Нова Година

Изпращането на старата и посрещането на новата година става на 31 декември срещу 1 януари всяка година. Защо точно тогава?
15.12.2007
Невена Попкирова
683
Нова Година, празник, посрещане

Изпращането на старата и посрещането на новата година става на 31 декември срещу 1 януари всяка година. Защо точно тогава? Определянето на тези дати ни отвежда към времето на утвърждаване на християнската религия и към западноевропейското историческо минало. И до днес в Западна Европа, когато се организира новогодишното парти, се казва: “Какво ще правим на Силвестър?” На Силвестър хората се разделят със старата година с фойерверки и шумни празненства до късно през нощта.
 
Името Силвестър ни отвежда до римския папа Силвестър І (314-335 г. н.е.).
Очевидно той е успял да излекува от някаква тежка болест император Константин Велики и след това го е покръстил в християнската вяра. По това време християнството се превръщало постепенно от една отначало забранена тайна организация към заливаща света официална религия. Католическата църква провъзгласила папа Силвестър І за светец, чието име и заслуги се честват на 31 декември.
 
Разделянето на времето, по което живеят хората, на големи периоди - години, съществувало и доста преди папа Силвестър І. Повтарянето на сезоните пролет, лято, есен и зима дало повод на хората да отброяват годините и всяка година да празнуват още една година от своя живот.

Рим, Италия
 
В началото на годината в стария Рим, хората празнували от незапомнени времена рождения ден на богът Слънце, в дните около най-дългия зимен ден. Тази дата била възприета от християнската църква като рожден ден на Исус Христос. Най-дългите нощи през зимата били наречени “святи” и до днес още са се запазили стари църковни песни, в които се говори “от небесата дойдох”, а хорът на ангелите припява “донесе Нова година”.
 
Едва през ХVI век (1582 г.) папа Грегор ХІІІ въвел сегашния (Грегориански) календар. В него Коледа и Нова година са на различни дати.
В Русия Грегорианският календар бил въведен едва през 1918 г. У нас по време на социализма се празнуваше предимно посрещането на Нова година, а Коледа бе работен ден. Дядо Коледа бе изместен от Дядо Мраз и почти забравен.
 
Посрещането на Нова година е един от най-големите празници всяка година, превърнал се е в обичай.
Радваме се да можем да го празнуваме заедно със семейството или с приятели. Най-тежко е да бъдеш сам на този ден, затова ходим на гости или каним гости у дома. Празнуването заедно с други хора ни дава сила да преживеем и трудните моменти в живота ни.
 
На този празник правим преоценка на постигнатото през изтеклата година, дали сме постигнали мечтаното, дали сме станали по-богати, защото обикновено свързваме богатството и щастието с парите.

Защо е така? Защо тогава понякога виждаме блестящи искрици на щастие в очите на просещи по улицата деца, в очите на родители, свряни да живеят в една стая с четирите си деца? Защо срещаме намусени, “студени” богаташи? Очевидно има нещо друго освен парите и материалното, което ни прави щастливи. Очевидно не можем да приравним богатството с доброто самочувствие, с усещането за задоволеност и щастие. Богатството е по-скоро състояние на душевното самочувствие.
 
Ако днес сте се събудили здрави, сте по-щастливи от един милион хора на тази земя. Ако не сте преживели ужасите на войната, самотността на затвора или агонията на гладуващите, значи сте по-щастливи от 500 милиона хора по земята. Ако имате нещо за ядене в хладилника, дрехи в гардероба, легло, на което да легнете и покрив над главата, сте по-богати от 75 % от жителите на тази земя.
 
Не е ли щастие да чуете детския смях в съседната стая, да се отпуснете в компанията на добри приятели, независимо от това дали на масата има печен фазан? Не сте ли щастливи да знаете, че децата ви макар и на хиляди километри от вас, се чувстват добре и са здрави? Какво ще ви струва да направите някой около вас щастлив с материална помощ... или просто добра дума?   

     


НЕЗАБРАВИМА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА!
Навечерието на най-хубавите празници в края на годината е и най-подходящият момент да помислим за себе си. Анкетата, която пуснахме в уебсайта на списанието, свидетелства, че голяма част от българите отделят все повече средства не само за дома си но и за пълноценна почивка и пътувания. Смяната на обстановката, дори за няколко дни, в края на годината внася свеж тонус в познатото ежедневие, подарък, който всеки заслужава, защото магията на Коле-
да се таи дълбоко в нас, необходимо е само малко напомняне, малко красота, малко блясък и коледни светлинки...Чаровното, приказно преобразяване на европейските градове по време на коледните празници всяка година ни изненадва с нови прекрасни идеи и настроение.

Украсата, светлинните ефекти, озарените площади и улици, отрупаните празнични витрини, усмихнатите лица - градът заживява в друг ритъм само веднъж в годината, струва си да запечатате този образ в съзнанието си. Коледа е празник, който се чества по целия свят подобаващо, традиционно или различно, при всички случаи с възторг и ентусиазъм.

Избрахме за вас едни от най-красивите градове с тяхната невъобразима и приказна празнична атмосфера, такива, каквито меже да ги видите само веднъж, защото, може би следващата година те ще бъдат съвсем различни, още по-красиви и завладяващи...

АВСТРИЯ

Виена,  Австрия


Австрия е прочута дестинация за kоледните и новогодишните празници не само заради перфектните си ски курорти, но и заради традиционните открити коледни базари. Площадите на китните градчета се изпълват с приказна украса, традиционни сцени и улични фестивали, ръчно изрисувани коледни играчки и яйца, сувенири и подаръци, аромат на борови клонки, печени ябълки, прясно изпечен джинджър хляб и безброй още лакомства.

  Исбрук, Австрия                                                                                   Тирол, Австрия  
 


БЕЛГИЯ

Брюксел, Белгия - панорама

Белгия празнува Kоледа грандиозно. Площадът в Брюксел потъва в светлина и глъч, а гледката към коледния базар е неописуема от височината на виенското колело Big Wheel. Ледената пързалка, представленията на открито, празничната програма, богатият базар с произведения на изкуството, сувенири и бижута, кулинарни изкушения, всичко това ще ви остави без дъх.

    
Брюж, Белгия                                                                                       Гент, Белгия


ЧЕХИЯ

Прага, Чехия

Красотата на Прага е безспорна, но празничното u преобразяване не може да се опише с думи. Коледни елхи извисяват снага из целия град, площадите са окъпани в светлина, изобилие от подаръци, керамични сувенири, гирлянди и камбанки, играчки и лакомства, танцьори и певци, актьори и комедианти... Празниците са съпътствани и с богата културна програма - концерти, изложби, музикални фестивали и представления, коледният дух буквално завладява града. Коледа е семеен празник и чехите не пропускат тези дни, за да се насладят максимално на компанията на най-близките си.

  
Прага, Чехия                                                                                 Прага, Чехия

ХОЛАНДИЯ


Лемер, Холандия


Празнуването на Коледа в Холандия се различава от това в другите западноевропейски държави. Коледните празници в Холандия стартират в средата на наоември с т. нар. парад на Санта Клаус. Холандците празнуват Сейнт Никълъс Ив на 5 декември. На следващия ден семействата се събират да празнуват заедно. Коледа
е религиозен празник, в който семействата отиват на църква, а на 25 декември холандците празнуват Нова година. Всяка година Амстердам се превръща в арена на коледни забавления. Изграждат се базари, ледени пързалки, заведенията предлагат неустоими кулинарни изкушения, галериите излагат специално подбрани произведения, в катедралите се отслужват празнични литургии, а музеите събират повече хора от всякога.

       Амстердам, Холандия


ФРАНЦИЯ


Арката в Дефанс, Париж

Франция Французите наричат Коледа “Ноел” (добри новини). Време за фестивали и празнични прояви. Сцената с Рождеството се разиграва от актьори на площадите в цялата страна. Катедралната литургия в полунощ на 24 декември е последвана от специално, много вкусно ястие, наречено revellion, което се сервира в многобройните ресторанти и бистра през цялата нощ. Традиционни за тази нощ са и коледните сладкиши, украсени с направен от захар младенец. Французите вярват, че Дева Мария може да премине покрай техния дом в коледната нощ и затова те държат запалени свещите до сутринта..

        
Айфеловата кула, Париж                              Галерия Лафайет, Париж                              Дисниленд, Франция


ГЕРМАНИЯ


Райхстага, Берлин, Германия

В Германия коледните празници са на изключителна почит, дори се смята, че много от обичаите и ритуалите произтичат именно оттам. Типичен и неотменен аксесоар за украса на домовете и обществените сгради е коледният венец. Коледа е немислима и без зелена елха. Немците не могат да си представят Коледата и без традиционните коледни песни, звучащи отвсякъде по време на празниците, които също стартират през ноември. Всяка година градовете и силуетите на дърветата засияват с неописуем блясък и празнична светлина.

  
Берлин, Германия                                                                   Площад Марлене Дитрих


ИТАЛИЯ


Милано, Италия

Коледата в Италия продължава цели три седмици, а празниците започват осем дни преди коледната нощ. Италианците са силно привързани към музиката и коледните песни и рецитали, които са неразделна част от тържествата. Театралните представления на сцената с Рождеството са изключително популярни в Италия. Стриктен пост се спазва 24 часа преди коледната нощ, която завършва с празничен лек шоколадов сладкиш, наречен “Panetettone”. Италианците обичат да празнуват Коледа заедно, струпани по градските площади.


        
Palazzio dei Trecento                                                                   Венеция, Италия                                  Сиена, Италия

ПОРТУГАЛИЯ


Лисабон, Португалия

Коледа е преди всичко семеен и религиозен празник в Португалия. Коледната украса в домовете на португалците задължително включва и модел на сцената на Рождеството. Светлинната украса не е особено присъща в португалските градове, както и в домовете. Едва през последните години светлинни украси започват да се инсталират по сградите, монументите, площадите и фонтаните. Празникът е свързан и с приготвянето на специални ястия и сладкиши, поднасянето на подаръци, изпълняването на религиозни обичаи.

  ВЕЛИКОБРИТАНИЯ


Лондон - панорама, Великобритания

Британците празнуват Коледа със семейни събирания, празничен обяд, множество подаръци и истинска шопинг фиеста. Лондон е една от най-популярните дестинации по Коледа. Градът живее в динамичен ритъм, светлинни драперии покриват красивите сгради и улици, магазинните витрини и площадите. Оxford и Regent Street са образец за празнична светлинна украса, която е различна всяка година. Оживлението в тази фокусна точка на огромния град не стихва седмици наред, докато траят коледните разпродажби. Многобройни карнавали и фестивали, концертни прояви, постановки, улични тържества - това е само малка част от пулса на града. London Eye работи на пълни обороти, за да поеме всички желаещи да видят панорамата на блестящият от коледна украса Лондон.

  Лондон, ВеликобританияИСПАНИЯ


Мадрид, Испания

За испанците Коледа е одухотворен религиозен и семеен празник, свързан с традиционни обичаи и специални ястия. В Коледната нощ в катедралите се отслужва празнична литургия. На следващия ден испанците отново отиват на църква, а остатъкът от деня е за семейството, близките и приятелите.

  Мадрид, Испания                                                                              Марбела, Испания


РУСИЯ


Москва, Русия

Всеки, който желае да се потопи в коледната атмосфера на Москва, трябва да се увери, че ще пристигне навреме за най-голямото събитие на града - Руския зимен фестивал от 25 декември до 6 януари. На 7 януари руснаците празнуват Коледа по ортодоксалния календар. Фестивалът обединява религиозни и светски тържества, демонстрации, празнични маркети, музика и кулинарно изобилие с местните специалитети палачинки с хайвер и коктейли с водка. Всичко в Москва е грандиозно. Грандиозни като организация и внушение са религиозните обичаи и литургии, коледна украса и светлини. Най-високата коледна елха тази година в Москва ще бъде цели 40 м с 8 м повече от рекорда на миналата година. 7-метрова говореща фигура на Дед Мороз ще поздравява гостите с коледни пожелания.


    
ГУМ, Москва, Русия


БЪЛГАРИЯ


панорама, София

За наша радост в последно време вече можем да се похвалим с красива коледна светлинна украса. Всяка година отборът на декорираните сгради у нас нараства, а обликът на градовете и най вече техните площади, изпълва с гордост всички нас, най-новите граждани на Европейското семейство. Новопостроените сгради, преобразяващите се улици, новата градска среда, която ни заобикаля, определено заслужават да бъдат и подобаващо украсени с празнични светлинни драперии...

панорама, Варна

Голяма част от заслугата за новия коледен имидж на българските градoве дължим на варненската фирма „Призма”. От 2000 г. фирмата започва за пръв път в България да проектира и изпълнява професионална коледна светлинна украса. Първите проекти обхващат изграждането на празнично коледно осветление в центалната част на Варна, както и украсата на градската коледна елха. От тогава всяка година се увеличава обема на заявките за проектиране и изграждане на професионална коледна украса. От 2004 г. фирма „Призма” печели със свои проекти изграждането на коледните украси на градовете София, Добрич, Трявна, Шумен, Русе, Пазарджик, Панагюрище, Балчик, Банско, Бургас, Айтос, Сливен, Хасково, Пловдив и много други.


  фонтан , Сливен                                                         фонтана пред Президентството - панорама, София


 


Автор: Невена Попкирова
Закони Нормативна база Коментари