Предимство и недостатъци на изкуствената елха

Задайте си въпроса :”Какво коледно дърво искате у дома”?
03.12.2018
Светлана Желева
1891
аксесоари, коледна елха, изкуствена елха
Коледата без елха е немислима!
Източник: www.earlmay.com

Коледата без елха е немислима! Кой вариант, в действителност е по-добър: класическото, брилянтно ухаещо на гора иглолистно дърво или лесен за поддръжка пластмасов вариант?
Затова ще обсъдим заедно предимствата и недостатъците на тези коренно различни коледни украшения. Съветите са на експертите от www.fuersie.de.

Изкуствената коледна елха е лесен вариант за поддръжка или е евтина заменка? Истината е, че тя все по-често се прокрадва в хола ни. И това има своята причина. Изкуствената елха е предпочитана заради това, че не прави боклук, защото игличките й не падат, и прахосмукачката ще ни се налага по-малко да я пускаме. Освен това дървото и без да го поливаме, си остава с непроменен цвят (зелено, бяло, синьо, червено...), и така ще е дълги години занапред. Допълнителен плюс е, че изкуственият вариант е по-стабилен от истинското дърво. Можете да я украсите и прекалено, без да се страхувате, че клонките ще се огънат.За хората, страдащи от алергия изкуствената елха е благоприятен вариант. Дори и от финансова гледна точка този вариант печели суперлативи, защото се предлага в най-различни ценови диапазони, а ползването й на практика е …вечно. За България цените варират от 20 до 300 лв. средна цена в зависимост от материала и качеството на изработка. Някои от изкуствените елхи са толкова добра имитация, че трудно могат да се различат от истинските.

Отчасти високата й цена може да се разгледа и като недостатък. Трябва да я ползвате повечко години, за да има смисъл от коледната инвестиция. Като минус се разглежда и фактът, че тя е направена от пластмаса, която не е екоматериал. В същото време използването на изкуствена коледна елха спасява всяка година от изсичане хиляди иглолистни дървета.От истинската елха може и да падат иглички, и да се налага по-често да чистим, но и изкуственото коледно дърво има нужда от достатъчно грижи. След като ни е радвало по Коледа, то трябва да бъде почистено основно с мокра кърпа, преди да го пренесем на таванското или избеното помещение. Там то заема немалко място за съхранение. 

От друга страна, ароматът на истинската елха събуждат не само спомени от детството, но и внася усещането за нещо чисто, истинско, здравословно, уютно. 


В същото време синтетичните варианти са много: класическа ела, бор, смърч, нормандска елха(определяна като най-доброто дърво за семеен празник), някои от моделите се предлагат предварително украсени – с шишарки, със заснежени клонки, и много още.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари