Системите "умен дом" – какво ново?

Интелигентните къщи представляват една много бързо развиваща се област, която обхваща всички действия свързани с нормалното ежедневие, от почистването, до управлението на завесите и осветлението.
13.12.2012
инж. Полина Петкова
536
къща, инсталации, Умен дом, системи умен дом, управление къща
Соларна интелигентна къща
Източник: http://www.techreleased.com

При системите умен дом се използва силовото окабеляване на дома, както и интернет връзките, за да се автоматизира и улесни живота на обитателите му.  Използването на изградените мрежи е това, което отличава тази технологията от една проста автоматизация, при която всеки един уред работи със самостоятелно управление. 

Интелигентните къщи представляват една много бързо развиваща се област, която обхваща всички действия свързани с нормалното ежедневие, от  почистването, до управлението на завесите и осветлението.  Същевременно се наблюдава голямо развитие на менажирането на разходите свързани с комуналните услуги като електрификация, газоснабдяване и водоснабдяване. Обединяването им в една унифицирана мрежа и система за контрол, дава възможност за едновременно проследяване и управление на всички устройства в дома.


Един интелигентен дом е такъв, защото обитателите му са го програмирали автоматично да извършва определени действия, но в действителност той не разполага със собствен разсъдък. В този смисъл, докато не е изобретен изкуствен интелект, който да замени човешкото  мислене, една къща ще бъде толкова умна, колкото и човекът извършил настройките на системата. 


Как един дом може да стане по-умен?
От практична гледна точка са необходими устройства, които да извършват определени действия вместо обитателите, както и мрежа по която да могат да бъдат управлявани и да комуникират помежду си. 
Също така е необходимо интелигентните устройства да бъдат свързани с интернет, за да могат да бъдат контролирани от собствениците не зависимо къде се намират те, както и да могат да осъществяват връзка с други услуги, като комунални, магазини и фирми за поддръжка. 


Какви умни устройства могат да бъдат закупени?
Ето някои продукти, които могат да бъдат закупени, както и някои идеи над които инженерите могат да поработят:


  • Превключватели: Мрежови прекъсвачи, контакти и ключове за осветление, могат да бъдат включвани, изключвани, както и димирани от централен таймер или дистанционно от телефон, или компютър. Също така те могат да бъдат управлявани от мрежови сензори за движение. 
  • Безопасност: Една от най-съществените области на технологията умен дом е сигурността. Всички аларми, датчици и камери в дома могат да бъдат наблюдавани през интернет, не само от собствениците на дома, но и от охранителните фирми, които своевременно могат да реагират при определена ситуация.
  • Системи за достъп: Ключът може да се превърне в резервен вариант на автоматичните брави. Най-разпространени са чиповете, които могат да бъдат прочетени от до един метър разстояние до четеца. Лицевото разпознаване и скенерите за пръстови отпечатъци са друга възможност, но за сега са прекалено скъпи за инсталиране в повечето частни домове. Като изключим другите предимства и недостатъци на сканирането на ириса, то не би било много по-бърз вариант, от намирането и изваждането на ключовете.
  • Почистване: На пазара са налични множество модели прахосмукачки робот, които автоматично събират мръсотията от дома и дори се презареждат сами, но и те си имат своите граници. Необходимо е ръчно изпразване на контейнерите им за боклук, както и осигуряването на пространство за безпрепятственото им придвижване. Няма робот прахосмукачка, който да може да се справя със стълби и да почиства паяжини и най-важното, не могат да почистват праха от мебелите. 
  • Хладилници: Водещи компании производители на бяла техника вече показаха свои модели умни хладилници, но дали те представляват нещо повече от хладилник с LCD дисплей? Някои модели дават възможност за поръчване на храна онлайн, да проверите календара си, да си оставяте бележки, да разглеждате снимки, да видите прогнозата за времето и да използвате Туитър. Други са по-практични, като позволяват следеното на хранителните запаси, чрез сканирането на баркода и могат да предложат рецепти при поискване, също така има достъп до информацията му през телефон или таблет.
  • Завеси и щори: Автоматизираните пердета и щори са стара технология, но в интелигентните къщи, контрола им е обвързан с осветлението и отоплението. Това води до минимизиране на енергийните разходи. 
  • Бани: Вече е възможно да си закупите баня в която автоматично ще се поддържа температурата, докато сте във ваната. А какво ще кажете да си поръчате, да се напълни ваната, докато сте на път за вкъщи или като се събудите сутрин?

Защо има толкова много мрежови технологии за умен дом и коя е най-добра?
Избора на мрежова технология, се прави в зависимост от индивидуалния случай на инвеститора. Новите къщи могат да бъдат окабелени с етернет до всички необходими точки, но при по-старите домове за да се избегнат допълнителни разходи, е по-удачно да се използва комуникация по силови линии или радиочестотно управление.
В Европа има три основни мрежови технологии за интелигентен дом, освен етернет, радиочестоти и комуникация по силови линии и те са:


  • EnOcean: Представлява една безжична домашна сензорна система с изключително ниска консумация на енергия. Тя работи на честотен диапазон от 900MHz и има максимална скорост от 125 Kbit/s.
  • Z-Wave: Безжична мрежова технология с малък обсег, което означава, че могат да се постигнат големи разстояния, чрез свързване на устройствата едно с друго. В една мрежа могат да се свържат до 232 елемента. Тя работи на честотен диапазон от около 900MHz, има ниски енергийни нужди и  максимална скорост от 40 Kbit/s.
  • ZigBee: Безжична мрежова технология с ниски енергийни нужди, също работеща на честотен диапазон от около 900MHz, но с максимална скорост от 250 Kbit/s. Тя е базирана на стандарта IEEE 802.15.4, но не е съвместима с Z-Wave. ZigBee може да обедини 64000 устройства.

Как се управлява умната къща?
Ранните системи за автоматизация на дома използват традиционните дистанционни управления и контролни панели монтирани на стената, но кой би искал още едно дистанционно в къщи. 
Системите следващо поколение имат контролни панели със сензорни дисплеи, но  тези от най-ново поколение задължително трябва да имат възможност да се управляват чрез смартфон, таблет или уеб браузър посредством интернет или домашна мрежа.
Най-новата технология, която често се комбинира със смартфон или таблет, е гласов контрол.


Какви са рисковете свързани с интелигентния дом?
Освен, че ставаме все по зависими от интернет връзката, има потенциална опасност от изтичане на големи количества лична информация.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари