С какво ще се отличава интериора на 2009 г.?

Какво ново да очакваме от дизайнерите за тази година – със сигурност необичайното и различното отново ще са на върха.
15.02.2009
Весела Маркова
244
тенденции, декорация, мебели, дизайн
С какво ще се отличава интериора на 2009 г.?
Източник: Още за къщата

Какво ново да очакваме от дизайнерите за тази година – със сигурност необичайното и различното отново ще са на върха. Хибридни, силно въздействащи форми, обеми и цветове за един съвършено индивидуален и неповторим дом, целта е една - да постигнем себе си.

Целият свят върви към индивидуалност като една надигаща се вълна срещу глобалното уеднаквяване. Личното пространство, без значение физическо или духовно, се превръща в силата на човека, там където той е щастлив да изрази своите отличаващи се виждания, да загатне стойностите на своя характер, да покаже това, което ние, другите, може би невинаги забелязваме – своята идентичност. Още повече че днес все по-малко робуваме на стереотипи и ограничения, особено що се касае до личностната ни изява. И така като естествен и закономерен процес домът започва да играе ролята на наше отражение, допълнение и дори изразно средство.

Аксесоарите са магическата добавка, която съживява дома. Те са обединяващото звено, дори могат да са и основните носители на идеята на жилището. И най-важното - те трябва да означават нещо за собствениците на дома, трябва да разказват някаква история. Въздействието ще бъде пълно, когато всичко е свързано в една “сюжетна линия” – вашата собствена история. И все пак ще трябва да се вслушаме и в модните течения. След като миналата година за култуво в интериорния дизайн се смяташе наситеното синьо - перуника, тази година щафетата поема взривяващата комбинация - ярко жълто в комбинация с наситен виолет - това ще са горещите цветове на 2009 г. Вдъхновението на дизайнерите провокира интензивният, слънчев и изкрящ жълт цвят на МИМОЗАТА.

Многообразието на виолетовото, от наситено патладжанено до приглушено сиво-лилаво е истински благодат за дизайнерите. Разбира се, може да се търси и известна символика в избора на именно тези цветови нюанси като водещи за настоящата година. Силният заряд на яркото жълто подсказва интензивна енергия, ведрост и оптимизъм, които да съживят силите, да противодействат на негативизма и песимизма, продиктуван от финансовите сътресения от изминалата година. От друга страна, виолетовите оттенъци внасят драматизъм, загадъчност, известна доза дързост и провокатизъм, оттенъци, към които със сигурност не можем да останем безразлични. Зеленото е също във възход, само че в доста необичайни оттенъци основно като отражение на green living вълната. Ще го виждаме все повече примесено със синьо. И докато силата на тоновете в ярката гама стават все по-чисти и интензивни, неутралните цветове избледняват.

Актуално като акцент или като основен неутрален цвят отново е пепелнорозовото, дообогатено с нюанси към виолетовото. Натурални бледи кафяви и сиви са чудесно допълнение за успокояване на ярките акцентни нюанси. Екзотиката от Индия, Китай и Турция си пробива път смело нагоре – оранжево, тюркоаз, петролено, червено, жълто – това са оптимистичните нотки, с които се обграждаме. Бялото се оформя като водеща тенденция в офис интериорите – отново символично внушение за бяло и чисто начало в бизнеса. Тук се набляга най-вече на комбинацията от различни текстури и материали с подобрени покрития за лесно поддържане.

Стиловете – продължаваме да се наслаждаваме на разнообразие и оригинални интерпретации, смели съчетавания и съвременна еклектика. Барокови и абстрактни мотиви, рустик и арт, геометрични шарки, райета, животински и растителни мотиви, стилизирани флорални мотиви, класика и ориент в една безгранична смесица от епохи, идеи и вдъхновения.

Тенденцията при мебелите като цяло е за по-малки размери, но с повече функции. Афинитетът към естествените материали продължава да расте. Ековълната насочва интереса към бързорастящия бамбук, който се среща във все повече приложения от подови настилки до мебели и аксесоари.

АКТУАЛНОТО ПРИ ДНЕВНИТЕ
Многофункционални, модулни мебели и системи с възможност за реконфигурирация - изискванията към съвременните мебели са твърде високи. Интелигентни механизми и комбинативни решения пригаждат стаята до изискванията на всеки, и то многократно, независимо дали става въпрос за мека мебел, рафтове и етажерки или шкафове. Цялата схема се завърта около нова идея и стаята никога вече не е монотонна и скучна. Динамиката на настроението избутва назад тежката холна секция и неповдигаемия диван. Нови или в резултат от рециклиране материали, правят възможен съвременния еко-френдли лукс.

Фестивал на трансформациите – ДИВАНИТЕ
В съвременния дом диванът често играе пъти по-сериозна роля от чисто функционалната. Именно затова дизайнерите са в непрестанно търсене на формула, която да може да отговори на различния начин на живот на всеки, да бъде част от индивидуалността на дома, носителят на неговия характер.

Изложението IMM Cologne и тази година демонстрира върховете в областта. Шикозни, необичайни, но извънредно удобни и функционални, диваните грабват окото и фантазията най-напред с примамваща визия. Креативността като комбинация от дизайн и съдържание никога не е била на по-голяма почит. Лесно преконфигуриращи се модулни дивани, подходящи за всякакви пространства и прекрасно напасващи се към различни ситуации. Нисък и елегантен силует, плавни линии, приканващо удобство – диваните се предлагат в толкова голямо разнообразие от цветове, покрития, размери на елементите, опции за твърдост и т.н., че изборът въобще изключва компромисни решения и колебания. Тук не говорим само и единствено за класен дизайн.

Под красивата обвивка са заложени безупречни технологии, разработки, погълнали колосално количество време и усилия, за да може ние, несъзнавайки дори, да се чустваме удобно всяка една минута и във всяка една част на дивана. Подвижни подлакътници, заемащи избрана позиция в диапазон от 45 градуса или със завъртане и преместване надолу за опора на краката. Дивани, създадени, за да съответстват на всяко едно движение и положение за релакс на тялото, благодарение на цялостна мрежа от задвижващи устройства. Диван, който се променя заедно с вас, диван, в който всеки един детал предлага набор от опции. Дали искате да седите или удобно да се излежавате, за вас вече ще бъде без значение, тъй като няма да е необходимо да се местите – диванът ще ви предложи перфектното удобство за тялото за секунда.

Истинско изкушение са и диваните за собствено моделиране. При тях можете да съчетаете по свое желание цвят, материя, различни модули, за да получите уникален модел, избирайки измежду солиден набор симетрични или асиметрични елементи. Сериите от елементи за съчтаване са създадени, за да покрият всяко едно изискване, независимо от подбора и комбинацията и независимо от безброй начините за тяхното подреждане, долепени един до друг, те оформят перфектен профил. Асиметричниият дизайн при диваните продължава да изненадва с оригинални силуети.

КРЕСЛАТА – в хармония със себе си
В дома си често търсим пълното спокойствие, далеч от всякакви грижи. Индивидуалните кресла предлагат комфорт за тялото и своеобразна дистанция за мисълта. Креслото – елегантният начин за изолиране от околното пространство, е една от вечно вдъхновяващите теми за дизайнерите. С тази мебел може да се внуши толкова много индивидуалност и неповторимост, че тя може да концентрира цялото внимание, като засенчи целия останал интериор.

РЕЛАКС И ЗАБАВЛЕНИЕ
Релакс и забавление, мултимедийни кътове в дневната, тотално поглезване на сетивата – това са вдъхновяващите фактори за собствениците на едно съв ременно жилище. Разумните и рационални решения, т.нар. young design, намират най-много привърженици. Инокс, стъкло и тъмен орех продължават да са фаворитите сред материалите. Идеята за максимално оползотворяване на даден продукт поражда и друго течение в дизайна на мебели – такива с гъвкаво приложение на закрито и открито пространство. Много добре приети са всички приспособления, лесно превръщащи дневната в трапезария и обратно.

Рафтовите композиции са вече неразделна част от имиджа на съвременния дом, перфектна среда за постигане на запомняща се индивидуалност и естествено посрещащи необходимостта от експониране на книгите като един от основните носители на характер и атмосфера на неповторимост. А за най-запалените любители последните технологии навлизат в дома с шеметни темпове, вече облечени в лустро и дизайн, благодарение на безжичните връзки целият дом е оборудван без видими следи. Компютърът също трайно се настанява в домашна обстановка. Удобни самостоятелни модули изпълняват ролята на домашен офис, който по нищо не се отличава от останалите мебели, но в разгънато положение предлага цялото необходимо удобство за работа. “i-panel“ е друга алтернатива за домашен офис. В тясно отделение на модулен панел в стената е вграден компютър, екран и цялото останало необходимо оборудване. Чрез леко движение устройствоо се приплъзва и разтваря, готово за работа. Пространството за краката на седящия се освобождава чрез измъкване на рафт.

Опции преди всичко – хората харсват да имат избор. Система от рафтове, които сменят предназначението си от етажерка за книги, експозиционна витрина, шкаф за вино или дискове, сглобявайки и разглобявайки се за минути. Опростена система от панели, долепящи се една до друга посредством магнити, дава онази свобода, за която винаги сте мечтали – да бъдете творец в собствения си дом, да имате колкото ви се прииска разновидности на вашата мебел, всеки път, когато изпитвате нужда от промяна. А ако се спрете на панели с различни цветове и текстури... може би ще ви бъде трудно да се спрете...

+5
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари