Интериорни бои

Какво можете да направите, ако имате стени с неравности, които обикновените бои не могат да скрият?
08.07.2010
Мaя ЯНЕВА
12
бои, интериорни
Интериорни бои
Източник: Още за къщата

Какво можете да направите, ако имате стени с неравности, които обикновените бои не могат да скрият? Или ако искате да имате стени с идеална на допир повърхност? За тази цел са предназначени текстурните бои с добри възможности.
Боите, специално създадени за текстурно покритие, са с плътност като на тесто за палачинки или течна мазилка. Всички те са идеални за неравни повърхности и за създаване на рустик стил. Вие сигурно миете стените, чегъртате петната от старата боя, замазвате големите дупки, но не е необходимо да правите повърхността гладка, ако решите да ползвате текстурна боя, защото тя ще закрие несъвършенствата на стените.
Текстурните бои без гранули могат да се полагат със специално предназначени за целта текстурни валячеци, широки четки, четки с полиуретанов накрайник или дори с мистрия. Независимо какво средство за нанасяне ползвате, полагайте боята върху повърхността с дебелина около 0.15см. Както при нанасянето на обикновена боя за стена, работете с пространство с размер около 30 см².
Покривайте повърхността в един сектор едновременно. Валяк с дълъг косъм ще създаде еднакъв рисунък на цялата стена. Подобен, но не така симетричен рисунък може да се постигне с четка с полиуретанов накрайник. Полагайте боята, след което с тъпата страна на четката минете по повърхността, за да я патинирате и да създадете малки възвишения и вдлъбнатини.
Може да използвате по-неконвенционални пособия за текстура, когато боята е вече на стената, като намачкана восъчна хартия или голяма гъба. С груба четка можете да направите кръгове или спирали върху боята. Запазвайте дебелината на цялостната текстура като преминавате от един сектор на друг, за да застъпвате постепенно техните граници.
За полагане на боя с груба текстура върху таваните, купете специален дългокосмест валяк или използвайте четка със синтетичен косъм. Грунд се нарича първия пласт боя, който се полага непосредствено върху стената. Грундът е обикновено дебел и запълва някои неравности на повърхността. Той е матов, и създава равна основа, за да направи боядисването с нова интериорна боя по-лесно. Свързващият грунд се задържа върху гладки повърхности като стъкло, плочки или гланцови бои. Той е предназначен само за интериорна употреба, защото не е гъвкав и може да пострада при излагане на атмосферни влияния.
Всички видове грундове са на маслена или латексова основа, като вторият е по-скъп и се счита за по-добър, а масленият не се препоръчва за сухи (безхоросанови) стени. Маслените грундове предназначени за блокиране на избеляването функционират по-добре в комбинация с вода и пастел и са за локално приложение. Тези на базата на латекс, със същото предназначение са по-добри за големи площи и за външна употреба. Устойчиви са и на животинска урина.
Интериорните бои съдържат свързващи вещества, пигменти, разредители и добавки. Най-масово използваните интериорни бои съдържат акрилни латексови свързващи вещества и са водно разтворими или алкидни маслени бои с минерален разтворител.
Поливинилацетатните интериорни бои са също на водна основа. Те са два пъти по-евтини от акрилните латексови и не са толкова трайни. Поливинилацетатните бои не се разпенват толкова, колкото акрилните латексови и са по-лесни за нанасяне.
Маслените интериорни бои са толерантни към замърсяване, варовити са и са подходящи за неподготвена повърхност повече в сравнение с другите бои. Маслените бои понасят температури под нулата по-добре от акрилните бои.
Полиуретановите бои, които се полагат върху бетон са различни от полиуретановите бои за автомобили.
Текстурата: гланцовите бои имат много гладка и бляскава текстура и съотношение 80% към 20% на свързващото вещество спрямо пигмента. Те се мият много добре. На гланцовите интериорни бои личат драскотини и вдлъбнатини, докато матовата интериорна боя смекчава появяването на неравности и крие грапавините, при нея свързващото вещество спрямо пигментите е 30 към 70 %. Миещите се матови бои са по-скъпи, защото имат нужда от повече свързващо вещество, за да се мият.
Оцветителите: скрити пигменти са титаниев диоксид (бял) и други минерални и органични пигменти.

Автор: Мaя ЯНЕВА
Закони Нормативна база Коментари