Оградата – материален израз на възможности

Интелигентният клиент би трябвало да възложи на архитекта комплексно проектиране, в което влиза и оградата, и дворното пространство, и озеленяването около дома.
15.03.2007
арх. Милена Милкова
402
ограда, ограда на къща
Източник: Снимки: Димитър Шиклев

Тече първото десетилетие на XXI век, а оградите наоколо не изчезват. Напротив, при оглед на новострояща се сграда наскоро се оплетох в лабиринт от огради (всеки от реституираните малки парцели си имаше своя ограда), което ме озадачи, тъй като всъщност се намирах в „комплексно” застроен, елитен стар квартал. За хората, свикнали свободно да се движат между блоковете, наличието на огради е най-малкото неудобно, но това изглежда е манталитетът на новите частни собственици. А какво ли ще стане, когато в същите тези комплекси се обособят парцели под всеки блок (очаква се живеещите законно да придобият земята под блоковете си)?


        

Снимки: Димитър Шиклев


Но да се върнем към класическото съдържание на понятието ограда, което трябва да означава съоръжение, възпрепятстващо свободното преминаване през и покрай имота. В нашия случай в имота непременно има къща, която изисква да бъде солидно оградена, от различни съображения. В тази връзка се сещам за добре оградената стъклена къща на известния американски архитект Филип Джонсън, която десетилетия наред била недостъпна за външни погледи. Едва след смъртта му и превръщането й в музей ценителите на архитектурата ще могат да се насладят на уникалната прозрачна сграда. Но в Америка има и къщи – много скъпи къщи, разположени в рядко населени местности, чиято конструкция е повдигната над терена, за да могат дивите животни свободно да преминават отдолу – оградата като несъвместима с природата, липсва. Но за такова решение се иска и смело сърце. 

 

Такова ли е сърцето на българина? Не мисля. Безкрайните „дувари” по нашите земи са доказателство за това. Вижте Копривщица, Арбанаси, Родопите – навсякъде солидните стари къщи са почти скрити зад тях. Такава е и дългата километри стогодишна ограда на Духовната семинария в София (някога намираща се извън града), която се възстановява в автентичния й вид, като паметник на културата. Когато „дуварите” са майсторски направени, те следват извивките на терена и с живописните керемидени шапки отгоре допринасят за красотата и на самата сграда. Българският майстор е измислил и достойни врати в тези солидни огради - покрити с широки стрехи, масивни дървени порти - високи, за влизане в стопанската част, и ниски, резбовани, за стопаните.


Снимки: Димитър Шиклев
 

В градовете, като че ли българите са по-спокойни – нещо повече, те следват „модата”, идваща от Европа, и се надпреварват в кования детайл на железните огради около къщите си, с ниска масивна част, която позволява на погледа да проникне във вътрешността на двора. Тогава следва продължението на ажурната ограда и това са железните „дантели”, с които са обвити остъклени веранди, красиви маркизи над входовете и балкони над тях, със същия детайл на парапета.

 

Подобни ансамблови решения могат да се видят при много от богатите къщи по улиците „Оборище”, „Шипка”, „Московска” в София, строени в началото на миналия век, но така също и в Русе, Плевен, Пловдив. Ако се разходите из старата част на столицата на запад от булевард „Христо Ботев”, обърнете внимание на богатството от мотиви в детайлите на железните огради, врати и парапети на скромните къщи в този район. Освен всичко друго – занаятът очевидно е бил процъфтяващ и майсторите са се надпреварвали помежду си – какво разнообразие са ни оставили.


        

Снимки: Димитър Шиклев


Съвременните огради в годините на демокрацията са предимно тип нашенски „дувар” – масивни, високи, но в повечето случаи грозни. Оградите на новите богати частни къщи, изникнали масово в кварталите около София – Бояна, Драгалевци, Симеоново – се съревновават по цена и безвкусица. Основният недостатък по мое мнение е в разностилието – архитектурата на къщата и оградата нямат общо помежду си. Архитектът е проектирал само къщата – оградата остава ангажимент на собственика, майстори и други случайни лица.

 

Интелигентният клиент би трябвало да възложи на архитекта комплексно проектиране, в което влиза и оградата, и дворното пространство, и озеленяването около дома. Финансовите аргументи не са състоятелни, когато крайната цел е получаване на цялостен продукт: красива къща, подходяща ограда (както за къщата, така и за мястото), дворно пространство с различни кътове и пътеки, озеленяване в хармония с всичко останало.


            

Снимки: Димитър Шиклев


Все пак съществуват блестящи примери и при оградите, но само в случаите на единно ансамблово решение заедно с къщата. Запазена в оригиналния си вид е оградата на полското посолство на бул. „Евлоги Георгиев” – една къща с вид на малък дворец, по проект на знаменитите архитекти Василов и Цолов. Някога отворена към зеленината на Перловската река, сега тази красива къща едва се вижда от дима на ауспусите. При друга тяхна къща на ул. „Оборище”, срещу Докторската градина, днес седалище на Българската голф асоциация, високата ажурна ограда е уплътнена по VIP образец. Все пак повечето огради около градината са отворени към нея и това създава допълнителен простор – затова пространството е толкова приятно.


Едно съвременно интелигентно решение на ограда, което бих препоръчала, са „зелените огради” от жив плет, чемшир или високи храсти, а може и „зелена стена” от кипариси.


 

Автор: арх. Милена Милкова
Закони Нормативна база Коментари