Широката перспектива на малките пространства

Представяме Ви реализация на интериорен проект на Studio FACE.
06.07.2021
Вяра Петкова
3822
интериорен проект, интериор на апартамент, Studio FACE.
Източник: Studio FACE

Интериорен дизайн: Studio FACE
Снимки: Studio FACE

Безспорно най-голямото предизвикателство за интериорния дизайнер са малките, скосени апартаменти, завещани от архитектите. От една страна трябва да използват максимално съществуващата квадратура, а от друга – при всяко взето интериорно решение, да не подценяват оскъдната променлива височина на тавана. За инвеститорите този тип апартаменти звучат „разумно“, за архитектите „неизбежно“, а за интериорните дизайнери, които наистина държат на работата си и имат таланта и усета да виждат нещата в различна перспектива – „интересно“. Такива са и професионалистите от Studio FACE, които не се спират пред нищо за да осигурят удобството и комфорта на своите клиенти и да превърнат недостатъците на жилището в предимства.Няколко са основните фактори тук, които предопределят апартаментът с площ от 65 кв.м по нищо да не отстъпва на „класическите“ модерни жилища, а именно правилното зониране на пространствата, изборът на цветове и финиши и открояващите, характерни за проекта елементи.

Разпределението на дневната, като основно ядро на жилището или т.нар. zona giorno, играе ключова роля в използването на един дом. По тази причина тук всичко е добре обмислено и разпределено, така че отделните ѝ елементи да не се застъпват и същевременно да изпълняват своите функции по максимално удобен начин.Обособена е малка, но стилна част за трапезария, която е отделена от кухнята и хола, така че да бъде предоставен нужния комфорт за една класическа вечеря, например. Колонната част, в която е вграден хладилник и TV шкаф, служат като преграда между двете пространства, така че всяко едно от тях да носи нужната доза уединение.Холната част представлява просторен диван, зад който е позиционирана библиотека, която от една страна отделя седящата част от пространството с най-ниско скосяване до стената, а от друга служи като зона за съхранение, на една ръка разстояние от дивана. Въпросната мебел прелива в кухненската част, като решетка за радиатори, поставени на стената и завършва отново като място за съхранение, този път най-вероятно на готварски книги. Чрез това семпло и същевременно изключително функционално решение, дизайнерите успяват да „преместят“ използваемата част на дневната във възможно най-високата част от пространството.Кухнята е отделена чрез бар, който повтаря кухненския плот по височина и визия, така че да увеличи работната площ и да предостави още едно място за хранене. Предвидено е място за колони, в една от които е вградена фурната, така че бъде достатъчно удобна и да отвори място за повече  шкафове в долния ред на кухнята.

Важна роля тук играе подходящият избор на цветова гама и баланса между различните контрасти и фона, на който се разполага обзавеждането.

 

За да се внесе повече светлина, а с нея и усещане за простор, всички ниски части са решени в бяло, на което контрастира тъмния диван, а меките тонове на кухнята и бар столовете раздвижват визуално пространството. Дървените колони от своя страна, както и паркетът създават усещане за уют и ред. Основен акцент, характерен за този проект са решетките от дървени ламели и играта между тях и спорадично наредените по височина метални елементи, които носят дизайнерския подпис на студиото.В спалнята отново се чете устремът да се оползотвори максимално всеки сантиметър от стаята, без се създава усещането за претрупаност и... задух. Стената над леглото е обособена като място за съхранение, решена в мек дървесен нюанс, а шкафовете спират в гардероба с гланциран финиш, който придава на стаята още по-луксозен вид. Пространството под скосената част под прозореца отново е отделено чрез подходяща мебелировка, като е обособено и място за работа, изпълнено с така необходимата за тази цел естествена светлина. Завършващият щрих, разбира се, е спалнята с тапицирана табла, която внася нужното усещане за мекота и релакс, каквото е и предназначението на спалнята като цяло.Излишно е да казвам, че банята също е изключително функционална. Най-високата ѝ част е предназначена за душ кабината, непосредствено до която е позиционирана тоалетната, а скритото осветление зад шкафа над мивката „отваря“ допълнително пространството, така че то да изглежда достатъчно голямо, въпреки символичните си размери.

 


Проектът на Studio FACE е ярък пример за тезата, че пространството е субективно понятие. Човешкият мозък не е пригоден да измерва една стая в сантиметри, а във функционалност и визуален комфорт. Когато домът е персонализиран според нуждите на обитателите му, без значение остават много от на пръв поглед непреодолимите проблеми, които той може да носи, а всички те изчезват, когато формата следва функцията.

Подизпълнители:

Мебели по поръчка - A-DESIGN STUDIO,  Аделина Тошева, моб. 0885 92 63 22   e-mail: ade_sign@abv.bg
A-DESIGN STUDIO е ориентирано основно в производство на мебели по проект, като основната цел е качественото изпълнение на заданието, подадено от архитекта. Фирмата се състои от специалисти в областта на обзавеждането, които изпълняват всички детайли по идейния проект, одобрен от клиента. Настоящата реализация е направена по проекта на професионалистите от Studio FACE, които за пореден път осигуриха комфорт и функционалност в интериора на своите клиенти.

 

Настилки - Ламиниран паркет - BERG
Ламинираният паркет е доставен от верига магазини “BERG”, които над 25 години са символ на качество и коректност - оторизиран вносител на широка продуктова гама от водещи европейски производители. Ламинираният паркет, избран за изпълнението на този проект е на немския производител KRONOTEX и е в стил „Шеврон”. Благодарение на по-широкия панел на ламинирания паркет се създава усещането за елегантни, просторни стаи с много специална, топла атмосфера и дизайн.

Интериорна боя - CAPAROL
Боята използвана в цялото жилище е CapaLatex - висок клас екологична боя, с много добра покривност и устойчивост при почистване. Преди нанасянето ѝ, повърхността е грундирана с Caparol Tiefgrund, за да се уеднакви основата и боята да съхне равномерно. В банята и мокрите помещения повърхностите са боядисани с Fungistop - специална боя с фунгоцидно действие, предназначена за помещения с висока влажност.за Studio FACE:
Studio FACE специализира в сферата на вътрешното оформление на пространствата. Стремежите ни са свързани със създаването на хармонична среда на живот за нашите клиенти. Нашата система на работа включва внимателно изследване на пространството, детайлите, клиента и неговите желания.

 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари