Roca връчи наградите на конкурса за дизайн jumpthegap

Ма Янсонг връчи наградите на шестото издание на международния конкурс за дизайн на Roca, jumpthegap
21.10.2015
Рока България ЕООД
247
конкурс, jumpthegap, дизайн, конкурс за дизайн
Журито и победителите в конкурса.
Източник: ROCA
  • Наградените проекти в категориите Професионалисти и Студенти са Btwist и [Aria] 2, отличени за тяхната иновативност, достъпност и устойчивост.
  • За пръв път бе дадена Награда за устойчивост, присъдена от фондация We Are Water на проекта Plura, който съчетава дизайн и икономия на вода.
  • Събитието се състоя в Roca Madrid Gallery, в присъствието на 200 водещи фигури в областта на дизайна и архитектурата.


Roca връчи наградите на шестото издание на международния конкурс за дизайн jumpthegap на церемония в Roca Madrid Gallery. Това стана чрез известния китайски архитект Ма Янсонг (Ma Yansong), който бе председател на журито.
В категория Професионалисти, награда получи проект Btwist на испанките Ирене Каняда (Irene Cañada) и Ракел Прендес (Raquel Prendes).
В категория Студенти победи проект [Aria] 2 с автори двама италиански студенти, Самуеле Нукаро (Samuele Nucaro) и Кристина Ту Ан Фам (Cristina Tu Ahn Pham). Наградените проекти получиха по 6000 евро. 

Btwist, награденият проект в категория Професионалисти включва иновативно решение за пространството в банята. Това е умивалник, който комбинира три различни размера за различни приложения. Чрез своя дизайн, както обясниха победителите, проектът позволява изпълнението на различни дейности по едно и също време. Спечелилият в категория Студенти проект [Aria] 2 е перфектната комбинация за достъпност, бързина и иновация. Решението за баня, предложено от италианската двойка, е душ с ефект накисване-сушене. Проектът за модерни бани създава иновативен душ с различни приложения.

За пръв път в конкурса, организиран на всеки две години от 2004 г. насам, от Roca в сътрудничество с Барселона Дизайн Център (BCD), бе присъдена Награда за устойчивост. Тя е учредена от фондация We Are Water и е в размер на 3000 евро. Признанието е за предложения, съчетание на иновативен и устойчив дизайн. Новоучредената награда спечели проект Plura на Катарина Софи Воленбен (Katharina Sophie Wohlleben) и Лариса Сиемон (Larissa Siemon). Германките предлагат умивалник, който използва педал за да се активира смесителя и да се избегне загубата на вода, което е в основата на проекта.

Тази година, в конкурса се включиха общо 3 700 участници от 112 страни, от цял свят. България бе представена от 89 млади дизайнери с 14 български проекта и един съвместен проект Великобритания-България. Състезанието за идеи за дизайн в банята бе изключително оспорвано. Освен победителите, финалисти в това издание на конкурса в двете категории бяха:  

Категория Професионалисти: 

  • Проект Origami Bath на Андрей Лебедев (Andrey Lebedev), Русия. 
  • Проект Roca Analytic на Хоан Алба (Joan Alba) и Лаго Бусета (Iago Buceta), Испания. 
  • Проект  Nanosoap на Пабло Лучино (Pablo Luchino), Аржентина.  


Категория Студенти: 

  • Проект Totem на Марта Муньос (Marta Muñoz) и Хелена Гали (Helena Galí), Испания.
  • Проект GLOVES: clean & dry на Халсжка Барелковска (Halszka Barelkowska), Полша.
  • Проект B-thin на Викториа Бейидо (Victoria Bellido) и Анхел Кобо (Angel Cobo), Испания.

На церемонията по награждаването в Roca Madrid Gallery присъстваха около 200 гости. Освен председателя на журито Ма Янсонг (Ma Yansong), носител на множество награди, сред които Young Global Leaders 2014 (YGL), гости бяха още водещи фигури в областта на дизайна и архитектурата, като Хайме Морено, носител на Национална награда за дизайн на Испания. На събитието присъства и аташето по култура в посолството на Китай в Испания. 

Членове на  журито на това издание на конкурса бяха Марсело Розенбаум, Бразилия (Marcelo Rosenbaum), дизайнер и ръководител на офис за дизайн и иновации Розенбаум; Том Дайкхоф, Великобритания (Tom Dyckhoff), журналист и архитектурен критик; Гута Моура, Португалия (Guta Moura), съосновател на Experimenta и директор на EXD Biennale; Хосеп Конгост, Испания (Josep Congost), Мениджър Roca Design Centre; Арх. Рафаел де Ла-Оз, Испания (Rafael de La-Hoz), патрон на Фондация за съвременна архитектура (Contemporary Architecture Foundation); Исабел Роиг, Испания (Isabel Roig), Управляващ директор на BCD (Barcelona Centro de Diseño) и президент на BEDA (Bureau of European Design Associations).

Пълна обновена информация за конкурса и церемонията по награждаването са публикувани на официалния сайт: www.jumpthegap.net.
Те са достъпни и чрез профила на конкурса във Facebook (www.facebook.com/jumpthegap). 

+3
Автор: Рока България ЕООД
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари