Уникален тунел пред ЦУМ

Уникално тунелно съоръжение гарантира запазване на археологичните находки пред ЦУМ.
08.12.2010
M3 Communications Group, Inc
823
тунел, Метростанция ІІ-8, Втори метродиаметър, ЦУМ, археологични находки
Уникално тунел гарантира запазване на археологичните находки пред ЦУМ.
Източник: M3 Communications Group, Inc

Българското строително дружество „Адвал“ започна изграждането на тунела при Метростанция ІІ-8 от Втори метродиаметър, намираща се на бул. „Княгиня Мария Луиза“, пространството между Ларгото, ЦУМ и Централни хали. При старта на пробива на тунела беше извършен традиционен ритуал за полагане на иконата с лика на „Св. Иван Рилски“, пазител на подземните строители.
Метростанцията ще се изгради по тунелен способ. Тунелът ще е дълъг 108 метра със сечение 258 кв. м. Това ще е най-голямото тунелно съоръжение с подобно сечение в Европа. Изграждането му е единственият начин за запазване на нивото с археологичните находки.   
Метростанция ІІ-8 е особено важна част от метрото в София. Тя е част от Втори метродиаметър (Надежда, Централна гара, НДК, Кемпински Хотел Зографски) и е свързана със станция „Сердика“ от Първи метродиаметър (Люлин, Младост, Цариградско шосе), където се пресичат двете метротрасета.
При реализацията на проекта се запазват изцяло археологичните останки, като се създава възможността те да бъдат експонирани по подходящ начин за всички граждани и гости на столицата.      

Автор: M3 Communications Group, Inc
Закони Нормативна база Коментари