Светът на Борис Стайков

Светът на художник, проектант и креатор на web страници и емблеми
23.10.2007
Вида Пиронкова-Германаку
223
Силно духовно присъствие има в картината “Храм 1”
Източник: Борис Стайков

Светът на художник, проектант и креатор на web страници и емблеми. 

Борис Стайков е силно емоционален и повлиян от бързопроменящата се действителност и безкомпромисно изтичащото време. Както сами виждате, душата му е по “детски” скрита,  чувствителна и завоалирана в романтични образи, пастелни нюанси и вечни символи.

Представяме ви 3 от неговите живописни платна, с които той ме прикани да се потопя в неговия духовен свят – “Храм 1”, “Композиция 1” и “Състояние”.

Топло и нежно светоусещане. Живописно овладяна палитра, доставяща успокоение на сетивата ни. Умереност в изказа, сякаш нарочно търсена метричност, за да не ни досади с многословие и бъбривост от образи.

Тишината и душевното успокоение, които ни заливат от картините, са умело втъкани в творбите на автора и ние се потапяме с удоволствие в неговия мир, за да го направим и наш, споделяйки го.
 


Малката раковина (”Композиция 1”), в която и на мен ми се иска да се скрия от шума и хаоса на света, е замряла между две силно контрастни цветово, графично положени плоскости, които действат на осезанието като два полярни полюса. Може би по този начин авторът ни дава своя отговор на въпроса. ”А къде сме ние?”

 

Силно духовно присъствие има в картината “Храм 1”, пастелната гама, с която борави Борис Стайков, е подбрана не само за да ни покаже един пасторален пейзаж, а за да успокои душата, потапяйки я в нежната приглушеност на цветовете... И сякаш дочуваме някъде отдалеч чуруликане на птички...
 


Третата картина “Състояние”, наглед най-обикновен натюрморт, има втъкан в себе си много силен чувствен заряд. Чувството за подреденост и комфорт, спокойствие и тишина ни навява самота.


Понякога най-обикновените неща в живота ни могат да ни доставят огромно естетическо удоволствие, ако успеем да уловим момента на тяхното визуално откровение. И точно чрез своите духовни откровения – нежни и ненатрапчиви, Борис Стайков ни кани в ателието си, за да споделим красотата на премълчаните мигове в живота и картините му.

Автор: Вида Пиронкова-Германаку
Закони Нормативна база Коментари