Hoval вярва в бъдещето, където екологията и устойчивостта са неразделна част от нашия живот

В сърцето на една от 11-те пасивни къщи, участващи в състезанието, е комфортната вентилация Hoval HomeVent, благодарение на подкрепата, която Hoval Румъния осигури на отбор Over 4.
05.08.2019
Станимира Димитрова
257
пасивна къща, Ховал ЕООД, Комфорнта вентилация

Екипът на Over4 представлява Румъния на конкурса Solar Decathlon - най-важното международно състезание за изграждане на "енергийно независими къщи" на европейско ниво, което се проведе в Унгария от 13 до 29 юли тази година. Участваха 11 отбора от 10 страни и 4 континента. Всеки участник имаше 15 дни за сглобяване и пускане в експлоатация на „соларните къщи“, а оценяването им беше в 10 категории, от архитектура, енергийна ефективност, комуникация и устойчивост. За всички, които желаят да видят на живо „соларните къщи“, изложението остава отворено за посетители още два месеца до 29 септември 2019 г.

Solar Decathlon Europe е международен конкурс, който  се провежда за 17та поредна година. Предизвиква колегиални екипи да проектират и изграждат къщи, захранвани изключително от възобновяеми енергийни източници: основната цел на конкуренцията е да популяризира архитектурни решения, свързани със слънчевата енергия, възобновяемите енергийни източници и иновативните технологии чрез построените къщи от университетските екипи.

 

  

 

Най-важните цели на състезателите в Solar Decathlon


• да привлекат вниманието към начините за намаляване на изразходваната енергия;
• да докажат, че можем да задоволим нуждите си от осветление, отопление и охлаждане много по-успешно и устойчиво чрез подходящи технологични иновации и стандарти;
• да демонстрират как можем да осигурим непрекъснато нарастващите енергийни нужди чрез използване на възобновяеми ресурси като слънчевата енергия и въздуха;
• да интегрират тези технологии с достъпни и надеждни архитектурни решения;
• да се разработят и реализират жизнеспособни концепции, отговарящи на градските предизвикателства, предимно в съответствие с нуждите на силно населените градове;
• да насърчават и улесняват съвместната, екипна работа с професионалисти от всички браншове

 

Модулната къща, която е екипът изгради е пасивна къща с площ от 130 m2, която произвежда 3 пъти повече енергия, отколкото консумира. Къщата е сертифицирана със стандарта за пасивна къща, най-строгият стандарт за енергийна ефективност в света. Целият проект е резултат от работата на ентусиазирания екип от над 50 доброволци от 5 професионални направления, заедно решават един сериозен въпрос: как да изградим ефективен дом както по отношение на разходите, така и по отношение на ресурсите.
Hoval вярва в бъдещето, където екологията и устойчивостта са неразделна част от нашия живот, за това Hoval Румъния избра да се включи в този проект като партньор, осигурявайки комфортна жилищната вентилация Hoval HomeVent за къщата на екип Over 4.

Какви са ползите от системата за комфортна вентилация HomeVent и какво можете да усетите, влизайки в домът на Over 4? Вижте видеото за принцип на работа:

 

 

Вентилационната система HomeVent Comfort  работи денонощно и се грижи напълно автоматично за засмукването на влага и миризми от дома, както и за постоянното подаване на свеж, пресен и филтриран въздух вътре в дома. Пресният въздух е затоплен през зимата, охладен през лятото и в хигиенните норми овлажнен целогодишно, като за целта се използва изцяло енергията на засмуквания въздух, без необходимост от допълнително подгряване и охлаждане на подавания въздух.
Този пренос на енергия става благодарение на ротационния енталпиен топлообменник. Патентованата концепция на вентилационната система HomeVent значително подобрява енергийния баланс на всяка сграда. Чрез оползотворяване на топлина и влага HomeVent постига степен на рекуперация до 130%, докато конвенционалните системи достигат максимум 90%. Всички комфортни вентилационни системи HomeVent спестяват повече енергия, отколкото използват, и осигуряват комфортен микроклимат в домовете. Разходът на системата е около 50-60 W, докато спестяванията могат да стигнат до 20% от разхода на енергия за отопление и охлаждане, или за къща с площ около 300 кв. м, това са приблизително 2000 W спестена енергия.


Даниел Бутукел, съдружник и съосновател на проекта Over 4, споделя за опита си в това начинание: "Научаваме много от това състезание и се радваме на голямата подкрепа на сериозни производители на ефективни и екологични продукти, какъвто е и Hoval. Ние сме изключително развълнувани и много доволни, че сме стигнали до тук и това, което в началото беше просто идея сега вече е реалност. Това разбира се не означава, че ще спрем тук. Тъй като това е образователен проект, бих искал да отбележа, че Румъния е единствената страна, която има стабилно присъствие в Соларния Декатлон, като се има предвид, че нашите бюджети за изследвания са много по-малки в сравнение със страни като САЩ, Франция или Германия. “

Един от координиращите учители сподели по време на церемонията по откриването на къщата Over4: "Домовете имат своя собствена история, а това което е тук е нещо повече. Както се казва и името на екипа - Over4, повече от 4. Не е нужно да говорите с някого, за да научите историята на тази къща. Можете само да я погледнете, да я изучите сами, да я откриете, да преминете през пространствата й и тогава да разкажете собствената си история с преживяването от тази къща. Част от историята на къщите са и хората, които са се отдали на тази кауза, отделили са времето и енергията си, за да изградят екологичен и ефективен дом на бъдещето,  екип от студенти, архитекти, инженери, учители. Колкото повече мислим и се грижим за опазването на околната среда като изграждаме енергийно ефективни къщи, толкова по-отговорно е посланието, което изпращаме на хората в бъдещето чрез самите сгради.“

Hoval е производител с над 80 годишна отговорност за енергията и околната среда, и вярва, че този млад проект ще бъде истинска забележителност в областта на зелените домове. Подобни проекти ще повлият на голям брой хора по целия свят и ще вдъхновят всички да правят устойчиви ефективни и нискоенергийни сгради.


Поздравления за всички участиници в състезанието Solar Decathlon!


Резултати от състезанието

 


 

Румънският отбор Over4 се класира на почетното 3-то място в общото класиране.

В класиранията по критерии, отборът е на:

1-во място в критерий "Комфортни условия", за което помага и комфортната жилищна вентилация HomeVent. 
2-ро място в критерий " Енергийна ефективност" 
2-ро място в критерий „Иновации и жизнеспособност“, 
2-ро място в критерий „Комуникация и социална информираност“ , 


  

 

В сърцето на една от 11-те пасивни къщи, участващи в състезанието, е комфортната вентилация Hoval HomeVent, благодарение на подкрепата, която Hoval Румъния осигури на отбор Over 4.
 

СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари