Защо се отопляваме с инфрачервени панели?

Панелите са с много дълъг живот и лесна поддръжка - когато един от тях излезе от строя, се подменя само той, без да се изключва цялостно отоплението.
14.12.2015
Светлана ЖЕЛЕВА
4789
отопление, инфраред отопление, инфрачервен панел, Пестим енергия ООД, термостат
Отоплителните панели във вид на картини се вписват чудесно във всеки интериор
Източник: Пестим енергия ООД, http://www.infraheat.bg/

В Австрия инфрачервеното отопление набира скорост. Потърсихме за мнение инж. Константин Димитров, един българин, който живее във Виена от 16 години – „За нашия дом , еднофамилна къща от 130 кв.м. инфрачервеното отопление се оказа най-доброто решение. Хем красиво, хем комфортно, хем енергоспестяващо, въпреки че инфрачервените панели работят на ток. Консумацията на ток възлиза на около 4 000 W (4kW). Като се има предвид, че един радиатор отпреди 20 години харчи 2500 W, то цялата къща се отоплява от по-малко от 2 радиатора. Което в сума излиза около 150 евро (Двеста и деветдесет лева) месечно, като в сумата е включено още потреблението на бойлер, печка, пералня, осветлението в дома(което е доста разточително) и пр.“


В зависимост от мощността, размерът и формата на панела са различни, http://www.infraheat.bg/

Предимствата
„При инфрачервените панели липсва цялостната водна инсталация, която опасва с тръби и радиатори целия дом, а всеки един панел сам за себе си представлява източник на топлина. Това създава усещане за комфорт в къщата“, разказва още за сп. „Още за къщата” инж. Димитров.

При допир температурата на панела е такава, че не може да изгори човешката кожа, освен това панелите се монтират на високо на стената или дори на тавана, така че „да огреят“ възможно по-голяма площ от помещението. И тъй като са далеч от зоната на допир е подходящо, ако в дома има малки деца или по-възрастни хора, защото ги пази от горещата електрическа печка.

Освен това, при конвенционалното парно радиаторите загряват въздуха, който се издига в горната част на помещението и се появява ефектът „студени крака – топла глава“. Докато инфрачервените панели нагряват предметите и хората, като затоплят индиректно въздуха - той бива затоплен в последствие от нагретите повърхности. По този начин разчитаме на много равномерно и комфортно отопление, като разликата в температурите в близост до пода и тавана е 1 градус!


Картината с бяло лале е част от Коледната колекция тази година, http://www.infraheat.bg/ Например панелите се поставят на тавана при положение, че подът е термостабилен, топлоизолиран, отдолу има отопляемо помещение и т.н. Той започва да се нагрява и излъчва обратно топлината, която отива нагоре. Тя  се чувства, ако човек ходи бос или по чорапи, като донякъде слабо наподобява подово отопление.

Колкото по-добри акумулиращи и отразителни способности има повърхността, към която е насочен панела – толкова по-добре ще отдава тази повърхност и към нашето помещение. Затова, когато се обърнем към консултантите по инфрачервено отопление, те най-често питат за степента на топлоизолация на съответното помещение. Вече всеки знае, че за да разчитаме на икономично отопление, е нужно да направим всичко по силите си за да термостабилизираме дома си. Панел, поставен в термостабилно помещение, ще осигури комфортно и икономично отопление през студените месеци.


Все повече се предпочитат и изображенията с картини на стари майстори, http://www.infraheat.bg/ 

Представете си, че насочим инфрачервен панел към акумулираща печка, която не е включена в тока. Постепенно тухлите в печката започват да се награвят и тя излъчва топлина, без да консумира ел.ток. Разбира се, никой няма да си купи акумулираща печка, която да не бъде включена в ток, и да я нагрява с инфрачервен панел, за да може вторично да излъчва топлина, но този пример илюстрира принципа на работа на инфрачервения панел.

Инфрачервеният панел има още едно друго предимство и то е, че той може да се впише в дизайна на всеки един модерен и стилен дом и дори да го допълни и обогати.​​​​​​​Панелът огледало е идеално решение за невидимо отопление в банята, http://www.infraheat.bg/ 

Всички знаят колко грозно изглеждат под прозорците радиаторите на парното. Панелите не просто не пречат – те допълват интериора.

Инфрачервеният панел е с дебелина 0,5-2см, той се изработва в зависимост от мощността си, в различни по размер квадратна или правоъгълна форма. Може да бъде стандартен – бял с бяла алуминиева рамка, луксозен - черно или бяло стъкло, може да бъде и изработен като картина според индивидуалното желание и вкус. И дори може да бъде във вид на огледало, което да поставим в банята си и да възхитим гостите си, които ще се чудят откъде идва топлината.

Инфрачервените панели могат да бъдат регулирани по температура, по време или и по двете. Могат да бъдат инсталирани с отделен термостат за всяка стая, а могат и да бъдат свързани в цялостна интелигентна система за управление на отоплението.

Когато се топлим по този начин, когато отворим всички врати и прозорци, за да проветрим цялото жилище и после ги затворим, възвръщането на комфортната температура става много бързо. Тъй като не топлим директно въздуха, а стените, пода и тавана са затоплени.

Дизайнът на панела може да бъде модерно изображение, http://www.infraheat.bg/ ​​​​​​​

Освен това инфрачервеното отопление е много по-здравословно. 

Тъй като в конструкцията им няма шумни вентилатори, а отоплителен нано филм, те не завъртат въздуха в помещението, няма завихряне на прах и микроби. Въздухът е свеж, с нужните нива на влага.

Ето защо този тип отопление е широко предпочитан от хора с астма и алергии, както и за детски и спални помещения. Защото не изсушава лигавицата – основната причина за простудни заболявания.

Специалист по  топлотехника изчислява колко панели са необходими за целия дом и къде да бъдат разположени.

И това се прави много прецизно. На площ около 150-200 кв. се монтират около 10-12 панела. Първоначалната инвестиция не е толкова скъпа, и е доста по-евтина от локално парно на газ или ток.

Когато няма никой у дома и цял ден сте на работа  отоплението не  се намалява, защото, за да подържа 22° С не се изисква голям разход на енергия, а у дома е топло и уютно.  Когато обаче, в студеното време домът не се обитава по-дълго време, то тогава нфрачервеното отопление се настройва в друг режим - поддържане на по-ниска температура 15-16° С. Идеята тук е, да не се позволява на стените да изстинат през студените месеци, така че когато се върнем вкъщи панелът лесно да набере скорост и да затопли помещението. Ако стените са изстинали, на панелът ще е необходимо повече време за да загрее стените, те да акумулират достатъчно топлина и да започнат да отдават. Хубаво е това да се има предвид. Затова обикновено панелите се включват в контакта през септември и до март се оставят да бъдат управлявани единствено от термостата. Така можем да си гарантираме уютно и икономично отопление.

Едно друго предимство на инфрачервеното отопление е, че няма никаква профилактика. Панелите са с много дълъг експлоатационен живот – около 20-25 години и когато един панел излезе от строя, се подменя само той или ремонтира само той, без да се изключва цялостно парното, както е при конвенционалното отопление.

Съществува и възможност чрез персонален компютър да се командва цялата система за отопление на дома.


 


 

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА
Закони Нормативна база Коментари