Eфективен дизайн на помещението за пране

Пералното помещение е като цяло най-лошо планираното пространство в цялата къща.
15.04.2008
Maя Янева
1111
проект, перално помещение, стая за пране

Пералното помещение е като цяло най-лошо планираното пространство в цялата къща. То трябва да се проектира закътано и в отдалечено място, например сутерена, да е комбинирано с останалите места за работа, като кухнята, или ограничено в килера. Всичко това прави работата по-трудна, отколкото е необходимо.


 

Кратка история
С навлизането на вътрешния водопровод, пералното помещение напуска задния двор и заема по-централно място в сутерена, там, където е по-удобно да бъдат прекарани водопроводните тръби. Сутеренът също осигурява подходящо място за разполагане на машината за изстискване на дрехи до пералнята, както и простор, за да закачите дрехите да съхнат в дъждовни дни или през зимата. И така се запазва за половин век.

През 1970 г. в отговор на оплакванията на работещите жени архитектите започват да проектират жилища с пералня в килера (тоалетната) или вестибюла към кухнята, или дори в гаража... не защото това е най-доброто място да се разположи, а защото не знаят къде да го проектират, след като веднъж е напуснало сутерена. Вие можете да оптимизирате това работно място и да направите ефективна пералня. Другите възможности са да преместите пералното помещение в някоя част на къщата, където е по-практично или да преустроите банята в идеалното помещение за пране.

Ако строите нова къща, вие сте свободни да разположите пералнята, където искате – дори на втория етаж, за да е по-близо до дрехите за пране. В зависимост от вашия стил на живот може да решите да направите второ, по-малко перално помещение, което да ползват вашите гости.


 

Дизайнерски решения за помещението за пране
Бъдете практични, когато планирате пространството за вашата пералня. Когато всъщност перете в реалния живот, пералните помещения са задръстени с дрехи, сортирани на купчини на пода, както и чисти на купчини върху сушилнята в кошници, които се състезават за пространство на пода с мръсните дрехи и с дъската за гладене. Осигурете си достатъчно голямо помещение, което да ви предоставя необходимото пространство.

По-долу има някои идеи, които могат да бъдат приложени в съществуващи помещения за пране, както и такива, които ще се проектират сега.


Местоположение
1. Не разполагайте помещението за пране в зона, откъдето се преминава.
Да прескачате кошове за пране и купчини дрехи по пътя за кухнята или гаража не е само неудобно, но и опасно.
2. Не разполагайте пералнята в кухнята.
Помещенията за пране произвеждат голямо количество влажност и миризми от процеса на пране и сушене. Вие едва ли искате тези неща в близост до мястото за подготовка на храната ви, нито пък искате храна върху вашите изпрани дрехи.
3. Трябва да устоите на изкушението да направите пералното помещение мултифункционално (напр., помещение за шиене или стая за вашето хоби).
Влагата от помещението за пране и нивото на шума не са подходящи за съвместяване с другите дейности – да не говорим за борбата за пространство, когато наистина започнем да перем.
4. Не комбинирайте помещението за пране с банята...
освен ако не намирате за релаксиращо, докато взимате душ, да се взирате в купчините с дрехи за пране или насладата от това да ползвате дрехите за пране за подсушаване на краката, когато излизате от душ кабината.
5. Решете да разположите помещението за пране близо до мястото, откъдето се взима най-голямото количество дрехи за пране.
Това най-вероятно е спалнята. Ако имате врата от помещението за пране към банята на спалнята, както и към коридора, е голямо удобство.
6. Ако вашата нова къща е проектирана така, че основната спалня да е отделена от другите спални, поставете сушилнята и пералната машина, така че да са близо до банята, която е предвидена за вашите гости.


 


 

Спецификации
1. Трябва да осигурите 120 см свободно пространство пред всеки уред, така че да може да се минава през помещението, когато е отворена вратата. Трябва да избегнете монтирането на тези уреди, така че да не блокират вратата на помещението, когато са отворени техните врати.
2. Направете рафтове или шкафове над пералнята за перилни и избелващи препарати, омекотители, белина и други химикали. Така ще бъдат недостъпни за децата. Оставете адекватно пространство над капака на пералнята, ако тя е с горно зареждане.
3. Ако пространството не е достатъчно за уреди с пълни размери, тогава ги сложете на рафтове. В противен случай трябва уредите да са маломерни и да похарчите повече пари, за да спестите пространство. Когато печелите подово пространство, губите от пространството за рафтове.
4. Помещението за пране обаче трябва да има сифон, за да се предотврати наводнение, в случай че се повреди или прелее пералнята или сушилнята. Можете да инсталирате пералната машина от другата страна на душа със сифон на пода или да направите централен сифон в помещението с преливник и под подова защита с водоустойчива мембрана. (забележка: основата/ цокълът на душа не осигурява защита срещу спукана тръба.)
5. Все някой ден ще смените вашата пералня и сушилня. Не проектирайте помещението, така че да пасва само на тези уреди, които ползвате в момента; опитайте да оставите повече пространство. Ако имате пералня, която е с предно зареждане, по-добре не разполагайте неподвижен шкаф над нея, защото следващите собственици може да имат проблем с това, ако имат пералня с горно зареждане.
6. Поставете изолация на пода и на стените на пералното помещение, за да намалите шума и вибрациите в прилежащите помещения. 

Възможности
1. Сушилниците за простиране на капещи дрехи трябва да се разполагат над място, което се оттича или над поддушово корито, а не над друго пране, което да поема влагата.
2. Ако инсталирате душ кабината в помещението за пране, трябва да предвидите релси за приплъзване и от двете й страни, подвижни мрежовидни полици и вентилатор, където да се оставят пуловерите и другите дрехи, които не могат да закачат, за да съхнат. Душът също може да се използва за къпане на кучето, измиване на стиковете за голф, извънредно почистване и други. Ако разположим душа близо до умивалнята и/или пералнята, ще се групира цялата канализационна мрежа в една зона.
3. Осигурете си няколко вида мивки в помещението за пране, необходими за ръчно пране и други видове почистващи дейности. В наши дни вече няма необходимост от традиционното корито за пране.
4. Ако решите да поставите шевна машина в помещението за пране за бързи поправки, осигурете максимално добро вентилационно устройство, така че да не се повреди машината от влажността в помещението. Можете да поставите на рафт шевната машина достатъчно високо, за да се побира стол под рафта, но и достатъчно ниско, така че да може да работите спокойно, когато ви се наложи.
5. Ако възнамерявате да изградите неподвижен плот за гладене, предвидете достатъчно пространство, за да се минава спокойно покрай него.
6. Подходящото осветление е важно, включително и осветление над мивката и другите зони за работа. Изберете флуоресцентно осветление - то е ефективно и евтино.
7. Опитайте да направите отвода на сушилнята максимално къс и прав, за да осигурявате постоянен въздушен поток.


 

Рафтове
1. Пространството за рафтове е винаги бонус в помещението за пране. Опитайте да си осигурите колкото се може повече. Кошовете за сортиране на прането са изключително полезни, включително и тези с капак, предназначени за мръсните дрехи и не забравяйте мястото за кофа за боклук.
2. Разположете плетените или пластмасови кошове за пране под тезгях на плъзгащи се релси, за да поддържате чисти дрехи за всеки член от вашето семейство. Кошниците улесняват пренасянето на вече изпраните дрехи до съответната стая.
3. Ако вие предвиждате да имате „ръкав” за придвижване на прането до помещението за пране, осигурете си подходящ кош за складиране, в който всички дрехи да се събират. Това не трябва да е мивката в пералното помещение.
4. Изберете шкафове по поръчка, специално изработени, за да отговорят на вашите нужди. Предвидете шкафове за материалите за гладене, градинарство, спортна екипировка и др. Ако пространството не е достатъчно, изберете сгъваема дъска за гладене. Здравите стени и регали с извивки са удобни за инструменти.

Прокарване на тръбопровод, арматура и довършителни работи
Убедете се, че използвате адекватно осветление в зоните за работа, както и добра вентилация. Вентилаторите помагат да се намали горещината и парата от помещението.  Мебелите за обзавеждането на помещението за пране живеят по-дълго, ако са от водо- и топлоустойчиви материали. Заменете неръждаемите метали с керамични тръби.

Автор: Maя Янева
Закони Нормативна база Коментари