„Къща в гората“ на мегаполиса

Представяме Ви еднофамилна къща "Къща в гората" в Истанбул, чийто интериорен дизайн е по проект на интериорно студио Ofist, Истанбул, Турция.
08.07.2022
Вяра Петкова
4973
еднофамилна къща, градска къща, Къща в гората, интериорна студио Ofist
Източник: Студио за интериорен дизайн Ofist, www.ofist.com, Снимка: Ali Bekman /Али Бекман

Име на проекта: House in the Woods / Къща в гората
Местоположение на проекта: Истанбул/Турция
Интериорен дизайн: Ofist
Дата на проекта: 2020 г.
Снимки: Ali Bekman / Али Бекман


Еднофамилна къща "Къща в гората" е проектирана от базираното в Истанбул студио за интериорен дизайн Ofist чрез използване на прости, естествени материали и прецизно изпълнение. Идеята на проекта бе да създаде баланс между заобикалящата природа и забързания, и натоварен градски живот на семейството.

Когато обърнем поглед извън пределите на България, може да се натъкнем на изумителни интериори, от които да черпим вдъхновение и свежи идеи. Къщата, която този път ни впечатли, се намира в Kemer Country, Истанбул - местност която е привлекателна туристическа дестинация и чудесно място за живеене, едновременно изолирана от градската среда, но и в непосредствена близост до всичките ѝ удобства. Проектът е на истанбулското студио Ofist, печелило не една и две международни отличия в сферата на интериорния дизайн.
 

 
Снимки: Ali Bekman /Али Бекман

Проектът "Къща в гората" представлява реновация на дървена, еднофамилна къща, чийто първоначален облик бил по-скоро отдалечен от заобикалящата го горска среда. Предизвикателство за студиото бил още краткия едномесечен срок, след който новите собственици трябвало да се нанесат и това възпрепятствало сериозна намеса в съществуващата вече архитектура. Основната цел на дизайнерите била да доближат максимално къщата до горската среда, така че природата да „навлезе“ в интериора и да остане неразривна част от всяко пространство. Поради тази причина по всички външни стени са позиционирани големи прозорци, така че пространствата да са снабдени освен с неповторима гледка и с изобилие от дневна светлина, която да допринесе за по-естествения облик на къщата.
 


Снимка: Ali Bekman /Али Бекман

За обзавеждането на всяко едно помещение също са използвани естествени материали и тъкани. Преобладават естествен камък, дърво и метал, а линиите, начертани с тях са изключително изчистени, ненатрапчиви и същевременно модерни и с необходимата тежест върху зрителната комуникация. За всяка стая е избран различен цвят, който да обединява стените, а на този фон се разполагат смели декорации и мебелировка. Тъмният тюркоаз в коридора се пренася в тапицерията на дивана пред камината, а маслинено зелените стени на втората холна част, се явяват като чудесен фон за патешко жълтия ъглов диван, който практически изпълва цялото помещение. Изтънчени и ненатрапчиви, декоративните, линейни, профилни елементи по някои от стените, раздвижват едноцветните повърхности, като придават щипка аристократизъм на интериора.


Снимка: Ali Bekman /Али Бекман

Няма как да не се възхитим на типичния за този вид строителство скосен таван, оставен като акцент, за да придаде простор на помещението. Освен с височината си и структурата си от дървени греди, таванът изпъква с интересна аранжировка от осветителни тела и видими кабели, които изпълват и насищат цялото подпокривно пространство.

 

Снимки: Ali Bekman /Али Бекман

Къщата, като вече повечето еднофамилни сгради, е снабдена с офис, също толкова уютен и светъл като останалите помещения. Големи френски прозорци „внасят“ горския пейзаж в стаята, като в тази най-светла част е разположено голямо бюро. Офисът разполага и с всичко необходимо като вградена в стената етажерка, удобно кресло и най-вече много вкус, с който е обзаведен. За да не разсейва и да не пречи на работата, тук преобладава белият цвят и меките нюанси и цялата „декорация“ е изнесена зад големите прозорци.
 


Снимка: Ali Bekman /Али Бекман

Интелигентният и изискан дизайн на „Къщата в гората“ доказва как чрез неинвазивна трансформация на вече съществуваща постройка, могат да се извлекат максимални ползи от всяка една нейна характеристика, а акцентите да се насочат в желаната посока. Чрез семпли, но дръзки решения дизайнерите от архитектурно студио Ofist създават поредното вдъхновяващо, модерно пространство, като преработват някои стереотипи в полза на крайния резултат, който определено си заслужава вниманието.

 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари