Масло с твърда вакса или лак? Кой финиш е по-добрият?

Често ни питат кое покритие ще защити паркета по-добре: маслото или лака? Множество производители произвеждат паркети и дюшемета и с двете покрития
15.07.2015
Фивекс проект
1899
защита на дърво, Фивекс проект, ОСМО, масло зо дърво, Вакса за дърво
И един проект от редицата на щастливи клиенти на ОСМО: ефективна защита отвън и отвътре, и в банята ....
Източник: www.phivex.com

Често ни питат кое покритие ще защити паркета по-добре: маслото или лака? Множество производители произвеждат паркети и дюшемета и с двете покрития. Какво трябва да постигнем? Лесно полагане, висока износоустойчивост, устойчивост на течности (бира, кока-кола, сокове), лесна поддръжка, здраве за нашите деца, по-малко средства и нерви при реновиране. Ще се опитаме да разгледаме и двата вида финиши и да обясним предимствата на всеки от тях.


Да започнем с маслото с твърда вакса. Продуктът представлява микс от естествени масла и вакси (восъци) като предава на подовата настилка по-натурална форма на защита. Маслото прониква в дълбочина в порите на дървесината, като едновремено не ги затваря и дървесината може свободно да диша. В същото време защитава дървесината от проникване на други течности и позволява лесно почистване. Ваксата от своя страна остава на повърхността като много тънък защитен слой и води до висока износоустойчивост на покритието, като предотвратява появата на малки драскотини. Следователно маслото с твърда вакса защитава дървесината и отвън, и отвътре! Така защитаваме дървесината от проникване на замърсявания и влага. Производител с дългогодишна традиция и опит като OSMO предлага масла с твърда вакса, които придават на дървото натурален изглед. Едновременно с това са абсолютно безвредни и подходящи за детски дървени играчки. Покритието е изключително здраво, лесно за поддържане. При реновиране няма нужда от циклене на паркета. Огромно предимство са цветните масла с твърда вакса OSMO са над 30-те готови цвята, които позволяват коренно да промените изгледа на Вашия под. 


Лакът защитава дървесината по различен начин. За разлика от маслото, което насища дървесината в дълбочина, лакът поставя бариера на повърхността. Много видове лак са пластични за разлика от твърдите лакове, което означава че те се „огъват“ при натиск и дървесината остава защитена. Тези видове лак съхнат по-бързо от маслото с твърда вакса, но също изискват време (около 7 дни) до достигане на крайна якост. От друга страна, за да постигнем качествено покритие трябва да положим  грунд плюс 3 – 4 слоя лак с междинно шлайфане (при маслото не е необходим грунд, достатъчни са 2 слоя без междинно шлайфане), което удължава срока за обработка на пода. Правим изричната уговорка, че само с висококачествени видове лак можем да постигнем търсения краен ефект. За разлика от маслото с твърда вакса лакът не предлага „вътрешна“ защита. Вместо това лакът осигурява слой върху повърхността, с който защитава дървесината от влага, замърсявания и повреди. Основното предимство на лакираните подове е, че не изискват „особени“ грижи за определен период от време. Добрата новина за лака е, че при разсипване на течности и тяхното разумно бързо отстраняване няма да се повреди дървесината. Но пък лакираните повърхности са по-склонни на драскотини. И след като покритието се износи, трябва да изциклим и наново да лакираме. За съжаление различните видовете лак не осигуряват вътрешна защита против замърсявания и разлив на течности. 


От гледна точка на първоначална инвестиция маслото с твърда вакса в никакъв случай не е по-скъп вариант от лака. НАПРОТИВ! Заблудата идва от цената на една опаковка. Но нека сравним: За 1 м2 са необходими:
- 2 ръце масло  35-40 гр = 70-80 гр/м2, без междинно шлайфане
- 3-4 ръце лак – общо около 350–420 гр/м2, междинен шлайф между слоевете


Изглежда българите сравняват само цени, а не продукти, но дори и така да е. Да вземем цената на турски полиуретанов лак - мат за средно натоварен трафик 2,5л–39,00 лв/брой. При необходими 400 гр/м2 цената за 1м2 е 6,24 лв. Ако вземем цената на някоя по-популярна марка (надяваме се и по-качествена) – 2,5 л струват 86.00лв; за 1 м2 това излиза цели 13,76 лв!
За ОСМО 2,5 л масло с твърда вакса ще платите висока цена- 189,60лв – но за кв. м. това прави 6,32 лв! Какво сравняваме! Ще спрем до тук.


Степен на защита: според някои лакираните повърхности са по-добре защитени: не случайно много спортни зали са с лакирани подове. От гледна точка на лесното поддръжане разликата може би не е голяма, но как да направим добър избор. Отговорът е „Зависи...“
- Какво е очакваното износване – за обществено или жилищно ползване
- Кой трябва да поддържа пода: крайният потребител или друг?
- Каква поддръжка и инвестиции са необходими в дългосрочен план?
- Колко лесно можем да реновираме пода си?


Основната разлика между маслото с твърда вакса и полиуретановия лак се състои в поддръжката. И двата финиша са износоустойчиви. И двата финиша са устойчиви на течности и след почистване няма петна. Важно е да се разбере, че лакът е покритие, което остава на повърхността на дървесината, докато маслото прониква в дълбочина. И защото маслото се абсорбира от дървото трябва да се използват продукти за поддръжка (които подхранват дървесината)  по-често. Практически омаслените повърхности понасят повече драскотини и са по-лесни за поправка, докато лакираните не изискват толкова чести грижи. Когато обаче дойде време за основно подновяване на пода, лакът трябва да се отстрани изцяло с циклене и подът отново да се лакира: това означава да изнесете всички мебели от помещението за няколко дни! При омаслените подове могат да се изполват т.н. продукти за интензивно почистване и да се нанесе нов слой масло. Възможно е да се правят частични ремонти без разлика във визията.


Въпреки, че поддръжката на омаслените подове е малко по-скъпа от лакираните, при износване на повърхностния слой от твърда вакса остава защитата в дълбочина на маслото. И като всеки дървен под при наличието на ефективни изтривалки, редовно почистване с прахосмукачка и леко навлажнена кърпа, ще се радвате дълго време на топлината му.


Като основен недостатък на маслата често се изтъква времето за съхнене (около 12 часа). Следва да отбележим, че за професионалисти е разработено двукомпонентно масло OSMO 2K Pure, което съхне 3-4 часа, достига крайна якост след 24 часа и подът е готов за натоварен трафик! За някои от маслата на OSMO се предлагат втърдители, които ускоряват времето за съхнене до 3 пъти! И все пак някои други марки масла изискват до 3 седмици...


ОЦВЕТЯВАНЕ НА ПОДА:
Често не се препоръчва оцветяване на пода поради факта, че то е само повърхностно и се нуждае от повече грижа. От друга страна равномерното оцветяване с байцове на водна или спиртна основа никак не е лесен процес и може да бъде извършен само от опитни дърводелци. При използването на цветни масла с твърда вакса нанасянето е лесно, не се изискват специални умения. OSMO предлагат и съотвените инструменти за това: четки с твърд естествен косъм, микрофибърни безшевни валячета. С новите  байц масла се постигат и интензивни цветови нюанси. Не е особено трудно да се постигне и ефекта на състаряване с два цвята (един основен и друг в порите).


Когато решавате какъв финиш да имате на пода помислете за износването, на какви изпитания ще бъде изложен, какви драскотини могат да се появят във времето и как ще бъдат те поправени, какви мебели имате. Всички ние живеем изключително динамично и никой не би искал да си увеличи грижите с поддръжката на паркета. Всъщност лесната поддръжка е и една от причините да изберем подова настилка от дърво.


Години наред ние предлагахме готови лакирани паркети, включително с първите 10-слоя лак и специални добавки за твърдост и непожълтяване. Но ремонтът след появата на драскотини и износване е много труден. От нашия опит наблюдаваме намаление на продажбите на лакиран паркет и поради често изкуственото излъчване на финиша: те по-скоро приличат на ламинат. Фабрично омаслените паркети са вече 10 години на нашия пазар. През последните години все повече производители използват масло за финиш, за съжаление голяма част от тях използват само масло без твърда вакса, което прави подовата настилка слабо защитетна.


Ние предлагаме маслата с твърда вакса OSMO от години и се убедихме, че те са един (ако не и най-добрият) от фаворитите при защитата на подове, мебели, декинг, градински мебели, фасади, перголи. OSMO се използва както за домашни, така и за обществени обекти. OSMO се радва на доказала се във времето висока репутация на пазари като Северна и Южна Америка, Азия, Европа. И всичко се произвежда само в Германия!


Най-голямото предимство е финишът, който получавате с OSMOизключително здрав, устойчив на течности, лесен за поддържане и поправка.  Можете да се възползвате в редица случаи от лекотата, с която се нанасят маслата – напр. за градинските си мебели или оградата на двора. Екологичен – това не са просто думи -  ОSМО маслото с твърда вакса е първият финиш за дърво, който още през 2010 г. получи разрешение от службата за контрол на строителната дейност към Германския институт за строителна дейност. Всички масла са подходящи за детски играчки. Цветове: ние не познаваме друг производител с толкова голямо разнообразие на цветни масла. Маслата придават нежно матово излъчване, но ако все пак сте фенове на лъскавото: ОSМО предлага и масло с висок блясък. 


В заключение бихме искали просто да Ви помолим да си помислите за това какво очаквате от Вашия под. Ако имате въпроси ние с удоволствие ще Ви помогнем за отговора. Ние сме тук

+6
Закони Нормативна база Коментари