Съвременна приказка за Коледа

Коледа е празник, който свързваме преди всичко със семейството и домашния уют.
08.07.2010
Весела МАРКОВА
5
градка къша, етаж, застроена площ
Съвременна приказка за Коледа
Източник: Още за къщата

Коледа е празник,  който свързваме преди всичко със семейството и домашния уют.  Декорацията на дома за празника показва най-добре какво е настроението на обитателите и какво е отношението им към семейното гнездо... Тук показваме дома на едно изключително сплотено семейство, за което времето, прекарано заедно, е истински подарък, особено по Коледа...
 
Стилната и издължена фасада на градската къща изчерпва всичко обичайно и предсказуемо. Усещането за топлота и уют, което ни посреща още със самото прекрачване на прага, бързо отстъпва място на  удивление.
 
Привидно традиционно решеното пространство далеч не повтаря нещо видяно, нито ни подсказва какво можем да очакваме. И така първото впечатление, усещането, че сме попаднали в “стандартна” българска къща, се изпарява, тръгвайки нагоре по извитото, стръмно, облицовано с врачански камък стълбище...
 
Подредената и спретната къща изненадва с артистични и оригинални хрумвания в съжителство с премерен консерватизъм, с достолепни орнаменти и необичайно сполучливи цветови комбинации, с романтични линии на мебелите и приказна декорация.
 
Нестандартна и интригуваща,  тази градска къща има своята, макар и не толкова дълга, история. През 1990 г. на мястото на старата наследствена къща семейството започва строежа на нова, масивна къща. Основоположникът, генераторът на идеите, основната движеща сила както и носителят на голямата отговорност по реализирането на проекта всичко това е свързано с една личност - бащата на фамилията. Солидната подкрепа от всички членове на семейството също е факт и до днес, защото къщата все още не е достигнала своята завършеност и основната идея предстои да бъде реализирана.
 
Целият идеен проект от най-първоначалния му вариант до най-последните промени и преустройства, както и тези, които предстои да бъдат направени, е измислен от собственика, и съответно адаптиран технически и архитектурно от архитект Венета Герникова.
 
В проекта на къщата е заложена възможността за преустрояването ù в по-късен етап, и обособяването на два, разположени един над друг мезонета. Фамилният дом съчетава магазин, разположен на приземно ниво, ателие на полуниво, три спални, дневен тракт с трапезария и кухня.
 
Последователността на изброените помещения е в същия ред, както те са разположени от 1 до 4 етаж на къщата. Причината тривиалният ред на подреждане на помещенията в една къща да не бъде спазен е в развитието, което претърпява самият проект, от първоначалната идея за двуетажна къща до изградената впоследствие пететажна къща.
 
Това е и основната причина всеки един от етажите да е изграден относително автономно, спалните да не са разположени на най-високия етаж, каквато е обичайната практика, това обяснява и защо последният, пети етаж, е “откъснат” от къщата - второто ниво на бъдещия мезонет е “консервирано” за времето, когато семейството ще се нуждае от по-голяма жилищна площ, именно затова все още няма стълба, която да води до най-високата част от къщата.
 
Така от около 400-те квадратни метра разгъната застроена площ за жилищни нужди се ползват около 200 кв.
Строежът на къщата отнема малко повече от три години. Семейството се нанася в новата четириетажна постройка през 1994 г. Най-високата част от къщата, въпросният “консервиран” пети етаж, се появява по-късно. Има и допълнителна причина това да се случи. В съседния парцел новострояща се къща надвишава височината на четирите етажа. Този факт подпомага вземането на решението и собствениците разпокриват къщата, за да издигнат още един етаж.
 
И с това етапът на грубия строеж на къщата завършва, поне засега. Ангажираността на цялото семейство по отношение на дома им обаче не спира дотук. Всеки един етап, процес или дейност от довършителните работи, както редекорацията и ремонтите за освежаване през годините, е свързан с тяхното активно участие и креативни идеи. Всеки ъгъл, всеки дребен детайл имат своята идея и смисъл.
 
Сводът над стълбището не би изглеждал по този чудат и оригинален начин, ако майсторите не бяха го изградили да стои твърде “тежко” и близко до главата. Собственикът на дома не се примирява с този факт и собственоръчно разваля конструкцията, за да изгради нов, абсолютно различен и невероятно добре вписан в пространството свод.
 
Необичайната комбинация от наситено небесно синьо с ярко, топло жълто подсказва жива мисъл, придавайки на интериора свежест и лъчезарност. Бял кант, обрамчващ стените, за да напомни дискретно за архитектурната традиция.
 
Масивни и стилни мебелите от дърво в кухнята и трапезарията подсилват усещането за семеен уют и привързаност. Колоритни витражи, цветя и стилна декорация - артистичният дух на семейството е пренесен в дома с един ненатрапчив, неангажиращ и стоплящ атмосферата почерк.

Автор: Весела МАРКОВА
Закони Нормативна база Коментари