Техническият камък - да заложим на сигурно

Ерата на технологиите направи възможно претворяването на цялото разнообразие, което природата е сътворявала в продължение на хилядолетия, чрез постигане на визията на най-редките естествени екземпляри.
15.06.2017
Весела Маркова
1799
кухня, технически камък, кухненски плотове, плотове за кухня, формован камък
Ултракомпактен керамичен плот с дизайн на естествен камък
Източник: www.dekton.bg

Идеята за кухненски плот от камък не е от вчера, но набира все повече привърженици. Интересът произтича не само от добре известните предимства на този материал, но и от осезаемото разрастване на целият отрасъл, предлагащ продукти с такова приложение. На преден план излизат технологично създадените алтернативи на естествените камъни, които дори ги превъзхождат по редица показатели.


Ако доскоро изборът в тази сфера беше подвластен на някакви ограничения като визия, цветове и т.н., днес вече в богатата палитра от технологично създадени камъни можем да открием удивително сполучливо пресъздадени и най-претенциозните си търсения. Ерата на технологиите направи възможно претворяването на цялото разнообразие, което природата е сътворявала в продължение на хилядолетия, чрез постигане на визията и на най-редките и ценни естествени екземпляри, нещо повече, вдъхновението от природата води до неимоверно разрастване на идеите, които смело прекрачват границите на визуалните ни представи. От друга страна, наред с многообразието и отвъд познатото, идват техническите характеристики и подобрения на качествата на т. нар. "технически камък". Това понятие се наложи и стана достатъчно популярно название, обединяващо композитните материали, на база естествен камък, създадени по изкуствен път. Като цяло битуват и доста други наименования, ведно с достатъчно много полемики, свързани с различните видове, както и по отношение на техните технически характеристики и предимства.


Добре е тук да изясним качествените разлики на всичко, което може да ви бъде предложено на пазара, като "технически камък"- покритие за кухненски плотове, а и не само.


ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН КВАРЦ
Най-широко разпространение, респективно приложение, се пада на техническият камък, създаден на базата на естествен кварц. Много често той е наричан просто кварц, или високотехнологичен кварц, или изкуствен кварц, или технически кварц, а понякога дори неправилно "кварцит". На практика става дума за технологично създаден продукт - камък с основна съставка естествен кварц, която надвишава 90%, останалото са смоли, пигменти, в редки случаи други частички, в търсене на декоративен ефект, но в пренебрежително малки количества. Кварцът е познат като един от най-твърдите минерали на Земята, освен това е богат на разновидности, което обуславя и неограничени възможности като дизайн. Влагането му като основна единица суровина за производството на "високотехнологичен кварц" се дължи на безспорните му качества - здравина и устойчивост, по този начин крайният продукт гарантирано притежава така желаните характеристики - запазване на красив външен вид и безпроблемна експлоатация с години. Кварцовият плот се поддържа изключително лесно, един от най-хигиеничните материали не само за кухненски повърхности, не задържа трайни петна и следи от ежедневните дейности в кухнята, освен това не съществува опасност от повреда при попадане на обичайните киселини лимон, оцет и др. върху повърхността, цветът му остава интензивен и свеж през годините, а блясъкът все така безупречен, без да се налага преполиране или специална поддръжка.


В постоянния стремеж да се задоволи търсенето и повишените изисквания на нашето съвремие, материалите неминуемо търпят еволюция, дори еволюционен скок.  С напредването на технологиите и при кварцовите повърхности се достига до надграждане на базовите свойства и качества. Вече съществуват материали, които не само, че не просмукват разляти течности, те буквално ги отблъскват от повърхността, тази репелентност е постигната благодарение на специално механично полиране с нано технология.  Всеизвестно е, че редом с искрящото бяло винаги е стоял проблемът с постоянно почистване и поддръжка, именно поради това тези "капризни" цветове, от най-предпочитани  често отстъпват пред избора на нещо по-практично, но не дотам изразително и впечатляващо.


Фаворитите в лицето на черното и бялото, които са и най-уязвими от гледна точка на поддръжка, всъщност са обект на нови и "пионерни" по своята същност разработки, благодарение на които всеки досег до кварцовата повърхност не оставя следи.


И така илюзорната мечта за "неопетненото бяло" вече е реалност, в която можем да живеем, ден след ден и с години, а черното запазва своя блясък и интензитет, без досадните отпечатъци и пръсти. Допълнително предимство е възможността за пълно интегриране на кухненската мивка с плота.


И не на последно място на кварцовият плот в кухнята доста често се възлага ролята на акцент, на завършващото композицията "бижу". Дизайнерите имат възможност да боравят с огромна палитра от цветове и десени, а търсеният ефект доста често надминава и най-смелите очаквания.


А очакванията по отношение на кухненския плот, колкото и различни да са те, обикновено се свеждат до две обобщаващи - практичност и атрактивна визия. И в двете посоки развитието в последните години е главоломно, защото за учените, занимаващи се в тази област, нищо не е достатъчно здраво, а за дизайнерите търсенията са безгранични. 


ТЕХНИЧЕСКИ КАМЪК НА МРАМОРНА ОСНОВА
Той е по-мек е от този на кварцова основа поради което се препоръчва предимно за плотове в банята. От друга страна е наложително при избор на плот от такъв материал да се избягва досег с остри и твърди предмети, каквито обичайно ежедневно се употребяват в кухнята. Именно заради споменатите причини и ограничения този материал е неприложим за кухненски плотове, освен това той не притежава киселино-устойчивост. Остава и проблемът със зацапванията, техническият камък на мраморна основа попива течности и задържа петна, които не могат да бъдат отстранени. 


КОМПАКТНИ ПОВЪРХНОСТИ НА КЕРАМИЧНА ОСНОВА
Зад обобщеното название керамични повърхности, попадат материали с широк обсег на приложение в това число и за кухненски плотове. Въпреки, че керамиката е занаят, познат от зората на човечеството тук става въпрос за сравнително нов, но бързо прохождащ сектор, баз иран върху различни формули и технологии за производство на керамика, порцелан и стъкло от ново поколение.


Целта е създаването на материали, със завишена устойчивост, дълготрайност и разнообразие. Така се достига до продукти със свойства и характеристики, които доскоро бяха напълно немислими и всичко това "опаковано" в примамлив дизайн. Като цяло керамичните плотове са с много по-голяма плътност в сравнение с кварцовите плотове, което предопределя и значително по-високата степен на устойчивост.


Истинска революция в керамиката бележат т.нар. ултракомпактни повърхности. Отново технологично създаден камък, но с постигната свръх компактност, плътен и безкрайно издръжлив продукт, който зачерква всички ограничения и табута, освобождава от неволна небрежност или съзнателна предпазливост, при ежедневната му употреба. Технологията е дотолкова напредничава и усъвършенствана, че прави възможно от естествени суровини да се създаде продукт многократно превъзхождащ качествата на познатите до момента естествени или технологично създадени камъни. Нещо повече не съществуват никакви ограничения и по отношение на това къде ще се използват тези свръх уплътнени повърхности - за кухненски плот, като настилка за баня или за всякакви други подове, дори в обществени сгради, където ще се запази безупречната им визия, независимо от интензитета на ползване, с тези материали може да се облицоват стени, душ кабини, вани, басейни, всякакви външни площи, фасади и дори покриви, при това независимо от географската широчина или капризите на климата.


Но да се върнем на кухненския плот - там ултра компактната повърхност може да бъде подложена на всичко, сгорещени съдове директно свалени от котлона, не е нужно да се търсят подложки, риск от повреда не съществува, както е безопасно и всяко друго екстремно въздействие, дори изпускането на тежък предмет, а какво остава за безобидните дребни "кухненски тревоги" от разляти течности и рязане директно върху плота, нищо от това не води до следи и повреди. 


ФОРМОВАН КАМЪК
Говорейки за видовете "технически камък" би следвало да споменем и алтернативният материал с много сходно приложение, а именно т. нар.  "формован" или "акрилен" камък с уточнението, че за разлика от предходните видове тук съдържанието е алуминиев трихидрат - минерален пълнеж на прах (основен компонент на глината), акрилни смоли и естествени пигменти в съотношение 70% / 25% / 5%.


Това е плътен  и хомогенен, но сравнително "мек" материал с много елегантна визия. Това което го отличава най-вече от високотехнологичният кварц и керамичните повърхности, е безспорно неговата голяма пластичност. При подлагане на термична обработка при около 180 градуса формованият камък може да бъде огънат във всевъзможни форми. Именно на това му качество се дължи и фактът, че той е фаворит сред дизайнерите и незаменим при интериорните решения, когато се търси изразност със солидни и обли, дори футуристични форми, от него се създават забележителни дизайнерски мебели, модели и инсталации. В сравнение с техническия камък и керамичните повърхности, при формованият камък повърхността е значително по-крехка, но при надраскване подлежи на преполиране.

+12
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари