Актуално за интериора през новата 2016 година

Игривата феерия от силно подчертани, контрастни цветове ще е във вихъра си тази година.
14.02.2016
Румяна Бонева
280
интериор, тенденции, цветове, интериорен дизайн, материали
Комбиниране на метални елементи
Източник: www.behomedesign.com

Модерният интериор е постоянно променящ се аспект в света на интериорния дизайн. Бързите темпове на технологичните иновации и креативното човешко мислене налагат нови форми и материали в определяне на съвременните тенденции при оформлението на декора. А през новата 2016 година те са изцяло ориентирани към превръщането на дома в очарователно, уютно място с функционален, характерен стил.

Балансиране между старите и нови дизайнерски концепции е другото важно направление от тенденциите в интерора. Затова нека любимите ни мотиви останат на сцената на домашния уют. Акцентът се поставя не само в осъвременяване и освежаване на декора, но и в скритото послание, издаващо индивидуалният ни вкус и предпочитания.Стъклените стени - да се доближим до природата. Източник: www.inspiredot.net


Сред голямото разнообразие от вдъхновяващи идеи на преден план излиза доближаването ни до природата и опита да пренесем късче от нея дори и в необичайните за това пространства от дома, като банята и кухнята. Игривата феерия от силно подчертани, контрастни цветове ще е във вихъра си тази година, а богатството от аксесоари се допълва от благородния блясък на материали като мед, злато, месинг и мрамор. Това са само част от актуалните концепции, представящи рамката на модерния интериор. Следващите редове ще ни запознаят с повече детайли относно формирането на тези тенденции.

Актуалната палитра от цветове силно залага на разнообразните нюанси на розово, червено и прасковено, акцентирайки най-вече върху естествените им краски като дарове от природата – цъфналите розови пъпки на дърветата, натуралните нюанси на жълто, оранжево и “месно” червено. Дизайнерите без колебание подчертават важността на присъствието им за оформянето на топъл и уютен декор. Разбира се златно и марсала отново ще са на пиедестал. Маслено зелено, морско синьо и тъмно синьо са другата открояваща се цветова концепция за спокойствие и прохлада в помещенията. Черното и лилавото също ще се вписват отлично за придаване на повече драматизъм и харизматична визия. В допълнение към това нека подчертаем своя индивидуален стил и отредим главна роля на любимия си цвят, като плавно пренасяме акцента от него от една стая в друга. По този начин всяко помещение от дома визуално ще бъде в хармония с останалите.Банята - мястото, където ще забравим проблемите. www.hotelinteriordesigns.eu

Отваряме широко врати за природата и я оставяме да „докосне“ дома и да вдъхне свежа сила в любимите ни помещения. Все повече се очертава и тенденция към закупуване на мебели, които можем да използваме не само вътре, но и в дворното пространство. Зелените стени присъстват все по-често в банята, като начин да я превърнем в помещение за пълно отпускане. Да внесем природата в домовете си е не само красиво. Този аспект действа терапевтично и спомага за успокоение и събуждане на позитивни емоции.

Тъканите и материите се комбинират в контрастни текстури за създаване на релаксиращата и уютна атмосфера. Съчетани изтънчено, кожа, велур, рипс и кадифе ще спомогнат с още по-голяма сила за това да се отпуснем и да се наслаждаваме на спокойната домашна атмосфера. Текстилните материи пораждат емоция и интерес, а сега повече от всякога можем да използваме ефекта от тях в създаването на свое собствено усещане за топлина и комфорт.Модерният декор и собственият ни вкус в едно. Източник: www.architizer.com

Грубите, солидно изглеждащи текстури като например цимент и дърво са също ключов аспект за модерния интериор през новата година. Несъвършенствата в неподправената им визия излъчват пленителен чар. Можем да действаме смело в създаването на стилен и съвременен облик като заложим на хармонично съчетание от геометрични мотиви.

Красота и блясък на материалите - Почерпили вдъхновение от естествената природна красота, последните проекти в оформлението на декора включват натуралния изглед на елементите с облицовки от корк и дърво, настъпателно навлизащи в интериорното и екстериорно пространство на модерните домове. Да не забравяме присъствието на мрамора, камъка и цимента, които в една или друга форма винаги ще са актуални. Говорейки за материали, няма как да не споменем нежния блясък на наложилите се в последно време мед, бронз и месинг, които отново ще греят в топлите си меки нюанси. Не е нужно да избираме само един от тези материали. Изключително актуално е комбинирането им съобразно останалите цветове и елементи от интериора.Минералите ще красят интериора. www.interiordesigngiants.com


Минералите страхотно ще допълват интериора тази година, и то в суровия си необработен вид. Не бива да ни изненадват купи от пирит на кухненската маса, големи късове кварц в банята или коридора, неполирани полускъпоценни камъни като топки - дръжки за врати.

Функционалното организиране на пространството е още една важна промяна. Скоро в модерния дом няма да има място за ненужни предмети. Изключително много се залага на елементи от интериора, които с времето може да променят предназначението си съобразно живота и нуждите ни. Модерният стил през новата година ще се вдижи по линията на минималистичния модел, чиято „тиха“ естетика ни позволява да избягаме от натовареното и напрегнато ежедневие.
На фокус през 2016 се поставя кухнята, определяна като сърцето на дома и по-точно възможността за многофункционалното използване на това помещение за семейството и приятелите. Непотребните обекти са скрити извън обсега на полезрението, освобождавайки допълнително пространство за семейни забавления и приятни емоции. Създаването на оптична илюзия, използването на фототапети и зелени стени в кухнята и банята – с една дума всичко е позволено в стремежа да освободим повече пространство или да придадем пленитен чар.

Да бъдем „зелени“ е също един от водещите аспекти през новата година. Да помислим в частност за вещите, които не използваме или никога няма да използваме и да ги предадем за рециклиране. Разхищаването на излишни средства и енергия е враг не само за дома, но и за околната среда. Ключов момент е да се научим да мислим за нов начин, по който да използваме старите вещи и да реинвестираме усилия в любимите си предмети, така че да им се наслаждаваме още години наред.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари