Каменните тапети

Каменните облицовки, познати като „каменни тапети“ и „гъвкав камък“ са иновативен материал, произведен по немска технология, с помощта на която се пресъздава структурата на естествения камък.
19.08.2020
Екатерина Бонева
1404
каменни облицовки, каменни тапети, гъвкав камък
Тапетите от естествен камък придават уникално излъчване на всяко пространство.
Източник: www.piatraonline.bg

Благодарение на съвременните технологии пазарът на довършителни материали изобилства от нововъведения, които по качество и естетика не отстъпват на традиционните, а по отношение на функционалност и декоративни свойства понякога значително ги превъзхождат. Пример за това са гъвкавите каменни облицовки от естествен камък, които впечатляват с разнообразното си приложение и красота.

Какво представляват?
Каменните облицовки, познати като „каменни тапети“ и „гъвкав камък“ са иновативен материал, произведен по немска технология, с помощта на която се пресъздава структурата на естествения камък. Представлява основа, изработена от PVC, подсилена с фибростъкло или нетъкан текстил, със завършек каменнен лицев слой от мрамор, гранит, пясъчник и най-често шистов камък. Технологията на гъвкавите каменни облицовки е създадена от немския дизайнер Гернот Ерлих преди повече от 20 години и бележи изключителен принос за строителния пазар и интериорната декорация. Не след дълго ползите и предимствата от универсалното приложение на „гъвкавите каменни облицовки“ са забелязани и в други страни, като Русия, Белгия, Италия и др., които също започват производство и разпространение.


Източник: www.piatraonline.bg

Универсален материал на достъпна цена
Благодарение на уникалните си свойства и състав, „каменните тапети“ се превръщат във все по-търсен материал от дизайнери и архитекти. Тънкият като лист естествен камък се характеризира с редица предимства, защото е гъвкав, водоустойчив, лек и с богато природно цветово разнообразие.

Използва се за всички видове повърхности:

  • Стенни панели (вътрешна и външна облицовка);
  • Облицовки за таван (таванни облицовки, таванни пана);
  • Колони (облицовка на носещи колони и декоративни, кухи колони);
  • Огради (дворни огради, колони на огради);
  • Облицовка на врати (входни, вътрешни и външни);
  • Външна употреба (цокли, фасади и т.н);
  • Облицовка на мебели, барплотове и кухненско обзавеждане.
     


Източник: www.piatraonline.bg

Материалът е изработен от естествени минерали, което го прави екологичен продукт. Устойчив е на износване и отлично понася многократни измръзвания. Освен това е негорим до определина температура и може да се използва като термоизолационен материал за външно и вътрешно приложение. Тази особеност го прави идеален за облицовката на камини и барбекюта. Дебелината на каменните тапети може да варира от 1 мм до 5 мм, което дава възможност за монтаж върху всякакви повърхности, включително обли и ъглови обекти с неправилна форма. Способността им да издържат на висока влажност на въздуха и директно мокрене (без риск от мухал) прави възможно полагането в бани, кухни и други помещения с високи нива на влажност. Грижата и импрегнирането му съответства както при всички останали естествени материали. Друго негово предимство е, че не възпрепятства преминаването на влага и пари, позволявайки на стената да диша.

 
Източник: www.piatraonline.bg

Завладяващи дизайни за неподражаем интериор
Тапетите от естествен камък придават грандиозно излъчване на всяко пространство. Материалът се предлага в разнообразие от дизайни, пресъздаващи съвършенството и удивителната красота на естествени първообрази. Изобилието от форми, размери, цветови разцветки и декоративни ефекти позволява изпълнението на традиционен и модерен дизайн, създавайки хармония и стил между цветове и текстури. Отделните листове се напасват лесно и могат да се изрязват с макетен нож, по-здрава ножица или електрически инструмент, което свежда до минимум остатъчния материал. Със своята специфична структура, плочите могат да се полагат с или без фуги, създавайки безшевно покритие, което имитира цяла повърхност на монолитна каменна стена. Каменните тапети могат да се изработят и с прозиращ слой за декорация на различни елементи от обзавеждането, както и по индивидуален проект на клиента и избор на цветове.


Източник: www.piatraonline.bg

Предимства на каменните тапети:
Каменните тапети внасят усещане за класа и собствен стил в оформлението. Материалът дължи своята нестихваща популярност на уникалните си, в сраврение с другите материали, предимства и свойства:

Екосъобразен
– не съдържа вредни за човека и за околната среда вещества, не отделя летливи пари и лоша миризма;
Ниско тегло – квадратен метър е с тегло не повече от 3 килограма и не утежнява повърхността;
Лесен за обработка – плоскостите могат да се обработват с всякакъв остър инструмент и позволяват създаването на сложни по конфигурация детайли;
Паропроницаемост – материалът е способен да пропуска влага и пари, благодарение на което стената може да диша;
Устойчивост – проявява висока устойчивост към високи и ниски температури и въздействието на директни слънчеви лъчи;
Огнеупорен - при огън не се разрушава, а само се размеква, като не позволява на пламъците да се разпространят;
Лесна поддръжка – Приложими са универсалните, специализирани продукти за естествен камък.

 

Автор: Екатерина Бонева
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари