Освежаване с пълно преобразяване

Светлата и свежа обстановка, която ви представяме тук, е резултатът от напълно преобразеният облик на старо жилище – къща на две нива, домът на младо и слънчево семейство, влюбено в пътуванията.
15.10.2017
Весела Маркова
4061
интериор, дизайн, интериорен дизайн, пълно преобразяване, lz architecture
Къщата разполага с щедри обеми, много въздух и естествена светлина.
Източник: LZ architecture, www.lzarchitecture.com

Усещането да се завърнеш в собствената къща, след напрегнат работен ден или след дълга ваканция, винаги носи едно невидимо удовлетворение и тиха радост. Просто така е устроен човека - да следва своята неутолима жажда за странстване, но никога от ума му да не излиза уютната „прегръдка“ на дома.


Възможно ли е да погледнеш на дома си с други очи? Неусетно с годините на обитаване идва момента да се разделим с комфорта, с който сме свикнали, и да предприемем освежаване или цялостно преобразяване на познатата обстановка. Именно в такъв момент нещата се полагат върху чисто нова основа, а всяко едно от променените ни изисквания намира място в новия план. Точно тогава човек разбира колко много са се изменили вижданията му и как с времето всеки един любим детайл от обкръжението му е загубил своя първоначален блясък, та дори и смисъл.


В ръцете на архитектите от LZ architecture обаче, нещата придобиват съвсем различно измерение, а необходимостта от освежаване далеч не се изчерпва с подмяна на мебели и пребоядисване. Тънкият момент е да се улови духът на семейството, същият този дух, който да зададе темата на новия интериор. А той винаги присъства, видимо или не дотам, идеята за него изчаква да бъде извадена на показ, както красив сувенир от дъното на шкафа... Светлата и свежа обстановка, която ви представяме тук, е резултатът от напълно преобразеният облик на старо жилище – къща на две нива, домът на младо и слънчево семейство, влюбено в пътуванията по света. Приключенският дух на собствениците предопределя и основната сюжетна нишка за развитие на пространството. Архитектите успяват да създадат жива и динамична среда, която дискретно, но и съвсем умишлено да връща спомените на младите хора към многобройните преживявания и приятни моменти, далеч извън дома, без това да бъде натрапчиво и самоцелно.


Къщата разполага с щедри обеми, много въздух и естествена светлина. От входа се влиза в продълговато антре, отляво остават складово помещение и тоалетна, а от дясно се преминава към по-малко антре, разпределящо движенията към второ ниво и широкия портал към дневната зона. Централната точка - високата стена в дневната е чудесно място, за да се помести раздвижена експозиционна ниша, рамкирана и просветната с фино скрито осветление, което да засили драматизма и да акцентира върху красивите, екзотични сувенири. Етажерката, както и останалите мебели са по индивидуален дизайн, изпълнени от Ламини ЕООД. Така създадената „сцена“ за изява на спомени е достатъчно голяма, за да очаква и още такива.


Екзотична масичка е намек за авантюристичните пътешествия на  семейството.    Източник: www.lzarchitecture.com

Темата е загатната още от входното антре, където ни посреща умален модел на нишата в дневната, а екзотичните артикули са в очакване на следващите пътувания и нови експонати. Голямо рамкирано огледало в цял ръст увеличава оптически пространството и мултиплицира светлината. Крачките отвеждат в емпоре, където като естествено продължение на сюжета се явява ниша за книги, кокетно място за релакс.


Оттам нататък интериорът се „успокоява“. Цялостното усещане за свежест и простор е постигнато чрез използването на светли тонове на боите и тапетите , които вмъкват класически нотки. Истинско предизвикателство, което обаче си заслужава всяко усилие, се оказват окачените тавани, изпълнени от фирма Мавидарк, чиито чупки и трегери сега са прикрити от меки и плавни форми, слети в едно цяло и въздействащи по особено приятен начин. Растерни линии огледално обрисуват разположените под тях обеми, като бележат точните местоположения на осветителните тела.


Таванът в антрето.    Източник: www.lzarchitecture.com

Класическите елементи в този дом са лишени от помпозна тежест, точно обратното, откриваме ги завоалирани фино в орнаментите на тапета, извивките на трапезарните мебели, орнаментиката в интериорните врати от Роби Джи ООД,  тел. 0889 428 187, vrata_rosen@abv.bg.


От входа се влиза в продълговато антре.    Източник: www.lzarchitecture.com

Обширните пространства позволяват на архитектите да подберат грандиозни по форма и размер осветителни тела, смели вертикални акценти в зоните за хранене и почивка. Тежест и лукс създават настилките в пространството на дневната, трапезарията и кухнята, използван е качествен полиран италиански гранитогрес в топли, пясъчни тонове, оригинално нареден с перпендикулярно разминаване на шарките по плочките.


Камината. Източник:  www.lzarchitecture.com

Централна фокусна точка в дневната е тристранната камина на Palazzetti Италия от ИЛМА-Илия Манолов ЕТ, която изиграва ролята на балансьор с внушителен вертикален обем, издигащ се елегантно и изглеждащ красиво от всеки ъгъл на дневния тракт. При оформлението на този детайл е вложен много вкус и практична мисъл. Леко повдигнатата конструкция на камината я прави визуално по-лека и същевременно позволява преминаване на студения въздух безпрепятствено под нея. Вертикалната ниша за съхранение на дърва за камината има абсолютната сила на декоративен елемент, който голяма кошница на пода, допълва с един съвършено естетичен почерк. Екзотична масичка, разположена върху кожа на пода, е още един намек за авантюристичните пътешествия на младото семейство.


Кухнята, заела единия ъгъл в дневния тракт, е ценна именно с дискретното си присъствие. Изцяло в бяло, компактна и изключително добре конфигурирана, с удобни шкафове и открити ниши, както и неизменната мивка пред прозорец към зеленината. Масивен кухненски остров елегантно „разсича“ пространството като същевременно предоставя незаменимо и приятно местенце за хранене или сутрешно кафе. Кухнята по поръчка също е изпълнена от Ламини ЕООД.


Кухнята.    Източник: www.lzarchitecture.com

На втория етаж са поместени спалня за гости със собствена баня, родителска спалня и една детска стая, както и втора голяма баня и продълговата тераса - емпоре, гледаща от височина към дневната. Родителската спалня е потопена в ефирен разкош. Богатството от светлина, нежни контрастни материи и елементи, създава една дискретна и същевременно наситена с образност среда. Впечатление правят умело подбраните и позиционирани осветителни тела в наситено черно. Мебелите са подчинени на цялостната концепция тук. Пространството е усвоено максимално добре, голям гардероб заема цяла една стена, а плъзгащите се огледални врати, освен удобството, което предлагат, спомагат и за почти двойното оптическо увеличаване на помещението. Таблата и пейката към спалнята изграждат един напълно завършен модул в комбинация са малка тоалетка. Отсрещната стена е почти изцяло заета от прозорец, под който по цялата дължина е вграден компактен шкаф.


Една от спалните на второ ниво.    Източник: www.lzarchitecture.com

За пода е използван гранитогрес, имитиращ дърво, което е оптималното решение предвид инсталираното подово отопление. Допълнителна топлина и уют създава семпъл килим с кадифен завършек.


Банята също създава необходимия комфорт, отново с щедри обеми и изчистен лукс. Компактните решения и специално проектираните мебели и ниши, спомагат това пространство да придобие бутиков облик.  Просторната двойна мивка и огледало със скрито осветление, по един елегантен начин бележат внимателното отношение към тази толкова тривиална наглед функция. И тук гранитогресът излиза от рамките на чисто функционална потребност като се превръща в част от цялостното декоративно оформление, не само за пода, но и в стените.

+6
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари