На високия морски бряг

Леко наклоненият парцел, дава възможност за построяване на значително по-обширна къща, но собствениците са предпочели да ограничат обема на къщата за сметка на свободното пространство.
08.07.2009
арх. Анета ТРИФОНОВА
672
къща, архитектура
Архитект Мария Димова умело балансира пространствата, елементите, цветовете и материалите
Източник: арх. Мая Димова, Фотограф: Димитър Шиклев

Архитектура: арх. Мария ДИМОВА,


Леко наклоненият парцел – заемащ около декар в периферията на малък крайморски град, дава възможност за построяване на значително по-обширна къща, но собствениците са предпочели да ограничат обема на лятното си жилище и да го разположат свободно в парцела, за да се възползват от най-важното качество на лукса – пространството.

Организацията на помещенията е съобразена с ориентацията на парцела и подчертава посоката юг, която сочи морската шир. На двете нива се разполагат по две жилищни помещения със санитарни възли, които отчитат споменатите дадености. Лекото огъване на линеарността, осигуряващо център на формата, се постига чрез завъртането на едната ос на югоизток.

Така динамизираната форма, свободна да полети като крило на птица, е застопорена към своя център – хубавата гледка. Търсената тема е доразвита чрез всеки елемент и кът от къщата, както и чрез взаимовръзките им.

На първото ниво се разполагат две стаи, около амфитеатрално развита приземна, покрита в горната си част тераса на югоизток. Общата им баня е богато развита - достойна за морско пребиваване. Тя може да работи и на твърдо гориво.

Контактът със земята е главното преимущество на спалните, които могат да бъдат напълно самостоятелни единици за обитаване. Зад стълбището на това ниво е отделен склад с мивка.

Влизането става под стрехата от запад във входното антре, откъдето започва северното стълбище, разположено в задната част на пространствената става. То се осветява силно от витрините по късите си страни. Интересното решение на северната му стена, перфорирана с различни по форма светлинни пробиви, го прави атрактивен център на жилището с тема „тържество на светлината”.

На втория етаж, за разлика от често прилаганата схема, която предпочита спалните на това ниво, тук разполага обширната дневна с кухненски бокс и една спалня със самостоятелна баня и гардеробно помещение.

Обединява ги голямата югоизточна покрита тераса. Тя участва като галерия над двора, но по-важното е, че разкрива поглед към морския залив с далечен хоризонт. Дневната е отворена по дългата си страна на юг, за да улавя всички преимущества на ослънчаването и пейзажа.

Стълбищната площадка е като мостик над първия етаж, а над нея в покрива е отворен оберлихт, чиято светлина достига до кухненския бар-плот през прозорец в тази посока. Стълбището е сложно изградена композиция с изискан детайл - дървените стъпала и метален парапет, в дух на корабния дизайн водят умело посетителите към горната палуба.

Сравнително малкото пространство ни изненадва с богатството на пространствените връзки-вътре вън, горе-долу, дори през къщата, като е постигнато ценното качество „прозрачност” и достъпност на архитектурата.

Чисто изградената функция носи искрено своята форма и изгражда образа на морската къща. Южната фасада е открита и остъклена, ограничена от монолитните стени. Едноскатният покрив с наклон, обратен на парцела, преминава над терасата в ажурна стреха, с която се доразвива морската тема и олекотява образа.

Играта на ивичните сенки, като далечни отблясъци на морската шир, попада върху предната фасада, докато страничните стени са плътни и твърди, обагрени в привличащо червено от страната на входа или охлаждащо синьо на противоположната.

Техническото изграждане по съвременните стандарти отчита агресивния морски въздух и ветровете, като включва топлоизолирането и всестранната защита, заложени още в архитектурния проект. Това се отнася за всички фасадни елементи - покрива, стените, дограмите. Предвиден е окачен, топлоизоилиращ таван от гипсокартон под едноскатния покрив.

Стрехите и покривните бордове са обшити с еталбонд за по-добра хидроизолация. Външната мазилка на Caparol с еластична защита е в син, червен и бял цвят. Дограмата е термо- и хидроустойчива, в бяло. За южното остъкление е предложен слънцезащитен плъзгащ се дървен капак. Подовете, съобразно с характера на помещението, са мозайка, гранитогрес за общите площи и санитарни възли и паркет в спалните.

Архитект Мария Димова умело балансира пространствата, елементите, цветовете и материалите, за да изведе ненатрапчиво морската тема, и нито за миг не забравя обекта на своето преклонение - морската шир.


 

Автор: арх. Анета ТРИФОНОВА
Закони Нормативна база Коментари