Какво да очакваме от настилките за пода

При този голям избор, който съществува в момента на пазара, е трудно да се спрем лесно на материал, както и на конкретен вид подова настилка.
15.09.2008
Maя Янева
1051
интериор, керамика, паркет, настилка, ламинат
Какво да очакваме от настилките за пода

При този голям избор, който съществува в момента на пазара, е трудно да се спрем лесно на материал, както и на конкретен вид подова настилка. Разбира се, за да изглежда добре пода, той трябва да бъде подбран така, че да отговаря на стила на жилището.От значение е устойчивостта на този материал, удобството и леснотата при инсталиране, както и лесната поддръжка. Преди да направите избора си разгледайте възможно най-много продукти, проверете препоръките на производителите, посъветвайте се с дизайнер или консултант, или поне с ваши познати, минали наскоро през такъв етап.

Колко устойчив е материалът на влага и замърсяване и дали е достатъчно издръжлив на интензивността на движение, на която ще бъде подложено помещението? Убедете се, че взимате решение, което ще ви позволи да се наслаждавате на новия под достатъчно дълго време.

Какво може да очаквате...
Напоследък, подобно на модата от седемдесетте години, настилките от стена до стена отново се превръщат в популярен избор за пода. Линолеумът, например, беше популярен за кухнята, а в банята се полагаха евтини винилни покрития. Фактически линолеумът бе “преоткрит” в последните години като привлекателна и лесна за поддръжка настилка.

https://www.lz-floor.com

Сега винилните плочки се предлагат в много цветове, които в интересни комбинации, могат да придадат неузнаваем и свеж вид на помещението... и то за отрицателно време. И въпреки това паркетът, ламината, керамичните и каменни плочки си остават най-предпочитаните подови настилки.

Докато доскоро за обичайно се считаше гранита и мрамора да се използват само в лобито на хотели, офис сгради и банки, а грубата рустик каменна настилка се ползваше само за ваканционни хижи и в двора, днес луксозният облик на мрамора се пренася във входното антре или банята, дори в хола. А тези, които предпочитат естествените декори могат да изберат за пода всеки материал, който преди е бил запазена марка за външни пространства, включително и варовик. Често силният контраст между различните материали се предпочита в комбинация за една къща и дори в едно помещение.Десетилетия твърдата дървена настилка – паркет и дюшеме, се асоциираше с ивици от дъб или клен, настилани по традиционния трудоемък начин, както и съпътстващия далготраен процес на полиране и нанасяне на многобройни пластове лаково покритие. Сега ламинатът с текстура, наподобяваща естествен дървен материал и с много по-атрактивен облик, премахна много от неприятните моменти при инсталирането на паркета.

Ламинатните плоскости се предлагат на пазара в абсолютно удобен вид, лакирани и готови за монтаж (много често, включен в цената).
За всяко помещение има избор поне от няколко варианта за настилка. Дървеният под е подходящ за кухня в старинен стил, а ламинатът ще пасне добре на съвременна семейна стая. Плочките са подходящи в модерни ателиета.

Ако се стремите да постигнете южняшки темперамент в дома си, можете да се спрете на теракотени плочки. Или, ако вашия дом има старинен облик, подберете измежду ръчно рисувани италиански плочки като в древна трапезария. Придържайте се към доказалите се принципи - големите помещения изглеждат добре с едроразмерни настилки, а малките стаи изискват по-деликатна настилка.Например, големите плочки могат оптически да “погълнат” малката стая, докато мозаечните ще се “изгубят” в голямата стая.

Добра идея е първоначално да купите мостри от материала и да ги положите, така ще добиете представа за ефекта от тях.

Запомнете също, че мотиви разположени по дължина на помещението създават илюзия за дълбочина, докато мотиви по ширината на помещението създават оптическа илюзия за по-късо и по-широко пространство.Контрастните настилки въздействат освежаващо, подсилват динамиката в стаята. Използвайте максимално и ефекта от различната текстура, който изобилства и се превръща в абсолютен хит при подовите плочки.

Камъкът може да е загладен, заоблен или полиран за постигане на разнообразен и привлекателен вид. А килимите предлагат един отделен свят при избора на текстура и форма, със и без косъм, със завързани и свободни ресни.

http://papadopulos-stones.blogspot.com

Всеки вид подова настилка върви със свой собствен комплект от дизайнерски орнаменти. Сега можете да намерите на пазара готови бордюри, медальони и первази за паркет, плочки или каменни подове. Дори пълнежа за фугите може да бъде дизайнерски елемент.

Размерът на фугите може да бъде тесен или широк, натурален или оцветен, в зависимост от желания стил. Акценти в настилката могат да бъдат използвани, за да завършите дадено голямо пространство, да подчертаете гледната точка, или да отделите дадена зона в помещението. В многофункционална стая добрият дизайнерски план може да употреби различни видове настилка, за да обособи две или повече зони.

Ламинат

https://www.podovinastilki.com

Ламинатът с добри работни характеристики може да изглежда като дърво или плочки. Ламинатът за под е изключително здрав и лесен за почистване. Той е продукт с подчертано инженерна конструкция за полагане, устойчив е на всичко. Повърхността му е пожаро-устойчива и устойчива на драскане от домашни любимци, не се вдлъбва при нормална експлоатация. Цветът не избледнява.
Почистването му е лесно, изисква само прахосмукачка и влажна кърпа. Ламинатът се вписва добре и в помещения, където има мокри зони – кухни, бани, фоайета, дневни, помещения за пране, офиси и зони с висока интензивност на движение.

