Топлоизолацията вече не е просто „топлоизолация”!

Коя е най-добрата топлоизолация за моята къща? Как да се ориентирам в морето от предложения за топлоизолиране? На този въпрос не може да се отговори направо.
15.09.2012
инж. Надя Начева,Маркетинг директор Баумит България ЕООД
229
топлоизолация, фасада, Нанопор, Дишащ, мазилка
Великолепната Баумит open Суперфасада- перфектната изолация.
Източник: Баумит България ЕООД

Коя е най-добрата топлоизолация за моята къща? Как да се ориентирам в морето от предложения за топлоизолиране? 
На този въпрос не може да се отговори направо. Консултиращият трябва да вземе под внимание конкретните дадености: тип на сградата; материалите, от които е изградена; местоположение; изложение и т.н. Задължително трябва да се съобразим и с изискванията ни за комфорт на обитаване. 

Цените на енергийните източници карат собствениците на жилища да търсят начини да намалят своите разходи. Купувачите на нови жилища също принуждават строителните предприемачи да предвидят изолиране на новите сгради. Специалистите, от своя страна, се стремят да създадат все по-добри системи, достигайки до съвършенство. Защото доброто топлоизолиране на сградата не означава само да залепим някаква топлоизолационна плоскост някакси на стената. От особена важност е нашата сграда да бъде изолирана в система, т.е. с продукти, които са изпитани да работят съвместно. Говорим за интегрирани топлоизолационни системи, които са сертифицирани по европейски норми. Защото топлоизолирането засяга въпросите за възможността да се съхрани топлината, да се намалят емисиите въглероден двуокис, да няма вредно въздействие върху околната среда и основно да се създаде оптимален комфорт за обитателите. Комфортът е онази притегателна сила, която печели хората на своя страна!

Най-новите технически постижения на Баумит в областта на топлоизолирането включват иновативни продукти, които осъществяват активно дишане на фасадата, абсолютно изключване на появата на термомостове и дълготрайност на крайното покритие.  Великолепната Баумит open Суперфасада освен с перфектна изолация радва обитателите с неповторим вътрешен комфорт.

И така, защо Баумит, защо open, какво е  nano и как да постигнем Суперфасада?
Да започнем от комфорта и съчетанието от фактори, които влияят върху него: климат, шум, светлина, миризма, цветове, подредба. От особено значение за комфортния климат в помещенията са стайната температура и относителната влажност на въздуха. Важно е също стените и таваните да бъдат топли и температурата им да бъде близка до тази в помещенията. Степента на паропропускливост (дишането) е много важна за поддържане на оптимална влажност и за подпомагане процеса на съхнене на сградата, особено при новото строителство. Така се осигурява и най-добра защита срещу развитието на гъбички и плесени, създава се стабилна санитаро-хигиенна среда, т.е. здравословни  условия за живот. Дълготрайността на крайното покритие в топлоизолационната система – мазилката е от особено значение за дълговечността на цялата система. Съхранението на цветовете по фасадата е изключително важно от една страна за естетическото възприятие и въздействие на сградата върху хората, от друга  -за поддръжката на фасадата във времето.

„Баумит” предлага ново системно решение, стремящо се да разреши в комбинация всички тези изисквания на времето. В нейните развойни лаборатории се разработват все нови и нови продукти, отговарящи и често изпреварващи най-новите тенденции в топлоизолирането. Баумит системите са сертифицирани по ETAG 004 – с европейско техническо одобрение, което предпоставя изключителни характеристики по отношение на качеството им. Създадената Баумит open® Суперфасада е три  пъти най-добра сред най-добрите! Тя притежава три иновации, развити и въведени от фирмата през последните години и множество предимства на своите компоненти.

Иновация 1: Баумит open® топлоизолационни плочи
Фасадата диша активно!
При досега използваните плочи от експандиран полистирен фасадата се обвива практически с още един слой „кожа”. Въпреки относително добрата си паропропускливост, тази „кожа” все пак възпрепятства свободното движение на парите от сградата навън. При плочите open® един квадратен метър топлоизолационна плоча е снабдена с около 2500 отвора, всеки с диаметър 2–3 mm, без това да намалява топлоизолационните свойства на материала. През тези отвори, подобно на отворите на плочата на ютия, влагата излиза бързо навън. 
Специалната графитна плоча Баумит open plus®, увеличава с около още 23% топлоизолационните качества на системата, без да променя останалите й характеристики.
Баумит open reflect® (също осигуряваща 23% повече топлоизолация) позволява, благодарение на бялата си рефлектираща повърхност, безпроблемно полагане при големи температурни разлики в рамките на деня. Освен, че способстват топлоизолирането на сградата, не бива да се забравя, че фасадните плочи изпълняват до определена степен и шумозащитни функции.

Баумит open® Контакт
Перфектно лепене и шпакловане, хомогенна стена!
Висока паропропускливост имат и другите материали, включени в системата, а именно лепилната и шпакловъчна смес на основата на бял цимент Баумит open® Контакт и висококачественият грунд Баумит ПремиумПраймер, който осъществява отлично сцепление между шпакловъчния слой и последващото крайно покритие. Всеки от тези продукти е произведен така, че коефициентът на съпротивление по отношение на водните пари да бъде възможно най-нисък, близък до този на материалите, от които е изградена конструкцията на фасадата – тухли от най-високо качество, зидарски разтвори и мазилки (μ ~ 8–10). Така се осигурява положителен климатичен ефект върху сградата. 

Иновация 2: Баумит Нанопор
Самопочистване и дълготрайност!
Чрез специалната повърхност и ефекта на самопочистване мазилката Баумит Нанопор предпазва дълготрайно фасадата от замърсяване. Баумит Нанопор притежава абсолютно гладка повърхност на микрониво, така че мръсотията не може да се “захване” за мазилката. Прашинките са много по-големи от нанопорите на мазилката и с помощта на природните сили - вятър, дъжд и слънце, замърсяващите частици изветряват и фасадата се самопочиства. Бързото съхнене на мазилката след дъжд не създава условия за развитие на гъбички и водорасли. Липсата на електростатичен заряд допълнително спомага фасадата да остане естествено чиста и красива.

Иновация 3: Баумит лепилен анкер СтарТрек 
Никакви термомостове!
СтарТрек е иновация на Баумит, дюбел от нов тип, който се закотвя в носещата стена преди полагане на топлоизолационните плочи. По „главите” на лепилните анкери СтарТрек се нанася лепило, след което „мокро в мокро” се залепват топлоизолационните плочи. Така се създават допълнителни точки на свързване на топлоизолацията към носещата стена, без това да нарушава цялостта на топлоизолационната плоча. Изпълнената с лепилни анкери СтарТрек фасадна топлизолационна система премахва напълно термомостовете, отпада рискът главите на стандартните дюбели да се „отпечатват” върху крайните покрития. Изключвате напълно появата на мухъл, плесени и гъбички, премахвате алергиите. Получава се фасадна повърхност с еднакви характеристики, отпадат разходите, когато при по-големи дебелини на топлоизолацията се купуват по-дълги и по-скъпи дюбели. По този начин се пестят едновременно и енергия, и средства. 

Перфектната съвместна работа на дифузионно отворена и мощна топлоизолация, оптимална технология на закрепване и иновативно крайно покритие – резултат от най-новите постижения на нанотехнологиите, запазва ефективността и дълготрайността на системата за десетилетия напред. Влагането на система Баумит open® Суперфасада е инвестиция в бъдещето, която осигурява истински оазис по отношение чувството ни за комфорт между собствените четири стени. Баумит open® Суперфасада трайно намалява разхода на енергия и спестява от средствата ни за отопление за цял един живот.

И накрая ще обобщим предимствата на системата, толкова важни за строители и инвеститори: 

  • Получавате хомогенна ограждаща конструкция със свойствата на най-добрата тухлена стена.
  • Получавате активно дишаща и паропропусклива система
  • Нова сграда, изолирана с Баумит open® Суперфасада съхне с около 2 до 2,5 пъти по-бързо, в сравнение със същата сграда, изолирана със стандартните топлоизолационни системи.
  • Никакъв конденз, плесени, гъбички и алергии
  • Никакви термомостове
  • Перфектен комфорт и климат
  • 15 години гаранция
  • Баумит open® Суперфасада е особено подходяща при изпълнение на Баумит Дуплекс система – полагане на нова топлоизолационна система върху съществуваща стара. 


Подробна информация за начина на приложение можете да получите от нашия филм:


Важно! 
Можете да закупите Баумит топлоизолационни системи с 20% отстъпка, ако ползвате кредити по Програма за енергийна ефективност на дома REECL.
Програмата отпуска от 20 до 35% безвъзмездна помощ при осъществяване на енергоспестяващи мероприятия.

За повече информация,моля обаждайте се на тел. 02 9266 911 или се обръщайте директно към нашите регионални мениджъри.

Автор: инж. Надя Начева,Маркетинг директор Баумит България ЕООД
Закони Нормативна база Коментари