Модни щрихи в банята

Най-новите тенденции продължават да са свързани с екоматериалите и екоарматурата за баня.
10.08.2011
Мая Янева
380
интериор, баня, тенденции, дизайн, цветове

Естествено, най-новите тенденции продължават да са свързани с екоматериалите и екоарматурата за баня. Сред модерните решения е оборудване за тоалетна с двоен режим на работа за спестяване на вода, смесители със сензори, които запомнят предпочитаната температура на водата, системи за душ с възможност за програмиране на личните предпочитания, които предоставят възможност за регулиране на водната струя.


Другата екологична вълна в банята набляга на използването на възобновяеми материали и материали, които подлежат на рециклиране, например дърво (бамбук), естествен камък или реновирани антични вани и мивки.


Това естествено води и до следващата модна вълна в банята – античната арматура и мебели. Тази тенденция е особено стабилна през 2011 г. и среща голям отзвук при разработването на дизайнерски колекции за банята. Все по-често може да видим антична арматура като ковано желязо, големи вани с метални крачета и големи мивки със старинен дизайн, ретро визия в новите продукти, които си намират място в съвременната баня. Понякога те служат като отправна точка за развиване на цялостния дизайн на банята. Използването на реновирана арматура като детайл към съвременното оборудване на банята е не само ефектно решение, но придава уникален дизайн на помещението.


LED осветлението е другата основна черта на съвременния дизайн в банята през тази година. LED лампите са екологични и стават много популярни. Все по-често можем да видим пендели, вградено осветление около огледалото, както и бордюр от подово осветление с диоди. Енергийно ефективни, приятни за окото и евтини като инвестиция и поддръжка, LED светлините си извоюваха трайно място в банята. 


Енергийно ефективни са и панелите за банята и нагревателите за хавлии. Техният дизайн вече не е неприятен, а напротив – те са с гладки линии и модерна визия. Хромираните повърхности и дървото са сред фаворитите, когато става дума за типа повърхности на отоплителните уреди в банята. Лъчистото и подовото отопление остават сред предпочитаните, тъй като са скрити и осигуряват необходимата топлина, без да вредят на визията. 


Минимализъм, антична визия, функционалност и удобство са ключовите думи за дизайна в банята през 2012 г. Органичните форми и цветният дизайн са другите черти на съвременната баня. Декорацията на банята и цветовата схема играят важна роля, за да се проектира една удобна и уютна баня. Меките тонове, естествените материали и впечатляващите декоративни елементи са тенденциите, които се очертават като водещи за 2012 г. Ярките, подчертани и свежи цветове са друг подход при разработването на темата в баня за деца или тийнейджъри. Синьо, зелено, жълто и прасковено са ярките тонове, на които залагат много от компаниите производители на продукти за баня. 


Цвят има и в стъклените детайли в банята, в мозайката за баня, както и във водоустойчивите тапети. Това са подходите, чрез които може да се направи ефектна и стилна баня. Цветовата схема на банята за възрастни е неутрална и успокояваща – класическо бяло, кремаво, златисто, сребристо, кафяво, пясъчно, но има и ярки цветове за акценти – светлозелено, синьо, черно, елегантно червено. Материалите са естествени – камъкът и дървото са сред предпочитаните. Невероятен избор на керамични плочки, цветни мозайки, стъкло и хромирани повърхности предоставят още неизброими възможности за декорацията на банята.


Особено характерно за съвременната баня е оформянето, фрагментирането и ограждането на зоната за душ или вана със стъклени прегради. Това се налага през последните години, тъй като банята следва изчистените линии на съвременния дизайн, който е едновременно стилен и функционален. 


Стъклените плочки, паната от мозайка, рамкираните огледала, аксесоарите от естествен камък допринасят за артистичния вид на банята. Плочките за облицоване на стените с перлен, златист или сребрист оттенък обличат банята в лукс. Мивките и ваните от естествен камък или в подчертан цвят оформят индивидуалния облик на това помещение и го правят уникално. Ако трябва да определим с няколко думи тенденциите за банята, то те са – минимализъм, лукс и функционалност. 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари