EUROLUCE - Светлина за по-добър живот

Един от основните акценти на тазгодишното издание на най-голямото световно изложение за дизайн Salone del Mobile бе завръщането на Euroluce - биеналето, посветено на осветлението - след четиригодишна пауза.
12.06.2023
Теменужка Захариева
764
осветление, Euroluce, световно изложение
Italamp - PIOLA на Danilo De Rossi.
Източник: снимка: Теменужка Захариева

Един от основните акценти на тазгодишното издание на най-голямото световно изложение за дизайн Salone del Mobile бе завръщането на Euroluce - биеналето, посветено на осветлението - след четиригодишна пауза. За своето 31-во издание Euroluce представи творби на 315 изложители (като почти половината от извън Италия) на площ над 29 200 кв.м и с нов дизайн на експозицията, проектиран от Lombardini22.


Изкуството и функционалността бяха красиво смесени на Euroluce 2023 (както добре се вижда например в горната снимка – красиво разделяне на пространството с помощта на светлината). Представени бяха иновативни проекти с фокус върху осветлението, което подобрява благосъстоянието на хората и околната среда. От намаляване на потреблението на енергия до системи, които стимулират растежа на растенията: изобретения, които отразяват две от основните теми, предложени от Euroluce 2023, интелигентно осветление и ориентирано към човека осветление.

 


„Електрониката, мултимедията и компонентите са се развили до такава степен, че компаниите са принудени да променят подхода си. Технологичният аспект прониква във всички дизайнерски инициативи, сега дори декоративните предмети са станали изключително интерактивни и се очаква да станат още повече такива. Сега те са се превърнали в инструменти, които ни позволяват да обитаваме пространства възможно най-удобно,“ каза Jacopo Acciaro от Voltaire Lighting Design по време на една от кръглите маси на Euroluce 2023. „Би било чудесно, ако това, което сме събрали от това издание на Euroluce, може да формира отправната точка за нов начин за възприемане на светлината и дизайна на осветлението.“
 

 


Изказано беше мнението, че правилната посока е към поетичен и неформален дизайн. Светлините са престанали да бъдат строго функционален аспект и са приели по-„забавна“ (освен декоративна) функция. Важна е и промяната е в схващането, че светлината може да бъде „дизайнерска“ само в луксозни пространства. Добрият дизайн е ключов за благосъстоянието, а добрият дизайн на осветлението е един от най-важните фактори за добрия интериорен дизайн.
 


 Ensō на Catellani & Smith. Снимка: Catellani & Smith


Новата настолна лампа Ensō на италианска компания Catellani & Smith представлява ръчно начертан кръг. Рисуван на ръка в ярко синьо, Ensō напомня за древното изкуство на японската калиграфия и е символ на завършеност и просветление.


Интересна интерактивна инсталация показа чешката компания Lasvit. „Фокусирах се върху облака като символ на енергия. Естествено облаците носят вода, сенки и живот, но за новото поколение облакът е виртуален символ на съхранение на информация. Нашият дизайн се състои от оптични влакна, които разпространяват светлина през интерактивната инсталация,“ казва творческият директор Максим Велчовски. Тя е част от инсталацията „Всичко идва отгоре“ създадена специално за Седмицата на дизайна в Милано 2023.
 


 Интерактивна инсталация Cloud на Lasvitсн. Снимка: Теменужка Захариева 


И в осветлението, както и в модата и в мебелния дизайн, на тазгодишното издание на Salone се оказа, че особено актуална е тенденцията да се използва плетен текстил – да ни напомня домашния уют и топлината на традициите.

 

Tribu - плетени абажури и плетени мебели за вътре и вън. Снимка: Теменужка Захариева


Но акцентът сякаш беше върху преносимото осветление, което ни дава свободата да го използваме където ни е необходимо в момента. 


Технологичната миниатюризация даде възможност на Davide Groppi да представи безжична лампа, която изглежда напълно лишена от технология - Vis à vis е презареждаема и прозрачна настолна лампа, проектирана от Michele Groppi. Без кабели, без крушки, без болтове или винтове: само чиста светлина, излъчвана от напълно прозрачен и почти невидим обект, идеален както за вътрешни, така и за външни пространства.
 

VIS-A-VIS дизайн на Michele-Groppi за Davide-Groppi. Снимка:Davide-Groppi


Със своето първо участие в Euroluce, известният британски дизайнер Tom Dixon също подчерта тази тенденция за все по-голямо предлагане на преносимо осветление. След 20 години участие в Миланската седмица на дизайна само във Fuorisalone сега луксозният дизайнерски бранд за първи път имаше щанд на самия панаир. Заедно с всички известни свои модели те показаха и новата серия изключително компактни по размер акумулаторни лампи с красив дизайн, които могат да се използват на закрито и на открито. Експозицията привличаше много голямо внимание не само с красивите преносими осветителни тела, вдъхновени от емблематичните серии на студиото MELT, STONE и BELL, но и с действащ робот, който демонстрираше възможностите за персонализираното производство.

 


Melt Portable на Tom DIxon.  Снимка:Studio Tom Dixon


Много приятна атмосфера за външна и вътрешна употреба създава интересната бяла форма от фибростъкло на колекцията Lady D, проектирана от арт директора и дизайнер на италианската компания Karman, Матео Уголини.

 

Kолекция Lady D на Karman, дизайн Матео Уголини. Снимка:Теменужка Захариева 


Светлината е все повече в центъра на нашия свръхсвързан свят, тя е главният герой на домашната автоматизация и е един от крайъгълните камъни на енергоспестяването. Разработването на LED източници с ниска консумация и висока ефективност със сигурност е отправната точка, но истинската ефективност се нуждае от интелигентни системи за управление: всъщност новите решения са все по-умни и способни да предават светлината прецизно и постоянно избягвайки ненужните отпадъци.


Но да бъдат в крак с модерното изискване за устойчивост се оказва не толкова  лесна задача за изпълнение що се отнася до самите осветителни тела. За разлика от миналото, днешните продукти съдържат много постоянно инсталирани компоненти и дори ако производителите обещават, че техните продукти имат дълъг експлоатационен живот благодарение на светодиодите, ако нещо се счупи, такова осветително тяло бързо се превръща в купчина непоправими електронни отпадъци. Да, за големи проекти като офиси и хотели има съответни оферти за замяна и обслужване, но за нас, обикновените потребители, няма опция. Това вече се променя - Magnus Wästberg, основател и съсобственик на едноименната шведска марка за осветление казва, че компанията проектира всички осветителни тела по такъв начин, че компонентите да могат лесно да бъдат заменени, ако е необходимо.


Гъвкавост e друга осносвна тенденция и в осветлението – много от новите модели осветление са проектирани с възможност за различни конфигурации или върху гъвкава основа,която позволява промяна на формата.


Flos показва своята загриженост за околната среда като елиминира използването на лепила и заварки, улеснявайки демонтажа и ремонта на различните части. Black Flag на Konstantin Grcic за Flos е интересна идея за разтегателна стенна лампа: тя се състои от една вертикална и три хоризонтални ленти, които се разгъват като флаг (оттам и името ѝ), за да осветят цяла стая или голяма маса. Версия Pro позволява всеки от светлинните източници на лентата да бъде затъмнен отделно и насочен нагоре или надолу.


„Лампата Black Flag въплъщава бунтарския дух на своето име, вдъхновен от едноименната американска хардкор пънк група“, казва дизайнерът, „но също така е функционален и изненадващ дизайн.“ На панаира лампата е изложена с надпис Act now, призив да действаме сега, за да спасим околната среда.  Изработва се с минимум материали като всеки елемент може лесно да се разглоби, за да бъде ремонтиран или заменен. Освен това Black Flag се доставя в несглобени, плоски пръти, което намалява обемите и въздействието при транспортиране.  

 

Black Flag на Konstantin Grcic за Flos. Снимка: Gianluca Bellomo, Courtesy of Flos


Euroluce – панаирният сегмент, който се занимава със светлина и иновации в осветлението e особено важен и с концентрацията на новите възможности и насоки в дизайна на осветлението, показани на едно място. Защото отдавна вече не говорим само за осветяване на пространството, а за проекти, които целят освен по-доброто ни функциониране също така и да се засили усещането за благополучие и комфорт в интериора. Така нареченото‚ ориентирано към човека осветление‘ (може би лош превод на английския израз, но няма друг приет за сега) има за цел да накара хората да се чувстват добре чрез осигуряване на висококачествена, динамична светлина – чийто интензитет може да варира и модулира през целия ден, за да редува времена на концентрация и почивка, регулирайки нашия циркаден ритъм, инхибиращ или стимулиращ производството на мелатонин, както по отношение на светлинния спектър, така и по отношение на специфичните нужди на потребителя – и възможно най-близо до естествената слънчева светлина. 
 

Закони Нормативна база Коментари