Как да защитим дървените повърхности в екстериора?

Едва през последните години технологичният прогрес довежда до разработката на различни препарати за сигурна защита на дървото.
15.05.2016
Румяна Бонева
11198
дървесина, импрегниране, лакове за дърво, грундове за дърво, бои за дърво
Третирането е задължително при дървесина в допир с влага.
Източник: www.vikistroy.ru

Естествената дървесина е най-старият строителен материал, присъствал в битието на човека от незапомнени времена. Дървото е ценен дар от природата и благодарение на неподражаемите си качества – естествена красота, устойчивост и твърдост е рационален избор в днешното строителство. Освен своите естетични и физични характеристики, дървесината е много добър звуко- и топлоизолатор, а разнообразието от видове и лесната обработка я определят като предпочитана суровина в проектирането на уютен интериор и екстериор. Въпреки изброените преимущества, за да можем да се радваме дълго на природната красота на дървото, трябва да полагаме нужните грижи, с цел да го защитим от вредители и да запазим  автентичния му вид. Това важи с особена сила за елемeнти от дворното пространство, изложени на атмосферни условия като градинска мебел, огради, перголи, беседки, външни обшивки и др. Може би най-устойчива към външни влияния е дървесината от тиково дърво, за сметка разбира се на по-високата цена. След нея се нареджа широколистната дървесина, а най-разпространен е материалът от иглолистно дърво при изработката на мебели, дограми и декоративни елементи. 


Веднъж третираната повърхност е защитена за поне 20 години. Източник: www.blog.confortonline.es


Защо се налага третиране на дървото с препарати?
В миналото употребата на дървесина била сравнително ограничена, поради определящи недостатъци, сред които гниене, горене и неустойчивост при атаки от дървесни вредители. Още тогава човекът се опитвал да защити дървесината посредством разнообразни животински и растителни продукти – свинска мас, пчелен восък, дървесна смола и др. Едва през последните години технологичният прогрес довежда до разработката на различни препарати за сигурна защита на дървото. 


Влагата е основен враг на дървото www.arenacolor-office.mojsajt.rs


Основният враг на дървото е влагата, наред с ултравиолетовото лъчение. Вграденият в екстериора нетретиран дървен материал е подложен на безмилостните атаки на влага от дъждове и снежни натрупвания. В резултат на това структурата на дървото се раздува, като се образуват малки пукнатини и появата на плесен и гъбички е просто неминуема. Обичайно използваните бои и лакове не осигуряват достатъчна защита от дървоядни насекоми. Вредните слънчеви лъчи от друга страна водят до напукване и олюспване на боядисаният слой. Без защитни средства дървото няма да издържи и една година, а вложените средства ще отидат на вятъра. Поради всички тези фактори от съществено значение е да защитим дървесината като използваме подходящите за това препарати в процеса на импрегниране.


Етапи в процеса на защита на дървесината: За да запазим автентичния вид и качествените характеристики на дървото се налага обработката му в два основни етапа – импрегниране и повърхностна промазка. 


Биоцидните импрегнанти предпазват от гниене и дървоядни насекоми. Източник: www.vikistroy.ru


Процесът на импрегниране е задължителен при изложените в ектериорното пространство елементи и представлява полагане на дълбокопроникваща промазка, съдържаща биоциди и подхранващи масла, които предпазват от дървесни вредители. Важно е да знаем, че веднъж заразената дървесина не може да се повлияе от действието на импрегнантите. За тази цел са разработени препарати за вече увредено дърво. В последствие се прилага третиране с импрегнанти, които възпрепятстват евентуални по-нататъшни набези от подобни вредители. Много важно условие е дървесината да е напълно суха преди да започнем импрегнирането. Процесът на импрегниране способства за по-лесното нанасяна на различни байцове и завършващи бои, тъй като елиминира образуването на повърхностен слой, който в последствие може да се напука или отлюспи. Обработката с импрегниращи препарати удължава живота на дървесината с няколко десетилетия. 


Повърхностната промазка осигурява защитно покритието между действащите във вътрешността на дървесината биоциди и външната среда. Сред основните й функции е също да предпази дървената повърхност от вредните ултравиолетови лъчи. 


Тъмните тонове подсилват автентичния вид. Източник: www.remoo.ru.


Можем да защитим дървото посредством нанасяне на обикновен байц – на водна или спиртна основа. Тази технология технология обаче има преди всичко декоративна функция и е подходяща за вътрешна употреба. 


