Зелен оазис край язовир “Кърджали”

Живописната гледка, която се разкрива от височината на кърджалийския квартал “Главатарци”, е и една от причините той да се обособи като вилна зона на града.
15.02.2008
Весела Мaркова
3604
архитекти, българска, архитектура, традиционна
Източник: Още за къщата, снимки: Ваня Божинова

Архитектура: арх. Станислав Луков
Снимки: Ваня Божинова
Местоположение: Кърджали, кв, Главатарци
Строителство: 1999- 2004
РЗП: 205,17 м2


Живописната гледка, която се разкрива от височината на кърджалийския квартал “Главатарци”, е и една от причините той да се обособи като вилна зона на града. Освен като място за почивка, местността привлича с чист въздух, девствена природа и непосредствено разположения язовир “Кърджали”.


 


Цялата околност е магнетична, сините води на язовира наред с тишината и свежата зеленина създават усещането за бягство в някой от екзотичните кътчета на планетата. За момент дори е трудно да си напомним, че и у нас все още могат да се намерят такива прекрасни, пощадени от човека места.


 

Именно тук, точно в края на пътя, в най-високата му част, семейство Бояджиеви полагат основите на своята къща - “Къщата на Живка”. Виза за строителство те получават през 1999 г. Семейството държи на традицията, такова е и отношението им към бъдещата къща, както и към архитектурата и. За целта те намират архитект, който да материализира техните представи и възгледи - арх. Луков.
Да се построи днес къща в традиционен български стил е истинско предизвикателство, както в архитектурно отношение, така също при изпълнението на детайлите. Архитектът разработва един много добре обмислен проект с функционално разпределение, което да ползва максимално даденостите на околния пейзаж. В къщата са поместени всички необходими помещения, съобразени с изискванията на собствениците. Връзката с уникалната природна среда се усеща и от вътрешността на къщата. Магнетичната гледка напомня за себе си с постоянно, но деликатно присъствие, благодарение на майсторски ситуираните прозорци, веранда и тераси.Изискванията на собствениците за традиционния облик на къщата както като екстериор, така също и като интериор, включва и наличието на гредоред. Архитект Луков изпълнява тяхното желание чрез изграждането на масивна конструкция в комбинация с частичен гредоред. Дървените обшивки по фасадата, навесните и еркерните конструкции са изпълнени прецизно от местни майстори, за да се наподоби визията на традиционната българска къща. Фасадата изглежда раздвижена, но и хармонично балансирана. Дограмата е подбрана, за да съответства както по форма, така и тематично на архитектурния облик - дървен стъклопакет.


 


Другият специален елемент, носител на традицията - камъкът и зидарията, също впечатлява с майсторското си изпълнение. Камъкът за зидарията, както и за дворните настилки, чешмата и оградите, е бил доставен от каменната кариера “Плазище”, край Джебел. “Туфата” e сечена на място от майсторите от село Неделино. Перфектната зидария дава на къщата солидна основа, която има не само конструктивна и естетическа стойност. Благодарение на дебелите зидове в помещенията се поддържа микроклимат, осигуряващ комфорт през цялата година. За затоплянето на водата за домакинството на покрива е инсталирана слънчева батерия.


 

Модерната традиционна къща е напълно завършена през 2003 г. Дървената конструкция на четирискатния покрив е покрита с дъсчена обшивка и керемиди. Разгънатата застроена площ е 205,17 кв. м.


 


На кота нула са разположени трапезария, кухня, дневна в едно общо пространство, склад и баня с тоалетна.


 


На второ ниво са ситуирани три спални, гардеробно помещение и баня с тоалетна. Интериорът тематично следва външния облик. Дърво, камък, керамика, метал, китеници, тъкани черги са използвани наред с незаменимите за съвременния дом електрически уреди, осветление и приспособления. Традиционният облик обаче не е накърнен и намесата на “новото време” се приема съвсем естествено като начин на живот.


 

Интересен факт е, че мебелите в къщата са изработени от собственика.


 


Баните са оборудвани със смесители и санитарни уреди на VIDIMA IDEAL. Фаянсовата облицовка е от фирма GARDENIA ITALY.Един поглед е достатъчен, за да стане ясно каква част от времето си собствениците прекарват в градината. Безупречният ù вид е истинска наслада за окото. Зеленият оазис е цветната “подложка” на къщата, нейното неизменно допълнение.


 

Автор: Весела Мaркова
Закони Нормативна база Коментари