Рeволюционна концепция за дизайн и ефективност

Пристъпвайки прага на началното училище в Кингсмед, Великобритания, децата научават два изключително важни урока.
08.07.2010
ВЕЛУКС България ЕООД
244
покривни прозорци, velux, покрив, прозорци, Велукс България ЕООД
Рeволюционна концепция за дизайн и ефективност
Източник: ВЕЛУКС България ЕООД

Пристъпвайки прага на началното училище в Кингсмед, Великобритания, децата научават два изключително важни урока. За да бъде фунционална една училищна сграда, не е необходимо тя да бъде неприветлива и мрачна и още - училището може да бъде вълнуващо място, където децата да бъдат възпитавани как да се отнасят към околната среда и как да се грижат за нея.
 
Архитектите заедно с изпълнителите са се постарали да създадат училище Кингсмед като еталон за това как трябва да изглеждат образователните заведения в бъдеще. Това е триизмерна демонстрация на факта, че природните ресурси и съхраняването на енергия трябва да стане начин на живот, а не прищявка.

Може ли да се намери по-добро място за демонстрация на практичност и дизайн от едно начално училище? Всяка класна стая открива една превъзходна гледка към поляната и зимната градина. По този начин се постига ефектът на включване на ”природата вътре в помещението·, което особено по време на зимните месеци, когато игрите навън са невъзможни, е много важно.


Материалите, изграждащи сградата, са избани много внимателно – не само по естетичен вид, но също и по енергийната ефективност на техните продукти. Слънчевите панели доставят енергията, топлата вода, дъждовната вода от покрива се събира в специални съдове и се използва за измиване на тоалетните, а бойлерът за биомаса рециклира отпадната вода, като по този начин набавя енергия за затопляне на класните стаи.  

Покривните прозорци VELUX® предоставят щедро дневна светлина в стаите. Те са свързани с вътрешни и външни сензори, които следят температурата, влажността на въздуха, слънчевото греене, дъжда и движението на въздушни маси, като се отварят до определена позиция или напълно се затварят в зависимост от всички фактори на околната среда.


 
Слънчевата светлина, вентилацията и дървото, както и обширно пространство са предпоставка за разгръщане на талантите на децата. Където е необходима изкуствена светлина, тя е осигурена от енергоспестяващи, високоефективни освететелни тела.
Лекият наклон на покрива, който се вижда при напречния разрез на сградата, позволява на светлината от покривните прозорци да прониква целия обем на помещението.

Закони Нормативна база Коментари