Паркет
Повечето хора предпочитат естествената дървесина за пода. Висококачественият и елегантен паркет създава топъл и приветлив вид на помещението. Паркетът се предлага в две категории - масивно дърво и инженерно дърво. Масивният паркет като цяло се състои от солидни единични дъски.

 
http://www.phivex.com

Не се препоръчва за основни или входни помещения. Инженерното дърво се състои от две или повече пласта от дърво, ламинирани заедно. Горният пласт е от фурнир от твърдо дърво с различа дебелина. По-долният пласт е с основа от по-меко дърво. Някои инженерни паркети се инсталират като „плуващи подове”, което означава, че краищата на панелите са слепени един към друг, но не са прикрепени директно към подподовата повърхност.

Инженерният паркет може да се залепи директно към бетоновата плоча. Повечето видове паркет се предлагат в три формата. Също има паркетни квадрати или по-широки елементи. По-голямата част от инженерния паркет е предварително завършен, а има също видове, които позволяват де се завърши на място като има голям избор от видове, мотиви, цветове и лакови покрития.

Бамбуков паркет

Източник: www.woodpeckerflooring.co.uk

Бамбукът е традиционна подова настилка в Азия, която вече доби популярност в Европа и Америка. Бамбуковият паркет е красив, евтин, устойчив, лесен за почистване, добър избор за собственици със специално отношение към околната среда. Докато за традиционното дърво, от което се произвежда паркет, са необходими десетилетия за растеж и много древни гори биват обезлесени, бамбукът може да се ползва само след пет години. Меките дървесини (бор) са друг евтин вариант за паркет.

Керамични и каменни подови настилкиСъздават елегантен и естествен вид. Керамиката и камъкът са почти нерушими и лесни за поддръжка. Керамичните плочки могат да бъдат глазирани или неглазирани. Каменните плочки варират като текстура и цвят, което придава уникална визия на настланата повърхност. И двата вида плочки са подходящи за помещения с интензивно натоварване като кухни, бани, фоайета и перални помещения.

Винилно подово покритие

http://www.nolina.bg

Съвременният вариант на винилната настилка се отличава със съвършено ново ниво на реализъм - с вид на естествен материал - дърво, корк, керамика, лен, с отчетлива дълбочина на съответната текстура и реалистичен завършек. Освен това винилът е лесен за поддръжка и е много траен, което го прави подходящ като настилка за цялата къща. Предлага се с различна ширина, а дължината може да е такава, каквато е необходима. Може да бъде скроен във формата на квадратни плочи, подходящи за по-фин дизайн.

Разнообразната гама от бледи до наситени ярки цветове, с различни шарки, дизайн и текстура, превръща винила в популярна алтернатива за всякакви подове. Той е подходящ избор за активни семейства, тъй като е много устойчив на интензивно натоварване. Винилът ще ви осигури години наред красота, която не изисква особени грижи.

Килим
Килимите са с различна цена и стил, които могат да отговорят на различните декоративни предпочитания и бюджети. Килимът е тих, мек и топъл под краката, осигурява приятно усещане. Килимите се изработват от фибри най-често от найлон, полиестер, олефин или вълна.

Те са различно устойчиви на замърсяване и износване, в зависимост от възможностите за почистване, както и от цената. Разновидностите са в зависимост от материала и текстурата - височината на нишката, рязана нишка или нишка тип „бримка”, както,в разбира се, и от шарките. Килимите пасват добре в повечето помещения включително дневни, спални, холове, офиси, трапезарии и др.

 
Положителни и отрицателни черти на различните настилки

Винил
Следвайки тенденциите в модата за момента с такава настилка рискувате само след няколко години домът ви да изглежда демоде, затова най-добре се спрете на нещо по-универсално като дизайн. Имайте предвид, че евтиният винил е некачествен. Краищата на винила винаги се забелват.

Керамичните плочки
Трайни, устойчиви, но стъпалата, краката и гърба се уморяват при стоене на твърдия под дълго време. Когато изпуснете чаша или чиния върху плочките, със сигурност ще се счупят. И тук дизайнът се ръководи най-вече от моментната тенденция, която много скоро може да отшуми. Усещането за студенина не е приятно, но може да се преодолее с подово отопление или текстилен килим.

Естествен камък (мрамор, гранит)
Настилката от естествен камък е скъпа, но внася непреходна красота и стойност на интериора. Много от каменните настилки са пориозни и абсорбират мръсотия. Съществуват методи за уплътняване на порите, което предотвратява този проблем. Естественият камък е и лесно нараним.

Паркет
Паркетът е скъпа настилка, инсталирането му също. Модерните лакове за паркет са много устойчиви срещу надраскване, така че това решава един от проблемите на паркета. Паркетът може да бъда продупчен или да се вдлъбне, но това е поправимо. Паркетът трае вечно.

Ламинат
Може да се сдобиете с нов под само за няколко часа. Ламинатът не се нуждае от лакиране. Но последният слой на ламината е обикновено много тънък и неустойчив. Вода също може да проникне през малък отвор в покритието на ламината, което ще предизвика проблем в цялото помещение. Когато е инсталиран като „плаващ под” ,след време той започва да скърца като паркет.

Килим
При килимите не е изключено да се появи неприятна миризма, ако имате куче или коте, но от друга страна, ще се чувствате невероятно добре, ходейки боси. И все пак килимите са чудесно място
за... прахови червейчета, полени, животински инсекти, мръсотия и т.н. Всички видове алергени живеят там. Ако използвате химикали в градината, скоро те ще бъдат и върху килима. Килимите се износват твърде бързо, от друга страна, ако детето ви падне, то няма да се нарани. Също така придават на помещението уют и топлина, които не може да се сравнят с тези от другите подови настилки.

Автор: Maя Янева
Закони Нормативна база Коментари