Стълбата в интериора - оригинални идеи

Възползвайте се от вдъхновението и таланта на Вашите дизайнери и архитекти и направете стълбата красив функционален акцент на дома ви!
01.09.2018
Теменужка Захариева
502
интериор, дизайн, стълби, стълба в интериора, стълби, парапети
Училище по изкуства в Saint Herblain, Франция.
Източник: Tétrarc Architects

Стълбите са малко труден за овладяване елемент на интериора, защото заемат много от наличната площ и освен това винаги привличат вниманието.
Решаването на тези два проблема са предизвикателство за архитектите и дизайнерите и обикновено то е в една от двете насоки – стълби, които се проектират така, че да станат красив акцент, до толкова, че напомнят произведение на изкуството или стълби, които имат много функции и напълно компенсират заетата голяма площ. И в двата случая оригиналното решение е ценно.


Къща в Осло, проект на Haptic Architects.    Източник: fakepath

Най-често пространството под стълбата се използва за съхранение – с изтеглящи се рафтове или чекмеджета, удобен малък гардероб и т.н. Или просто можете да го използвате, за да закачите там колелата си, например. Понякога даже под стълбата можем да скрием елегантен домашен бар или работно място, а защо не и малка тоалетна, както можете да видите на снимките по-горе. Разполагането на домашната библиотека по продължение на стълбището ще ви осигури лесен достъп до книгите на всички нива.
Кухня под стълбата и наблизо до нея не е за препоръчване, защото нямате контрол над прахта, която винаги се разняся при движение по стълбата.

Когато многофункционалността не е цел, просто се опитваме да олекотим дизайна на стълбата и да направим присъствието ѝ минимално натрапващо се като използваме стъкло и други решения, включващи прозрачност.

А представете си решение, при което стълбата сякаш изчезва от полезрението и ние виждаме само красиви шкафове и елегантни геометрични фигури! Два са любимите ми примера – и в двата - стълбата започва на малко по-високо ниво от пода, а ниски шкафове са първите стъпала. В единия от случаите горната част на стълбата е боядисана в бяло – като стената зад нея и така се слива с нея. В другия обратно – горната чст на стълбата е боядисана в контрастно черно, което подчертава оригиналните геометрични елементи.


Къща в Осло, проект на Haptic Architects.    Източник: fakepath

Във всички случаи възприемайте стълбата като предизвикателство, което винаги може да се превърне в най-интересната част от Вашия интериор. Възползвайте се от вдъхновението и таланта на Вашите дизайнери и архитекти и направете стълбата красив функционален акцент на дома ви!


Така постъпват добрите архитекти, когато стълбището е част от обществен интериор и инвеститорът е решил да го направи център на вниманието, както са направили Tétrarc Architects  в Училището по изкуства в Saint Herblain, Франция, на снимката по-горе. Или каквото е окаченото стълбище на Заха Хадид.
Стълбище, което прилича на скулптура би било красива украшение и за дома ви, стига да са спазени всички изисквания за безопасност.

 

Автор: Теменужка Захариева
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
WRITE OFF - Двукомпонентен лак на водна основа за създаване на повърхности за писане с маркери

На база на нови технологии алифатни полиуретанови смоли. Осигурява отлична адхезия към правилно подготвени повърхности и притежава много добра химическа устойчивост.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
BERLING SHIELD - Еднокомпонентен хидроизолационен разтвор на водна база полисилоксан/ силан нанотехнология

Прониква дълбоко в порите на основата, хидроизолира тънкослойни мазилки, вароциментови мазилки, видими бетони, тухли, керемиди, неполирани мрамори, фуги и други. Не променя външния вид на основата. Алкалоустойчив, предотвратява ефлоресценция. Предотвратява растежа на мухъл, гъбички и плесени. За вътрешни и външни повърхности.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари