Тази година призът„Apxитeĸтoн’2019“ получи архитектурно студио miodesign за Хотелски комплекс Aqua Paradise Resort гр. Несебър

Националният архитектурен конкурс „Apxитeĸтoн“ е основан през 2015 г. по случай 50 годишния юбилей на Съюза на Архитектите в България. Наградата се присъжда всяка година на български или чуждестранен автор, реализирал архитектурни проекти на територията на страната или извън нея, но под нейна юрисдикция.
26.03.2019
Още за къщата
1315
архитектура и дизайн, miodesign, Aqua Paradise Resort, Архитектон, Мария Давчева, Орлин Давчев

Архитектурно студио miodesign е  основано през 2005 г. от Мария и Орлин Давчеви. Днес част от екипа са и младите, амбициозни архитекти Пламена Георгиева, Веселина Мирева и Мартина Станковска. 
Проектите и реализациите на студиото се отличават с разнообразие в обем, локация, типология. Това са не само сгради и съоръжения, а и изложби, форуми и издания в областта на архитектурата и културата.

Проектите на miodesign притежават разпознаваем индивидуален почерк с подчертано отношение към средата и локалната идентичност. В архитектурната концепция хармонично са запечатани адекватност на образа съобразно времето и мястото, цялостно решение от ситуация до детайлите на
интериора и визуалната комуникация. Екипът на miodesign прилага и експериментира с иновативни материали и технологии в търсене на устойчив архитектурен продукт, отговарящ на съвременните изисквания и очаквания, но запазил в сърцевината си българската идентичност.
 

Aqua Paradise Resort, Nesebar
Хотелски комплекс Aqua Paradise Resort заедно с едноименния аквапарк са един от най-мащабните проекти на българското Черноморие.
 

 

В запомнящата се трилъчева концепция на основното хотелско тяло и радиално
кръгово решение на целия комплекс са вплетени философията на устойчивостта и безкрайността на триединството, силата на постоянството на морските вълни и
стилизирана Самоковска шевица, носител на знаците - фундаменти за човешката
същност като живот, обич, род, цел, красота. Този сложен микс от символи и
послания кодира матрицата, дефинираща локална идентичност и мултикултурност  на един български хотел от ново поколение. Иновативният подход в реализирането на комплекса е търсен в много нива - материална среда, зелена архитектура и инженеринг, приложено ноу хау в концепцията за българския хотелиерски бизнес, мениджмънт и мониторинг.
 

 

АРХИТЕКТОН’2019
Националният архитектурен конкурс „Apxитeĸтoн“ е основан през 2015 г. по случай 50 годишния юбилей на Съюза на Архитектите в България. Наградата се присъжда всяка година на български или чуждестранен автор, реализирал архитектурни проекти на територията на страната или извън нея, но под нейна юрисдикция. Символ на конкурса е бронзовата статуетката на проф. Валентин Старчев, олицетворяваща престижността и значимостта на архитектурата като професия, изкуство и философия.
В тaзгодишната надпревара yчacтвaxa 13 peaлизaции, oцeнявaни oт жypи в състав: чл.-ĸop. пpoф. д.a.н. apx. Aтaнac Koвaчeв (председател), проф.д-р арх. Константин Бояджиев, проф. д-р арх. Асен Писарски, арх. Веселин Дуковски, арх. Красимира Василева. 
Bcичĸи пpoeĸти, участвали в тазгодишния конкурс ca пpeдcтaвeни в излoжбa пpeд Цeнтpaлния дoм нa apxитeĸтa в Coфия.

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари