Достъпната баня за хора в неравностойно положение

Масова практика е помещенията да се оборудват с помощни съоръжения за инвалиди на произволен принцип, без да се отчетат ергономичните нужди на хора с различни увреждания.
10.11.2020
Екатерина Бонева
3453
баня, интериор на баня, хора в неравностойно положение
Има много принципи, които трябва да се спазват, така че потребителят на инвалидна количка да може свободно да използва банята.
Източник: Adapt.bg

Проектирането и изграждането на достъпен дизайн за хора в неравностойно положение изисква индивидуален подход. Масова практика е помещенията да се оборудват с помощни съоръжения за инвалиди на произволен принцип, без да се отчетат ергономичните нужди на хора с различни увреждания. Друг често срещан пропуск е предвиждането на такива помещения на определени места в жилището, достъпът до които обаче, е трудно постижим или невъзможен. Проектирането на такива пространства трябва да се обмисли внимателно, с оглед тяхната конкретна архитектура и предназначение. Реализирането на подобен дизайн изисква цялостен анализ на средата, през призмата на специфичния достъп.


Надстройка за тоалетна Етак Кло    Снимка: Adapt.bg

Осигуряването на достъпна среда за хора с увреждания може значително да повлияе на хората с намалени двигателни способности, които използват различни помощни средства като бастуни, патерици, проходилки, инвалидни колички и скутери, с цел повишаване на мобилността. Една от най-трудните задачи в тази насока е адаптирането на банята, тъй като това помещение често пъти е с малка квадратура и пълно с препятствия, които трябва да се преодоляват. Премахването им в реновирано жилище е почти невъзможно, но има начин да направите ежедневието на такъв човек много по-улеснено.Гумена рампа за прагове     Снимка: Adapt.bg

За да проявите нужната съпричастност към такива потребители може да проиграете един модел – седнете на офис стол на колела и се опитайте да извършвате различните ежедневни дейности от тази позиция. Отварянето на вратата и влизането в банята се превръща в почти неразрешим проблем. Какво бихте направили ако вратата се отваря навън? Ами високият праг? Все някак сте влезли и трябва да затворите вратата, а тя вече е извън  Вашия обсег! Опитайте се да седнете на тоалетната чиния и след това да измиете ръцете си – как бихте направили това, без да използвате краката си? Мивката е твърде висока, кранчето е почти недостъпно. Това са само малки примери за ежедневния дискомфорт, който трябва да понасят хората с увреждания при задоволяване на хигиенните си нужди. Един тоалетен стол или настройка за тоалетна чиния ще улесни обслужването на потребителя неимоверно.

Има много принципи, които трябва да се спазват, така че потребителят на инвалидна количка да може свободно да използва мокрото помещение. Те не са шаблон за универсално приложение, а са по-скоро общи правила и винаги трябва да бъдат персонализирани:

На първо място се уверете, че входът на банята е с ширина не по-малка от 90 см, както и че в нея има свободно пространство за маневрирането на количката, най-малко 150см х 150см. Подборът и правилната подредба на санитарното оборудване са съществени аспекти. Достъпната тоалетна чиния също има специални размери. Тя трябва да бъде с височина 50 см и осигурен страничен просвет от 90 см. За препоръчване е тоалетната чиния да съчетава функциите на тоалетна и биде, което ще спомогне за пестене на пространство. Масово разпространени и купувани аксесоари са спомагателните дръжки, които осигуряват необходимата опора на хора с намалена подвижност.


 
Снимка 1: Седалка за баня Етак Релакс                                      Снимка 2:  Въртяща се седалка за баня МАГДА Vermeiren 1      Източник: Adapt.bg

Често това оборудване не е достатъчно и трябва да се закупи и специална седалка за душ кабина, а също и да се монтира допълнително приспособление за тоалетната чиния, с цел самостоятелно използване. Предлагат се също така удобни и качествени опорни ръкохватки за баня, под формата на арматура.

Мивката се монтира на разстояние от около 85 см от пода, а кранчетата - на разстояние 40 см от центърът ѝ. За да улесните достъпа, добре е мивката и тоалетната чиния да бъдат максимално близо. Огледалото над умивалника се окачва на височина не повече от 100 см от пода, или пък може да се монтира огледало с наклон. Погрижете се подът да е от нехлъзгава настилка, но не и такава, която да възпрепятства придвижването с определено спомагателно съоръжение.

 
Снимка 1: Фиксиран триопорен парапет                                          Снимка 2: Сгъваем опорен парапет с планка     Източник: Adapt.bg

При проблеми с подвижността, обикновените ръбове и стъпала могат да усложнят важни навици като къпането. Тъй като адаптирането на банята означава също и елиминиране на всякакъв вид препятствия, монтирайте паравани и се насладете на максимална достъпност. Липсата на врати или профили на пода, предотвратява спъване при влизане в душ пространството, а наличието на повече пространство помага и на болногледачите да изпълняват задълженията си. Коритото под душа също трябва да гарантира максимална безопасност.

Няма как да не обърнете внимание и на смесителят за душ, тъй като неговия вид може да промени ритуалите в банята. Подходящи за достъпната баня са термостатичните смесители за душ, които предотвратяват внезапни промени в температурата на водата и прегряване на хромираните елементи.

Достъпността не означава липса на естетика


Сгъваем опорен парапет Vermeiren ИРИС     Снимка: Adapt.bg

За съжаление, атмосферата на мокрите помещения често се пренебрегва при проектирането на достъпната баня, макар че достъпността не означава да се откажете от елегантност и естетика – напротив! Заложете на семпъл интериор и интегрирайте еко елементи в дизайна. Изделията от висококачествена дървесина, бамбук и естествен камък създават очарователна визия и оказват положително въздействие за психичното здраве на потребителите.
Концепцията за достъпност в дизайна на откритите и закрити пространства отдавна се прилага в развитите страни. Новите технологии работят в посока създаването на продукти, които улесняват движението и помагат на хората в неравностойно положение да се чувстват в по-голяма степен независими. Именно това стои в основата на цяла една индустрия, която тепърва предстои да се развива в нашата страна.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари