Ирена Профирова- великолепие от форми и цветове

Необятност от чувства, инстинкт и интелект-талант. Ирена Прoфирова е избрала пътя на красивото, цветовете и формите.
15.07.2006
Даниела Житарска
131
армировка, ботаническа градина, Балчик
Ирена Профирова- великолепие от форми и цветове
Източник: Още за къщата

Необятност от чувства, инстинкт и интелект-талант. Ирена Прoфирова е избрала пътя на красивото, цветовете и формите. Нейното изкуство е изказ на естетическото ґ убеждение и любов към природата и цялото й творчество е подчинено на собствен стилов импулс.Тя търси в миниатюрата голямото и в обема - детайлите. Отворена за безкрайността в изкуството.

Ирена завършва Художествено училище в Смолян. Едно от онези прекрасни места в България, където природата те пленява и вдъхновява. През 1996 г. се дипломира като магистър по текстил в Националната xудожествена aкадемия, след което започва активен творчески път с множество участия в изложби съвместно с колеги.
Домът й е нейното ателие. Всяко кътче от него носи особено послание. Стари вещи се възраждат с нов облик след нейната реставрация - едно от последните предизвикателства за нея.

Ирена създава свой собствен свят - изумително творение с корени, дълбоко в миналото и с крила в бъдещето. Скринове, ракли, виенски столове, рогозки, черги, килими, пана, текстилни инсталации, плъстове, уникални възглавници и много живописни платна.
Тя не се ограничава в рамките само на една сфера в изкуството. Ирена търси нещо старо и вехто, забравено и ненужно, но което има дух и го възражда наново. Един забравен ръждясал сандък отново живее, обсипан с петунии, нежно обточващи дървото.

На стената висят кукли - неповторими текстилни пластики на фантазията, провокирани от Ренесанса.
В ъгъла на ателието е подпрян огромен вълнен килим - вързана техника, една от най-красивите и трудни за изпълнение тъкачни техники. До него се подава краят на многоцветен плът - стара техника, която Ирена е овладяла до съвършенство. Този вид текстил е типичен за Родопския край, но се е  зародил преди хиляди  години, още в VII в. пр. н. е. в Асиро-Вавилонското царство. Както легендите, така и скалните изображенията показват великолепни тъкани. Вавилон и Персеполис се смятат за най-старите центрове на килимарското изкуство. Тази школа е необятна и винаги откриваш нещо ново и разнолико. Чрез многобройните техники, вълната, коприната и памукът обагрени, оживяват и зазвучават.

Ирена е придала съвременно звучене на текстила. Висящи инсталации, конструкции от пръчки, оплетени с цветни шнурове, в които е използвала и сплитки от плетивото, дават на текстила един нов и актуален смисъл. Ажурни паравани в сплитка “вафел”, където усуканите парцали създават пъстра необятност. Висящи от тавана инсталации, пропити с чувство за хумор и оригиналност, придават острота и лек сарказъм на пространството.

Безкрайно талантлива и интересна като артист, Ирена навлиза и в дебрите на живописта. Маслената живопис, която създава е жива, а цветовете й танцуват. Композицията, светлината и формите са овладяни. Всяко нейно платно носи звучност и топлина, характерни за нейния огнен темперамент и тънък усет за хармония. Атмосферата около нея е завладяваща.

Ирена Профирова е ярък индивидуалист, живеещ в света на красивото. Тя не прави компромис с меркантилното и пошлото, подобна гледна точка би ужасила чувствителния ґ дух. Естетиката е нейният отговор.

Ирена създава светлина и хармония, тя е от малкото автори, които съхраняват автентичното. Богатата ґ култура, интелект и неподправен талант ни представят една уникална творческа галерия, която зарежда с много красота и естетика.

Автор: Даниела Житарска
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
YES - Екологична матова емулсионна боя с висока покривност и белота.

Подходяща за училища, спортни зали, хотели, гаражи и други, където често се налага пребоядисване. Качествена, но не скъпа боя. Притежава висока адхезия и трайност, лесна за нанасяне.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари