Кованото желязо в двора и градината

С времето красивите ковани изделия се превръщат в произведения на изкуството, придавайки удивително изящество на дома и царствен облик на градината.
12.04.2019
Екатерина Бонева
5683
градина, ковано желязо, двор
Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

Човекът и желязото са заедно още от древни времена, първоначално в земеделието, когато хората се нуждаели от сечива за обработка на земята. В условията на църковно и жилищно строителство през XIX-ти век, качествата на материала се преоткриват в изработката на различни по размери гвоздеи, панти, дръжки за врати, куки, свещници, полилеи и много други. С времето красивите ковани изделия се превръщат в произведения на изкуството, придавайки удивително изящество на дома и царствен облик на градината. И до днес красотата на формите им е трайна и устойчива на всички тенденции и стилове. Присъствието на солидния метал в екстериора придава усещане за традиции и непреходност във времето.


Изящество и ефирност на формите     Железните ООД, www.jeleznite.com   

Какво не знаем за кованото желязо?
Изковаването на металите се извършва по следния способ - металната заготовка се нагрява в пещ и след като достигне необходимата температура започва нейното формоване чрез ръчно или машинно изковаване. Ръчно изкованите елементи са изключително трудоемки, но пък за сметка на това се отличават с неповторима изящност и плавност на формите. При машинното изковаване ръчния труд е заменен от автоматични чукове или преси. Технически погледнато, понятието “ковано желязо” трябва да се прилага единствено по отношение на желязо, което е обработено докато е загрято до бяло, така че метала да се преоформи в желаната фигура.

Мебелите от ковано желязо са издържливи и дълготрайни     Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

Голяма част от клиентите обаче не са наясно с понятието и често изпадат в недоумение за огромната разлика в цените на различните оферти. Това се дължи на факта, че терминът се използва и за така нареченото огънато желязо, което всъщност представляват леки стоманени пръти, тръби или ивици, които са били отрязани, нагряти и извити, а понякога обработени по студен способ. След това отделните елементи са съединени чрез заваряване или механични скрепителни елементи. От казаното дотук може да се направи извод, че изделията от истинско автентично ковано желязо са рядкост на пазара. Уменията, труда и времето за производство ги прави значително по-скъпи от огънатото декоративно желязо, масово предлагано в търговската мрежа. Не бива да се пренебрегва и факта, че много фирми предлагат подобни продукти, откровено заблуждавайки клиентите, че това е ковано желязо.

 
Красиви парапети от ковано желязо     Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

Желязната дантела от премяната на имота
Повечето хора свързват кованото желязо с портала или оградата на двора или с парапета на стълбището и терасата. Истината е, че възможните приложения на този материал далеч не се изчерпват с тях. От няколко години насам кованото желязо преживява ренесанс в проектиране на екстериорното пространство на частните домове под формата на на красиви беседки, пейки, перголи, масички, шезлонги или красиви акценти от оградите и осветителните тела. Металните извивки внасят особена романтика в облика на двора и усещане за непреходност и класа. Дори ефирните и тънки орнаменти създават аристократичен вид и характер на пространството. С тях може да се постигне както класически, така и съвременен дизайн на входната врата, оградата, градинските лампи и фенери, цветарници и статуетки. Градинските мебели от ковано желязо придават елегантност на външните пространства и навяват носталгията на отминалите векове. В перфектното оформяне на двора се вписват маси, столове, пейки и люлки от черно ковано желязо, комфортно омекотени с текстилни елементи. Сред важните естетически предимства на метала е способността да кореспондира еднакво добре с каменни решения, зидария и дървени конструкции.


Врата и ограда от ковано желязо     Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

Защо си струва инвестицията?
Изделията от ковано желязо са дълготрайна инвестиция, която ще съхранява достолепието и красотата на двора в продължение на много години. Това се дължи не само на естетическите, но и на технологичните достойнства на материала:

- Издържливост във времето
Ниското съдържание на въглерод в автентичното ковано желязо (0,04%) увеличава значително неговата трайност спрямо обикновеното желязо, осигурявайки дълъг живот на изработените от този материал предмети. Освен характерната зърнеста структура, която придава органичен вид, нисковъглеродното желязо притежава друга атрактивна характеристика - то е далеч по-устойчиво на ръжда от е меката стомана, използвана широко за декоративни железни изделия. Веднъж направената инвестиция за покупка и монтаж на елементи от ковано желязо се отплаща под формата на дълговечна и елегантна визия.


Градинските мебели от ковано желязо придават елегантност на околното пространство     Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

- Неповторима естетика
За разлика от всеки друг материал, кованото желязо може да се формова в безрой интересни модели и структури в хармония с конкретния екстериор. Студената красота на метала внушава усещане за солидност и сигурност на домашната обстановка, а изящните извивки на формите символично загатват отношението на собственика към дома. Елегантните плетеници, редуващи се в определен ред персонифицират облика на имота и открояват неговата идентичност.

- Класика и стил
Елементите от ковано желязо се вписват отлично в оформлението на традиционния и модерен екстериор. Не случайно са се наложили през годините като вечната класика. Друго предимство е безпроблемната комуникация с останалите материали от външното пространство.

- Безопасност и сигурност
Освен че са красиви, съораженията, аксесоарите и загражденията от ковано желязо са сигурни. Отличават се с висока якост и устойчивост, а тежестта им значително ще затрудни крадците.

- Озеленяване
Парапетите и оградите от ковано желязо са отличен скелет за увивните растения, които сякаш с магическа пръчица ще омекотят и балансират хладната красота на метала.

Важен момент от поддръжката на елементите от ковано желязо е боядисването с подходяща антикорозивна боя, с цел предпазване от ръжда. Това не е еднократен процес и е добре през няколко години да се освежава цвета, а всяка година е препоръчително да се измие желязото с вода и лек препарат за премахване на наслоявания от прах и мъх.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари