Къщата на Ани

Концепцията за дизайна е изключително повлияна от различни региони и култури.
12.09.2010
Мая Янева
538
къща, дизайн, зелена архитектура, фасада, двор
Къщата на Ани
Източник: Снимки: Mike Osborne

Bercy Chen Studio LP e архитектурно студио за градски дизайн в Остин, Тексас, специализирано в проектиране и реализации. Основано е през 2001 г. от двамата партньори Томас Бърси и Калвин Чен, възпитаници на университета в Остин, Тексас. През 2006 г. фирмата е избрана от изданието Design Vanguard като една от 10-те изгряващи проектантски фирми в света. През 2007 г. Bercy Chen Studio LP е част от изложението „Млади американци” в Музея на немската архитектура във Франкфурт, Германия. Поради своя нестандартен подход студиото се радва на национално и международно внимание и печели престижната награда „Emerging Voices”, награда от Лигата на архитектите в Ню Йорк през 2006 г. Всяка година лигата подбира най-иновативния дизайн от Европа и Северна Америка, за да присъди тази награда.
Къщата на Ани се състои от два павилиона, съединени чрез стъклен хол, който свързва водната градина с всички части на къщата и я отваря към този отразяващ басейн, който се превръща в ключова точка на целия проект. Допълнителните външни помещения са направени с достъпен покрив. Тези тераси осигуряват място за растителност и вечеря на открито. Тази зона е покрита с подвижен навес – тента над растителността и носеща конструкция от морската индустрия.
Концепцията за дизайна е изключително повлияна от различни региони и култури. За използването на покрива като външно пространство за обитаване и засенчващите устройства идеи са почерпени от Мавританската архитектура. Тялото на водата и  пространствената цялост между външно и вътрешно са вдъхновени от Азиатската архитектура. Структурната прозрачност на обемите и минималистичните аспекти на интериора пък са приоритет, заимстван от Японските павилиони.
Къщата е конструирана като модулна стоманена рамка (конструкция, която е изпълнена с модулни термостоманени панели) за намаляване обема на конструкцията и минимална загуба на пространство. Структурната рамка е открита, като показва конструктивния процес и подчертава фасадата на къщата. Стандартният модулен метод, както и самите модули позволяват да се постигне изключителна ефективност по време на строителството на къщата. 
Къщата на Ани, както я наричат авторите, е проектирана през 2002 г. за две млади семейства и представлява проект, който цели  да се създаде бързо развиващ се образец на национално и международно ниво, модел за устойчиво развитие.
Това е проект, публикуван в „Устойчивите къщи”, „Устойчива околна среда” и „Екстериорът вътре”. Къщата служи като илюстрация на това, че зелената архитектура не означава живеене в кутия, изолирано от околната среда. Даже напротив, къщата е вдъхновение за тези, които търсят поетичната среда на зеленото.
Къщата е проектирана от такъв размер модули, които позволяват употребата на компоненти и в процеса на изграждане се избягват значителни строителни загуби. Боя за стените и бетона не е използвана, а са уплътнени с органично покритие.
Ориентацията на къщата следва тази на парцела. Западната стена е изградена от парчета изолирани панели, които отвътре позволяват да бъдат свободно отваряни. Това дава възможност в голяма степен охлаждането да бъде извършвано чрез естествена пасивна вентилация. Съществуващото в центъра на двора широколистно дърво осигурява сянка през лятото и позволява ценната зимна светлина да влиза между оголените му клони в този сезон.  Южната стъклена фасада е покрита с комбинация от растителност и дървена пергола, която осигурява перфектен баланс на отворено и защитено пространство.
Растителността в предния двор е съобразена със сухия климат – засадени са градински чай, розмарин, олеандър, които не се нуждаят от много вода. Дъждовната вода, уловена от покрива, се превръща във водна градина, което охлажда къщата физически и психологически.

+5
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари