Тенденции при цветовете на интериорните бои през 2019

В настоящият материал ще разгледаме най-открояващите се тенденции при интериорните бои и настроенията, които те пресъздават.
22.05.2019
Екатерина Бонева
1927
интериор, интериорни бои, цветове в интериора
Коралово изкушение
Източник: www.thebestindesign.net

Цветовете в интериора са тихото послание за характера на дома. Те внасят живот във вътрешното пространство на жилището и създават приветлива атмосфера. Независимо дали ще декорирате дома си според модните тенденции или предпочитате традиционния стил, добре е да сте в крак с актуалните цветови предложения на водещите компании за интериорни бои. Определянето на модерните цветове представлява съотношение между това, което вече е използвано в модата и вътрешния дизайн и прогнозите за траен интерес към нещо конкретно. В настоящият материал ще разгледаме най-открояващите се тенденции при интериорните бои и настроенията, които те пресъздават. 

Жив корал
В края на всяка година изследователския и информационен център по цветовете Pantone избира най-актуалния цвят за следващата година. Според вицепрезидента на института Лори Пресмън, цветът на 2019-та е „жив корал“. Мек, трептящ и оптимистичен, той ще доминира не само на модния подиум, но и в интериора на дома. Мистичният и проникновен ултравиолетов, в който се преплитат тайните на Космоса сега отстъпва място на безгрижието и оптимизма на топлите цветове. Свежият отенък на „живия корал“ създава ведра атмосфера и зарежда обкръжението с положителна енергия. Цветът се вписва успешно при декориране на акцентни стени и въвежда свежест и баланс в динамично променящата се среда. Съчетава се отлично с производните му цветове – оранжево и червено, а истинската му красота изпъква най-добре върху неутралните тонове. По удивителен начин кореспондира и с така популярния тюркоаз.


Деликатна красота в мъгливо синьо     Източник: www.living.iprima.cz

Синя мъгла
Синият цвят винаги ще е актуален, но някои негови тоналности ще се използват с приоритет. Тази година дизайнерите все повече залагат на успокояващата, бледа симбиоза между синьо и сиво, с живописното определение „синя мъгла“. Цветът е предпочитан при декорацията на стените на хола или кухнята и предлага очарователни съчетания с актуалните неутрални и земни нюанси. В състава на мъгливото синьо присъства и фин лилав оттенък, който допринася за неутрализиране на негативните емоции и генериране на позитивна енергия. Едно от предимствата на цвета е деликатната интензивност на нюансите, в сравнение с класическите вариации. 


Очарованието на меката глина     Източник: www.marionalberge.com

Мека глина
Модерната алтернатива на бежовите и кавяфи тонове ще придаде непринудена елегантност и лъчезарно излъчване на помещенията. Цветът представлява очарователна смесица от теракота, карамел и медено жълто и притежава несравнима индивидуалност пред останалите неутрални цветове. Глиненият нюанс изглежда изключително изискано, ако се комбинира с топло кафяво и декоративни елементи с метализирани повърхности. Не по-малка е красота му с хладно синьо, различни нюанси на сивото, бяло и ванилия. Спокойно може да се положи като основен или пък да го изберете за една от стените в стаята. Ще се изненадате каква доза настроение биха могли да внесат необичайните нюанси на глина в дома ви. 


Цвят Пустинна роза     Източник: www.normann-copenhagen.com

Пустинна роза
Бледорозовите и пепеливорозови нюанси ще преобладават в интериора на много домове тази година. Причината за това се дължи на неутралните им свойства и съвместимостта с останалите цветове. Монохроматичните краски от такава палитра притежават неповторима мекота и финес. С тях няма как да сгрешите, тъй като са подходящи за всяко помещение от дома. Ненатрапчивата красота на пепеливорозовите отенъци отлично се комбинира с бяло и лимонено жълто.


Гъбен цвят - актуална алтернатива на нюансите от 70-те     Източник: www.cheatersutopia.com

Гъбено кафяво
Интересна актуализация на така популярните от 70-те години сивокавяви и „ръждиви“ нюанси е новото гъбено кафяво, пресъздаващо култ пред всичко естествено и благодарност към силата на природата. Приглушена смесица от дървесно кафяво или бежово с щипка сиво – това може би е най-лесният начин да се опише елегантния цвят. Предпоставка за повишения интерес на много дизайнери към този цвят са доминиращите вибрации на кафявото и бежовото, които определят гъбено кафявото в по-голяма степен като топъл нюанс. В контраст с тази му природа обаче, той отлично се съчетава и със студената гама. Ако изберете този цвят като основен, със сигурност ще трябва да се съобразите с изложението на стаята, тъй като това играе решаваща роля за реалното му проявление. Подвеждащото в случая е, че в силно осветени помещения цветът изглежда като сив, а при по-слабо осветените – бежовокафяв.


Зеленото придобива мистериозност     Източник: www.brooklynberrydesigns.com

Мистериозно зелено
Зеленото също запазва своята актуалност, но този път в драматичните си наситени нюанси. Този цвят е олицетворение на всичко в природата и живота на планетата. На тъмно зелените нюанси е присъща способността да въвеждат баланс и спокойствие в атмосферата. В недобре осветени или малки помещения не е за препоръчване да се използва като основен тон, а частично като акцент. За стилен и изискан интериор може да го комбинирате със сиво или златисто. 


Приглушените тонове на лилаво са на почит     Източник: www.idealhome.co.uk

Притихнало лилаво
Дръзкият и труден за комбиниране цвят на 2018-та ултравиолетово няма как да отстъпи първото място толкова бързо. Тази година лилавата гама се представя в по-дискретната си красота, чрез приглушени тонове, които се съчетавт както с цветовете от тъмната гама за повече драматизъм, така и с по-ярки и светли нюанси за една ведра и приветлива атмосфера. Лилавото отново е тук, но без натрапчивото си интензивното излъчване. Различните нюанси на цвета като слива, грозде, люляк също се открояват в последните тенденции. Те могат да бъдат съчетани със сиво и бежово.

Тази година се очертава тенденция към употреба на цветовете в интериора по изцяло нов начин, в причудвила гама от различни нюанси. Определено се налага нова цветна концепция, насочена към пастелните тонове и по-точно използването им като неутрални.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари