Holiday Home – Малка къща с различен подход към пространството

Само на десет минути пеша от Северно море, Holiday Home предлага уютен, но забележителен престой. Солидният, но скулптурен интериор, покрит от черната дървена обвивка, създава силен контраст между топлото отвътре и смелото отвън.
13.07.2021
Orange Architects
2702
сглобяема къща, дървена къща, ваканционен дом, Holiday Home
Източник: Orange Architects

Ваканционен дом
клиент | Частен
дизайн | Orange Architects
Местоположение: De Koog, Texel, Холандия
Дизайн: 2018 I Реализация: 2021
РЗП: 70 м2
Дизайнерски екип: Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Vera Ciliberti, Eric Eisma, Paul Kierkels, Panagiotis Seltsiotis, Elena Staskute
Contractor: Cor Koper Bouwbedrijf

Orange Architects


Разположен на красивия холандски остров Texel, Holiday Home не прилича на никоя друга жилищна вила. Вместо да разделят къщата на различни пространства от стени, Orange Architects разделят пространствата според конкретната им употреба във всеки един момент от времето. Избягването от рутината е буквално вградено.

Orange Architects


Ваканционният дом предлага различен подход към пространството. През деня, по време на почивка, хората са склонни да прекарват повече време заедно и има по-малка нужда от лични пространства. Имайки това предвид, архитектите от Orange Architects, оптимизират къщата, като максимизират всички пространства вътре, позволявайки на повечето от тях да изпълняват две функции. През деня къщата се превръща в открито, слято пространство. Пространствата се простират още повече, през големите прозорци и отворените врати, в околността. През нощта дървените панели в залата могат да бъдат затворени, като ги завъртите на 90 градуса и непрекъснатото пространство се разпада на отделни по-малки пространства. Леглото се превръща в спалня в пълен размер, докато скритият душ и мивката се превръщат в самостоятелна баня. Чрез възможността на интериора да се трансформира, пространството отвътре се оптимизира, поддържайки го компактно и ефективно, като се избягват неизползваните помещения през деня.

Orange Architects
 

Ваканционният дом предизвиква много просторно усещане в сравнително компактен обем. Прозорци в спалнята, библиотеката и таванската част; дограма до пет метра до градината; светлите цветни интериорни ламперии от бреза и подвижните ламели засилват елементарното усещане за добре пропорционални пространства, поетично осветление и съществена материализация. Проектът е проектиран с помощта на множество устойчиви решения: почти невидими слънчеви панели на покрива, естествена вентилация, дървена конструкция и бетонен под, който действа като топлинна маса, силно изолиран покрив, фасади и прозорци. И е напълно електрически; за готвене, топла вода и отопление не са необходими изкопаеми горива.

Orange Architects


Времето определено няма да разруши вашето празнично настроение, тъй като къщата може да се ползва при различни метеорологични условия. Ламелите на терасата могат да се регулират, ако е ветровито, на верандата трябва да се наслаждавате, когато е прекалено слънчево, дъждовните капки, удрящи светлините на покрива, поставят истинско шоу и в ясна нощ звездите правят същото.


 

Изпълнителят, чиято компания се намира на континента, е сглобил стените и покрива на сградата в своята работилница. Поради неправилната си форма конструкцията за първи път е сглобена изцяло в неговата работилница. След като конструкцията беше монтирана и завършена, тя беше демонтирана и транспортирана до острова, където беше сглобена на място за много кратък период от време. Тогава може да започне много отчетливото довършване на интериора, в рамките на защитната обвивка на сглобяемата конструкция.

Orange Architects


Само на десет минути пеша от Северно море, Holiday Home предлага уютен, но забележителен престой. Солидният, но скулптурен интериор, покрит от черната дървена обвивка, създава силен контраст между топлото отвътре и смелото отвън.
 


Orange Architects е мултидисциплинарна и международно действаща дизайнерска фирма за архитектура, градски дизайн, интериори и външни пространства, оглавявана от Патрик Майерс и Джерън Шипър. Нашият офис се намира в центъра на Ротердам. Традиционно град на национална и международна търговия, град с жители от цял свят. Това е нашият дом и ние споделяме с Ротердам идентичността на нашата компания: креативна, „практична“, инициативна и международна.

Ние вярваме, че можем да направим по-добра среда за живот заедно. С нашия интегрален подход устойчивостта е важна амбиция за проектиране във всички наши сгради още от първите скици. Работим на основата на широко определение за устойчивост, изградено върху три стълба: СВЕТ | НИЕ | СТОЙНОСТ. Нашата мисия е да включим и обединим тези теми във всички наши проекти, от първите скици до завършването. Това е начинът, по който искаме да направим сгради, които влияят положително върху качеството на живот.

Ние сме офис на мислители и създатели. Стремим се към местни и уникални проекти, които резонират с хората и се привеждат в съответствие със средата, в която живеят. Всички наши проекти оживяват със силата на вдъхновяваща и обединяваща концепция. Превръщането на тази концепция в убедителна и осъществима сграда изисква експертиза, чак до детайлите. Това е занаят, с който се занимаваме повече от 25 години, занаят, който живее в рамките на Orange Architects и непрекъснато се усъвършенства чрез иновации.

Orange Architects формулира атрактивни, концептуално усъвършенствани и интелигентни отговори на сложни пространствени предизвикателства. Това, което ни отличава, е нашето рационално отношение, което съчетаваме с чувствителност към контекста, към местната култура, към желанията на клиента и към бъдещите потребители на нашите проекти. Въз основа на нашите знания и опит, Orange Architects превръща идеите, мечтите и желанията на клиентите в вдъхновяваща и устойчива среда на живот.

 

Автор: Orange Architects
Закони Нормативна база Коментари