Победителите в A’Design Award за 2022-2023 година

Един от най-големите и известни конкурси за дизайн в света, най-накрая обяви своите печеливши дизайни за 2022-2023 година. Хиляди дизайнери от цял свят опитаха късмета си в това необикновено пътешествие и вече са налице имената на най-добрите от най-добрите.
15.05.2023
Вяра Петкова
1833
Източник: A'Design Award

A’Design Award and competition набира значителна преднина на световната сцена с всяка изминала година и носи множество предимства на участниците в него, подобрявайки осезаемо техния имидж, бизнес контакти и дори начин на работа. Сред най-големите преимущества, от които могат да се ползват печелившите дизайнери са да бъдат част от физическа и онлайн изложба, посветена на най-добрите проекти от конкурса, включване в специални медийни платформи, които да публикуват творбите им на световната сцена, както и специални PR услуги.


Наградата разбира се има и физически аспект, като за всеки победител е подготвен т.нар. "A' Design Prize", съдържащ метален, 3D принтиран трофей, годишен каталог с най-добрите дизайни, сертификат в метална рамка и разбира се покана за двама за гала вечерта на награждаването в гр. Комо, Италия. Предимства има дори и за участниците, които не са сред наградените, които могат да сверят часовниците си още преди да решат дали да кандидатстват или не, благодарение на предварителното оценяване на изпратените проекти, както и включването им в т.нар. Business Network, което също допринася значително да намирането на нови бизнес партньори и клиенти. Има разбира се още много преимущества, които конкурсът предлага и за които може да научите повече на следния линк: За да могат максимален брой участници да получат заслужени отличия и за да бъде оценката на журито достатъчно обективна, отличията са подредени в пет категории в следния низходящ ред: платинена, златна, сребърна, бронзова и желязна


За да ви вдъхновим и да инжектираме голяма доза кураж, с голяма гордост ще представим на първо място българските имена, победители в този толкова всеобхватен и многоцветен конкурс. Нека тяхната смелост, отдаденост на добрия дизайн и иновативност да бъдат добрият пример в ежедневието ни и помогнат на повече талантливи дизайнери да последват пътят им.Villa Bianca Private House  - арх. Александър Йовчев / Simple Architecture
Наистина вдъхновяваща, единствена и неповторима Villa Bianca, разположена не къде да е, а на нашето родно черноморие, заслужено получи своята сребърна награда в конкурса. Строгата концепция, следваща неотлъчно белите тонове, арт аспектите, преплетени в проекта и необикновения цялостен вид на вилата, определено заслужават тя да блестне на световната сцена и да събере овациите както на журито, така и на всички любители на добрия дизайн. 
 

Villa Bianca Private House - арх. Александър Йовчев / Simple Architecture. Източник: A'Design AwardOrchard Stone House Residence  - арх. Радо Илиев
Още една морска перла в короната на родната ни архитектура, заслужено получава бронзово отличие, впечатлявайки с рустикалното си излъчване и почти пълното сливане на сградата с околната среда.  Красивите каменни стени, грубите бетонови тавани и мекотата на естественото дърво в интериора, са началото на една приказка, разположена сред плодови дръвчета на брега на реката. 
 

Orchard Stone House Residence  - арх. Радо Илиев. Източник: A'Design Award

 

Campus 90 Students Dormitory and Hotel - арх.Галина Балева, арх.Ина Динева, арх.Мартин Христов/ Е-Арх Студио
Озарен от слънцето и предлагащ неповторими гледки към морския пейзаж, новият университетски кампус е истинско богатство за Варненските студенти. Сградата със смесени функции помещава в себе си общежития, хотелска част и конферентни зали, интериорът е естествено продължение на грабващата окото фасада и предлага истински комфорт и творческа обстановка за младите.
 

Campus 90 Students Dormitory and Hotel - арх. Галина Балева, арх. Ина Динева, арх. Мартин Христов / Е-Арх Студио. 
Източник: A'Design Award

 


Arena Shumen Multifunctional Sports Hall -  арх. Калоян Колев
Новата арена, с която град Шумен се сдоби, е проект с голямо обществено значение, както за града така и за цялата област. Сградата е част от по-мащабен проект свързан с облагородяването на целия район около нея, предназначен да се превърне в новия център на града. Иновативните и футуристични форми на сградата, както и закачливите рисунки по интериорните стени, превръщат мястото в източник на свежа енергия и вдъхновение за настоящи и бъдещи спортисти.  
 

Arena Shumen Multifunctional Sports Hall - арх. Калоян Колев. Източник: A'Design AwardBreeze Apartment на Елина Янева
Гледайки този модерен интериор, можем почти осезаемо да усетим бризът, който леко и ефирно минава през всичките му форми. Красиви овали и кокетни орнаменти разкрасяват пространствата, отговаряйки същевременно на най-новите тенденции в интериорното обзавеждане. Нищо прекалено, но и нищо обикновено не обуславят този интересен апартамент, който впечатлява още от пръв поглед и с гордост носи своята бронзова награда. 
 

Breeze Apartment на Елина Янева. Източник: A'Design AwardFukla Pendant Light на Николай Михайлов
Като една истинска фукла, която постоянно се преоблича, лампата Fukla лесно може да промени своята обвивка, за да пречупи светлината по нов и различен начин и да промени обстановката в помещението. Оригинално име за един иновативен, практичен и интересен продукт, който интригува със семплата си концепция и осезаемото си присъствие и който заслужено е заел своето място на почетната стълбичка на успеха със своят железен медал. 
 

Fukla Pendant Light на Николай Михайлов. Източник: A'Design AwardAcorn Light System Lamps на Десислава Средкова
Още един наш дизайнер, който буквално осветява международната сцена създава цяла система от осветителни тела, като залага на огледалните ефекти, които освен че усилват интензитета на светлинния източник, правят лампите да изглеждат винаги по различен начин, в зависимост от гледната точка. Изчистените и модерни форми на телата подчертават цялостното елегантно и модерно излъчване на продукта, отличен се железен медал. 
 

Acorn Light System Lamps на Десислава Средкова.  Източник: A'Design AwardNot Always Fun Print Ad на Яна Околийска
Проект, който наистина ни докосна и който има огромна социална тежест, представлява поредица от компютърни илюстрации, които дават гласност на малко познатия синдром на Арлекин. Това е синдром, който засяга едната половина на лицето, която губи способността да се поти и зачервява. Поразителният психологически ефект, който изображенията създават върху зрителя, не могат да го оставят равнодушен към този общочовешки проблем и ни карат да се замислим и да преразгледаме основните си житейски ценности. 
 

 
Not Always Fun Print Ad на Яна Околийска. Източник: A'Design Award

 

Обръщайки поглед към световната сцена, ще ви покажем как гледат на дизайна творците от различни краища на света и кои според тях а и според журито са най-новите тенденции в света на дизайна. 
 


Eureka Lounge Chair от Beijing Yeak Tech Co. Ltd.
Ето това е един наистина различен стол, който разбива представите за стандартна мебел. Столът е вдъхновен от т.нар неперова повърхност, известна със своите овални форми разположени в различни равнини. Идеята, че подобна геометрия може да се первърне в стол и да изглежда толкова модерно и авангардно заслужава овациите на публиката и със сигурност ще се превърне в чудесен пример за смелост и креативност за десетилетия напред.
 

Eureka Lounge Chair от Beijing Yeak Tech Co. Ltd. Източник: A'Design AwardMobius Chair на Уилям Ридли-Смит
Отново математика и отново невероятен стол, чиято функция е трудно разпознаваема на пръв поглед. Изумителните метални форми на Mobius Chair е вдъхновена от т.нар лист на Мобиус и вдъхновява със своето присъствие и нестандартен вид. Полупрозрачният му вид помага той да се впише във всяко едно интериорно и екстериорно пространство без да се натрапва и същевременно без да остане незабелязан. Още един заслужил победител в категорията. 
 

Mobius Chair на Уилям Ридли-Смит. Източник: A'Design AwardSofan Folding Table на Ки Ян
Масата е вдъхновена от т.нар. Soban, които представляват традиционни малки маси произхождащи от корейската култура и които през вековете са изпълявали различни функции като хранене, писане и дори олтар за молитви. С цел да се запазят традициите и същевременно да се следват новите тенденции наложени от модерния начин на живот, дизайнерът създава малката холна маса Sofan, която може по невероятен начин да се сгъне почти на ролка и лесно да бъде преносима от едно място на друго. Още едно доказателство, че мебелите не са това, което бяха. 
 

 
Sofan Folding Table на Ки Ян. Източник: A'Design AwardPhantom Sun System Furniture от Уанг Лю
Призрачното слънце или т.нар. phantom sun е природно явление при което слънчевата светлина е пречупена от атмосферата, така че а се създадат отблясъци на няколко светлинни източника в небето и се наблюдава предимно през зимата. Системата от копрусни мебели е вдъхновена именно от това явление, пресъздавайки неговите аспекти чрез студените метални елементи, неутралните цветове на повърхностите и изобилие от светлина, която да подчертава красотата на пространството. 
 

Phantom Sun System Furniture от Уанг Лю. Източник: A'Design AwardWall V4 TV Stand от Накамура Ко
Тази на пръв поглед семпла TV стойка има за цел да намали неизпозваното пространсвто около телевизора, който има тенденция все повече да увеличава своят размер. Стойката не изисква специално инсталиране и благодарение на елегантния си вид и гамата от финиши, в които се предлага, може лесно да се впише във всяко едно интериорно пространство, независимо от стилът му. 
 

 
Wall V4 TV Stand от Накамура Ко. Източник: A'Design AwardChopstikbench Bench от Пин Нинг Хуан Су и Шу Суан Пенг
Темата за рециклирането на материалите става все по-болезнена и наложителна в днешно време. И тъй като един от най-използваните продукти, както в Тайван, така и в по-голямата част от азиатските държави. Пейката Chopstikbench е изработена от 37 000 използвани клечки за храна и освен с прекрасната си визия, впечатлява и със своята важна социална функция, допринасяйки за опазването на околната среда.
 

  
Chopstikbench Bench от Пин Нинг Хуан Су и Шу Суан Пенг.  Източник: A'Design AwardLiang Bai Kai Drinking Water от Тайгър Пан
Бутилката за специфичната за Китай преварена и изстудена вода, е изработена от гравирано стъкло, чиито рисунки пресъздават антични творби, пресъздаващи животът на обикновения човек, а не този на богатите. Красива и феерична, тази бутилка носи в себе си както красотата на китайската култура- богата и същевременно семпла, така и подчертава чистотата на водата, която съдържа, благодарение на качествата на стъклото, от което е изработена- продукт, който може спокойно  да се превърне в чудесен аксесоар за дома.
 

  
Liang Bai Kai Drinking Water от Тайгър Пан. Източник: A'Design AwardCool Line Liquor Bottles на Куан Уан
Как 2D формите заемат триизмерното пространство и какви могат да бъдат връзките между тях, можем нагледно да видим от новата форма на бутилката за ликьори Cool Line. Освен специфичната си форма, бутиката е специфична и с факта, че може да съдържа четири различни вида ликьори, благодарение на вътрешните разделения. Цветна, симетрична и необикновена, тази бутилка отново преобръща представите ни за традиционен дизайн и може спокойно да бъде разглеждана като обект на изкуството. 
 

 
Cool Line Liquor Bottles на Куан Уан. Източник: A'Design AwardCuiwan Zhongcheng Demonstration Zone от Arch Age Design
Отново главна роля играе затвореният лист на Мобиус, но в доста по-голям мащаб. Проектът е свързан с изграждането на цял един нов район с нова концепция за живот, за трафик и за едно светло и модерно бъдеще. Ефирните форми на сградите и връзките между тях правят проекта да изглежда като част от футуристичен филм, в който самото поведение на хората да бъде моделирано от така обособените вътрешни и външни пространства. 
 

Cuiwan Zhongcheng Demonstration Zone от Arch Age Design. Източник: A'Design AwardNorm Air Hotel на Хаято Иши
Пандемията от корона вирус преобърна представите ни за света, за ежедневието ни и за общуването между хората драстично и необратимо. Частния хотел Norm Air е вдъхновен от границите, които тази реалност изгради само за две години и представлява събирателна точка за артисти и хора, искащи да избягат от стреса и изолацията. Интересните интериорни пространства са предпоставка за създаването на различни ситуации, в които изкуството и пълното откъсване от света да живеят в хармония и да носят така жадуваното спокойствие и вдъхновение на своите гости. 
 

  
Norm Air Hotel на Хаято Иши. Източник: A'Design AwardEco House Residential на Богослав Баранс
Освен с красивата и модерна визия и прекрасния интериор, къщата впечатлява с концепцията около която е създадена, а именно минималния разход и пилеене на енергия. За постигането на тази не лека задача, освен високо технологичните инсталации, заложени в нея, се грижи и самата и форма и разделението между дневна и нощна част. Преди появата на модерните технологии за вентилация и климатизация, именно това е била и основната функция на архитектурата-да събира и оптимизира енергията в една сграда и да носи необходимия термален комфорт в нея. 
 

Eco House Residential на Богослав Баранс. Източник: A'Design AwardThe Shape of Old Memory Womenswear Collection от Бингру Чен
Целта на серията от ексцентрични тоалети е да възроди старите занаядчийски традиции и да покаже тяхната красота, чрез модерни материали и форми. Нежни като пеперудени крила и същевременно стабилно застанали в пространството, тоалетите от тази серия впечатляват едновременно с красивата си естетика и с авангардната си визия и могат да бъдат перфектни герои при поднасянето на някой Оскар. 
 


The Shape of Old Memory Womenswear Collection от Бингру Чен. Източник: A'Design AwardLongfor Origin Sales Center на Синди Жин
Завършваме нашата селекция с един спиращ дъха интериор, за който трудно могат да се намерят подходящи думи. Само ще кажем, че основната идея тук е да бъде преустроен един обикновен търговски център, в една необикновена полифункционална сграда, която да помещава редица различни дейности а шопънгът да получи второстепенна роля в нея. Всичко друго оставяме на въображението ви. 
 

Longfor Origin Sales Center на Синди Жин.  Източник: A'Design Award
 

Представените печеливши проекти са само една малка част от всички номинирани и спечелили своето почетно място в конкурса A’Design Award. Сами може да се обедите, че за добрият дизайн няма мащаб, определени правила или форма. Всяка една идея, колкото и налудничава да изглежда първоначално, може да се превърне в едно прекрасно произведение на изкуството, стига към нея да се подхожда с много желание и прецизност. В тази връзка искаме да ви съобщим, че конкурсът отново отвори врати и очаква с нетърпение новите си участници, които могат да подадат своите кандидатури на следния линк


И запомнете - вдъхновението не е нищо без доза кураж. 
 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари