Шалтето – стилната премяна на леглото

Ако търсите промяна във визията на скучната спалня или искате да създадете стилен акцент в това пространство, подходящото шалте е най-сигурния начин да постигнете това.
19.11.2020
Екатерина Бонева
4273
интериор, текстил за спалня, шалте
Шалте Allen - красиво и висококачествено шалте за легло от 100% памук.
Източник: TEXTURA, www.textura.bg

Леглото в спалнята е своеобразен композиционен център, около който се структурира дизайнът на цялото помещение. Неговата украса и стилова хармония с интериорната концепция формират  характера на декора и придават завършен вид на спалнята. И ако меките завивки и възглавници пресъздават “вечерения тоалет” на леглото, също толкова привлекателна трябва да е и дневната му премяна. Ако търсите промяна във визията на скучната спалня или искате да създадете стилен акцент в това пространство, подходящото шалте е най-сигурният начин да постигнете това.


Tuar - Шалте, изработено от 100% памук     Източник: www.textura.bg

Ролята на шалтето в спалнята
Добре подбраното шалте внася подреденост и уют в най-интимното място в дома. Този аксесоар създава естетичен баланс в интериорния план, подчертавайки красотата на отделните елементи от обзавеждането. Именно той свързва стила на леглото с декора на спалното помещение. Освен че предпазва леглото от зацапвания и прах, шалтето може да се ползва и като одеяло и предлага приятен комфорт по време на краткотрайната дрямка. Пазарът изобилства от красиви изработки във всякакви стилове и материи, които се предлагат в разнообразен ценови диапазон, съобразно предпочитанията на потребителите.


CONSTI - Елегантно и изчистено шалте за легло, което внася уют в спалнята.      Източник: www.textura.bg

Шалте или кувертюра – каква е разликата?
Шалтетата са вид покривала за легла и дивани, които са по-плътни от кувертюрите. Обикновено се произвеждат с трислойна структура – лицева част, която всъщност представлява декоративния десен, основата е пълнеж от различно естество – меки влакна, вата или силиконов пух и опакова страна, която може да бъде както в еднакви с лицевата част цветове и десени, така и в различен от нея колорит. На този принцип се изработват двулицевите шалтета, които са практична опция, в случай че искате да промените визията на спалнята. Поради своята многофункционалност, те са предпочитан аксесоар при обзавеждане на частни домове и хотели. За разлика от шалтетата, кувертюрите са от доста по-тънка, в повечето случаи изкуствена материя и изпълняват по-скоро декоративна функция. Ако има пълнеж, обикновено той е вграден и не придава такава плътност, както при шалтетата. Ето защо този вид покривала не са особено подходящи като лека завивка.


Linet - Двулицево шалте от 100% памук, с деликатна бродерия.    Източник: www.textura.bg

Избор на подходяща тъкан
Една от основните функции на шалтетата е да служат като покривало за легло, а това означава, че лесно ще се замърсява и праши. Поради тази причина е важно да се подбере тъкан, която се поддържа лесно – устойчива на често изпиране и задължително немачкаща се. Препоръчително е да заложите на по-плътна материя – вата, микроплюш или жакард. Памучните тъкани правят подръжката удобен, бърз и евтин процес. Шалтето от копринена материя изглежда страхотно със своето луксозно излъчване, но е доста скъпо. Ако все пак търсите луксозна визия, помислете за шалте от памучен сатен. Изделията от подобна тъкан се отличават с приятна лъскавина и завидна мекота при допир.


RUSTCOL - Стилнo шалте за легло с две лица     Източник: www.textura.bg

Тегло и текстура на шалтето
Текстурата създава естетическата стойност на артикула и често пъти представлява материята, от която е изработено шалтето. Неговото тегло зависи от вида и количеството на пълнежа, като тук предпочитанията могат да варират, според това дали ще се използва само като покривало или и като завивка. Качествените шалтета имат свойството да улавят и задържат топлината на тялото. Някои покривала за легло, изработвани от синтетични материи не осигуряват пропускаемост на въздуха и нямат достатъчно плътност, която да задържи топлината както шалтетата от естествени материи. Изделията от мек и пухкав микрофибър не изискват гладене и проявяват антиакарни свойства. Освен това, ако се обработват с качествени багрила, цветовете им не избледняват дори и след многогодишна употреба. Още едно отличително свойство на шалтетата е, че обикновено са капитонирани, като прошивките могат да следват правилни геометрични фигури, а също и по-сложни линии и неправилни извивки.


Шалте NAVACOL - Разнообразие от цветове и модерни десени     Източник: www.textura.bg

Определете правилния размер
Един от най-важните фактори преди покупка е определянето на подходящ размер. Трябва да сте наясно какво точно търсите - дали искате шалте за единично легло, за диван или спалня. Вземете размерите, с оглед на това дали и с колко предпочитате шалтето да виси от двете страни – дали просто да покрива матрака или да се спуска почти до пода. Този въпрос е важен от гледна точка на по-високите спални, които понякога достигат до 80-90 см. с матрака. Универсалните варианти се предлагат за единични, двойни легла и спални и имат съответно размери 200/220 см, 220/240 см и 150/220.


Шалте SUNCOL - изработено от 100% памук     Източник: www.textura.bg

Цветове и стайлинг
Шалтетата се предлагат в разнообразие от стилове и аксесоари. В зависимост от интериора може да се спрете на едноцветен вариант или пък на продукт в прованс или кънтри стил. Единственото условие е да съобразите десена с интериора на самата стая, за да може шалтето да не стои като кръпка, на фона на останалия колорит. Ако предпочитате разнообразието, двулицевите шалтета са ефектна и достъпна алтернатива.
 

Tuar - Шалте, изработено от 100% памук, цвят бежаво     Източник: www.textura.bg
 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари