Open House 2010, Sofia Architecture Week

ПEРИФЕРИЯТА Е ТАМ, КЪДЕТО НЕ СЪМ 15 - 22 октомври 2010 в Централната минерална баня Куратори: fordewind architecture ltd - Евгения Ходкевич и Борис Енев
10.10.2010
Sofia Architecture Week
195
sofia architecture w, open house 2010, изложби
Sofia Architecture Week
Източник: Sofia Architecture Week

Как се попада в периферията и как се излиза от нея?

На този актуален въпрос ще търси отговор Open Нouse 2010 – откритата за широката публика част от Sofia Architecture Week. С динамична програма от изложби, уъркшопи, дебати и концерти кураторите на Open Нouse - fordewind architecture ltd - представят интригуващата картина на периферни градски общности и нови урбанистични феномени в Испания, Естония, България, Австрия, Албания, САЩ.
 
Изборът не е случаен: посетителите ще бъдат запознати с многостранните решения на различни градоустройствени проблеми в някои европейски градове. Впечатляващ пример е Естония,  която след половин век насилствено интегриране в Съветския Съюз, успява да намери собствена идентичност, да се премести в центъра на Европа, и Талин, заедно с Амстердам и Барселона, да попадне в списъка на най-харесваните градове на континента. OPEN HOUSE проследява феномените, направили това развитие възможно.
 
Друг акцент е Тирана, където през 2000 година новоизбраният кмет на града – политическата поп звезда Еди Рама – открива първия сфетофар в столицата и лично обяснява на гражданите начинът, по който той функционира. По същото време Еди Рама участва в почистването на целия град, засаждането на 1 800 дървета и озеленяването на 96.700 м2 нови паркови площи. Целта на кмета е да изведе града от изолацията и социалното пространство да бъде върнато на гражданите. В момента за Тирана работят имена от мащаба на Рем Коолхаз. В резултат на тези смели мерки, днес Тирана се превръща в една от най-горещите точки на Европа.
 
Специално внимание се отделя на потенциала на София, която през последните 20 години все така остава встрани от градоустройствените реформи в Европа и поради това е възприемана като град в периферията. Възможно ли е да спрем да вегетираме и да започнем да живеем в своя град? Има ли надежда за периферните квартали в София или те все по-очевидно ще продължават да се превръщат в социални гета? Каква е ролята на политиката и могат ли тези проблеми да бъдат оставени изцяло в ръцете на частната инициатива?
         
В контекста на периферията, централна тема е ситуацията на ромите. Почти 1 000 000 българи са роми, а общият им брой в Европа е 12 000 000, което ги превръща в най-голямото европейско малцинство. Въпреки това, нито българската държава, нито Европейският съюз полагат сериозни усилия, за да намерят решения за по-достойно и равнопоставено съжителство на тази общност. Примери от гетата на Южна Америка показват възможности за нови успешни стратегии за реурбанизиране и ресоциализиране на проблемните периферни квартали.
 
Кураторите на Open Нouse - fordewind architecture ltd - застават зад убеждението, че в едно толерантно общество има място за всички и именно многообразието на социалното, етническо, обществено и национално присъствие, характеризират градовете с бъдеще. Като следва тази идея, Open Нouse 2010 поставя важен акцент върху колоритността и непринудеността на ромската култура.

Автор: Sofia Architecture Week
Закони Нормативна база Коментари