Тенденциите в интериора 2021

Отвореното жилищно пространство е на път да си отиде.
14.06.2021
Теменужка Захариева
3481
интериор, тенденции в интериора, интериор 2021
Модулни решения за всякакъв интериор. Модел Diesys на Alivar с дизайн от Giuseppe Bavuso. 
Източник: www.verdeinteriori.com

Принудителното стоене вкъщи ни накара да преосмислим някои глобални тенденции в интериора, които властваха повсеместно през последните години. Основната – отвореното жилищно пространство – е на път да си отиде. Това е логична последица от нарасналите на брой функции на дома в резултат на пандемията. Сега трябва да си осигурим не само лично място за почивка, каквото е спалнята, но и лично спокойно пространство за работа за всеки член на семейството и то по най-лесния и финансово изгоден начин. Това обобщава новата главна тенденция в интериора - желанието за повече и по-гъвкаво пространство.
 


Да се осигури не само лично място за почивка, но и пространство за работа. Модел Clessidra нa Midj.  Източник: www.verdeinteriori.com


Как да се постигне това, ако не искаме (или не можем) да правим сериозен ремонт? 

1. Чрез подвижни прегради
– да, старите паравани, но в модерен вариант биха свършили работа, ако не се изисква шумоизолация.

  
Параван. Източник: kreisdesign.com                                                                                                                     Параван Sunrise на Midj. Източник: verdeinteriori.com


2. Чрез познатите завеси, но вече има и шумоизолиращи материали;
 

Да се осигури място за почивка, но и спокойно пространство за работа.  Източник: Beppe Giardino, Archilovers 

3. Чрез подходящи мебели като етажерки, например:

    
Етажерки - модели Solaio и Sendai crystal на Horm. Източник: www.verdeinteriori.com


4. Чрез използване на многофункционални мебели:

 Многофункционална маса, Magika na LaSeggiola. източник: www.verdeinteriori.com


От друга страна, прекарването на голяма част от времето у дома ни накара да осъзнаем колко важна е не само функционалната страна на дизайна – ние все по-често усещаме необходимостта от красота и хармония в средата, която обитаваме, защото те със сигурност ще ни помогнат да живеем по-добре. А това означава по-добре обмислен избор на предметите, които ни обкръжават и които са част от ежедневието ни, на цветовете, които използваме в обзавеждане на дома си. Консултантската компания Accenture дори нарече 2020-те години като „десетилетие на дома“ - тъй като домашното пространство се използва по-интензивно, мебелите също ще придобият по-голямо значение.

Mасa с централна основа. Модел "Barbara marmo amb" на Horm. Източник: www.verdeinteriori.com


Част от това е една друга интересна тенденция, която през последните години се налага в света на интериорния дизайн и все повече дизайнери и производители откликват на нея – масите с централна основа, понякога скулптирана, се срещат все по-често. Те са не само по-функционални – няма крака, които да ограничават позицията ни, но и позволяват по-интересни форми и решения, които превръщат масата в акцент.
 


Mасa с централна основа. Модел Natisa нa CROSS Ceramic. Източник: www.verdeinteriori.com


И понеже лятото е вече тук, животът ни се премества бавно на открито.
 

     
Столове,  модели Calla и Nene  на  Мidj. Източник: verdeinteriori.com


И за мебелите за навън е важно да се знае, че те все по-често са направени с дизайн и материали, които позволяват да бъдат използвани еднакво добре както навън, така и вътре.


Текстилът за тапицерията е водоустойчив, но достатъчно красив и за дневната, а дизайнът на масите, шезлонзите и столовете само би направил интериора ни по-интересен, когато времето навън не е подходящо за използването им.
 


Модел Zoe outdoor на Verzelloni . Източник: www.verdeinteriori.com
 

А думата, която най-много ще използваме по отношение на дома според сп. Vogue, е удобство. И това е логично, защото при увеличените изисквания за безопасност и хигиена ще избираме все повече качествени продукти, които ще ни осигуряват максимално удобство и ще се поддържат лесно. 

 

Закони Нормативна база Коментари