Подходящ метод представляват алкидните бои или тези на база водни емулсии, които покриват плътно повърхността и я запечатват. Обикновено се употребяват за дървесина с определени несъвършенства. Преди да пристъпим към осигуряване на повърхностен защитен слой на дървените повърхности трябва да отстраним леко всички неравности със шкурка. Ето и основни продукти от предлагания асортимент, които може да ни послужат:


Транспарантните грундове и импрегнанти за дърво са предназначени е за предварителна обработка на основата преди нанасяне на крайното покритие. Притежават висока влагоустойчивост, като проникват дълбоко в дървесината, запълват порите, изсъхват бързо и практически не се влияят от атмосферните условия. 


Покрития, осигуряващи устойчив плътен филм. Източник: www.njuskalo.hr

Лазурните лакове за дърво на алкидна или водна основа са още един подходящ препарат за повърхностна защита. Предназначени са за импрегнационна защита и полагане на еластичен филм като ново покритие или за обновяване на дървени повърхности в екстериора като градински мебели, постройки от търво, навеси, перила и други подобни. Покритието няма да се напука или олющи в следствие на големи температурни разлики и е устойчиво при влага и екстремни природни феномени.


Импрегнирането елиминира опасността от отлюспване на покривния слой. Изотчник: www.topobiavi.bg.


Биоцидните импрегнанти за дърво създават сигурен щит на дървото срещу гниене и различни дървоядни насекоми. Концентрираната консистенция на продукта се използва за обработка на всякакви дървени изделия в интериора и екстериора, с цел поддържане на първоначалните естетически характеристики на дървото, запазване на неговата здравина и якост и удължаване на полезния живот. 


Импрегнантите с ролята на грунд (алкиден безир) осигуряват трайна защита на всички видове дървесина в екстериорни условия. Проникват дълбоко и уплътняват порите на дървото, което съдейства за бързото и лесно шлайфане. Третирането с подобен продукт завършва с подчертана текстура на дървото и устойчивост към потъмняване. 


Лененият безир представлява готов за употреба разтвор на термично обработено ленено масло и добавки. Предпочитан вариант е за импрегнация като защитно решение за дървен материал, изложен на атмосверни условия. Лененият безир е дълбокопроникващ, предотвратява потъмняването на дървото и подобрява външният му вид. Подходящо е използването му като грунд за лакове, емайллакове и алкидни бои. 


Импрегниращите масла са разработени на базата на естествени растителни масла за защита и грижа на външни дървени повърхности. Съдържат вещества, които предпазват дървото от появата на плесен и гъби. Някои импрегниращи масла са предназначени за защита и поддръжка на по-устойчиви видове дървесина (тиково дърво, дъб, бор).


Маслата не запечатват дървесината, порите остават отворени и позволяват на дървото да диша, което редуцира разширението и свиването. Обработената с масла дървесина не задържа вода, изключително е устойчива на екстремни климатични условия и UV-лъчи. Не се бели, напуква и лющи. 


Какво да използваме – импрегниране или повърхностна промазка? Отговорът е – и двете, тъй като импрегнирането и промазките не са взаимнозаменяеми, а допълващи се средства. Разбира се употребата им се извършва поотделно. Всеки един вид дървен материал се нуждае от завършващ покривен слой, било то лазурен лак или покривна боя за да устои на механичните и атмосферни влияния. Импрегнирането е способ да удължим живота на дървесината, в случай че е изложена на влага и своеобразни климатични фактори.Правилно нанасяне
Аква акрилните лакове и бои, разработени на база водни емулсии са изключително устойчиви. Лесни са за нанасяне и същевременно не отделят вредни за човека и природата емисии. Нанасянето на байц обикновено се извършва с тампон, но в някои случаи може да се употребяват и четки. Алкидните лакове и бои са по-малко устойчиви към външни влияния и е препоръчително да се използват в интериора или поне на място, където няма голямо слънчево лъчение. Полагането на лазурните лакове става с помощта на четки или пистолети за високо налягане. 


Полагането на маслата се извършва с четка с твърд естествен косъм или микрофибърен валяк. Нанасят се без предварително и междинно шлайфане, с което спестявате и време, и средства. С цветните масла с едно нанасяне постигате равномерно оцветяване и защита на дървесината. При реновиране не е необходимо да се сваля старото масло и да се шлайфа, а само се нанася тънък нов слой върху почистена дървесина. Подходящи са за всички видове дървесина и за всички дървени елементи в екстериора: декинг, фасади, перголи, градински мебели, огради, кашпи и т.н.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари