Перголата - архитектурен феномен

Перголите имат декоративен характер и осигуряват допълнителна точка на внимание в дизайна на градината.
30.07.2019
Maя Янева
5544
градина, пергола, двор и градина

Перголите идеално подхождат за свързване на различни части от градината, изолират определени участъци и осигуряват сянка през лятото. Техният отворен вид ги прави особено подходящи за създаване на интересни места в малки градини, където солидни конструкции като стени и огради не се препоръчват, тъй като ще направят ограниченото пространство още по-тясно и претрупано.

 

 


Материалите, които са подходящи за изграждане на пергола, са дърво, метал, тухли и камък.
- Дърво - това е един от най-употре- бяваните материали за перголи.
Най- често се ползва меко дърво, което е със специална обработка.
- Тухли/ къмъни - като цяло това е по-скъп материал от дървото, но по тежък.
Ако вашият двор има материал като тухли или камък в декорацията, изберете същия материал за изграждането на колоните на перголата, а за тях ще захванете дървения покрив.
- Метал – конструкцията на метал- ната пергола трябва да се изработи от специалист.
 

 


Изберете мястото за вашата пергола много внимателно. Представете си как ще изглежда тя от всеки прозорец на къщата. Перголата е особено ефективно средство за свързване на две различни части на градината, например - зеленчукова част с тревна площ. Перголите имат декоративен характер и осигуряват допълнителна точка на внимание в дизайна на градината. Те са подходящи за асма, други катерливи растения и кошници или саксии за окачване. Ако не сте добър градинар, можете да украсявате перголата с лампички, гирлянди или знамена за специални случаи.
 


Перголата може да прави връзка между павилиони и беседки, може да е издигната от вратата на сградата до входа към градината, към изолирана тераса или басейна или може да е изцяло свободна структура, която осигурява дълго сенчесто място за разходка. Тя не осигурява подслон срещу вятър и дъжд, но е определено приятно да бъдете под нея.
 


Предпочитани са заради липсата на стени и покриви,  те отделят определено външното пространство без да го затварят. Те са уникална архитектурна конструкция, в която се съчетава усещането едновременно за външно и вътрешно пространство.

 

 

 

Автор: Maя Янева
Закони Нормативна база Коментари