Кухня за хора с увреждания

Правилото е: всичко в дизайна трябва да е малко по-ниско от обикновено, а почти всичко – достижимо.
14.12.2016
Светлана Желева
517
кухня, хора с увреждания, кухня за инвалиди, решения за инвалиди, мебели за инвалиди
Основното е: всичко трябва да е малко по-ниско от обикновено.
Източник: www.kurier.at

Вече 52 години 70-годишната австрийка Мария Швайцер  е парализирана и се движи с количка. Когато е 18-годишна получава  параплегия (загуба на функциите на мускулите на ръцете или на краката). Тя  разказва пред австрийския вестник „Куриер” как кухнята й е пригодена по нейна мярка, и за живота си, пълен с обрати. Швайцер е омъжена, а съпругът й е председател на местното Дружество за хора, страдащи от параплегия и двамата се радват днес на 6-ма внуци.   


Да се направи кухня, съобразена с нейните възможности не е било много трудно. За целта тя не е използвала професионален консултант, защото това е било отдавна, но майсторът бил от бранша и бързо схванал как трябва да преобрази една стандартна кухня в удобно място за жена с увреждане. Основното е : всичко трябва  да е малко по-ниско от обикновено, а почти всичко –достижимо. За кухнята е важно да има достатъчно място, така че човекът в количка да може спокойно да са върти на 360о.  И всеки работен плот да е нивото й. Затова Мария може еднакво свободно да си вземе продукти от хладилника, както и да готви на печката и с фурната. На съпруга й това, че обзавеждането в кухнята е по-ниско изобщо не му пречи. „Моята задача в домакинството е много лесна: стой настрана!”- шегува се той. Като още едно улеснение  в домакинството Мария Швайцер използва един уред, който е двойно по-дълъг от човешката ръка и е изработен от метал и дърво. С това приспособление тя захваща паднали предмети и кутийки по пода. То й помага да достига до предмети, които не са в нейния обсег- напр. подправки или паднала кърпа. По думите й, в Австрия публичните сгради са станали достъпни за хората с увреждания едва през последните 20 г.


Днес нещата са много по-различни . Как да направим кухнята в място без всякакви бариери,  съветва www.kuechen-atlas.de. Някои производители на кухни предлагат кухни, които да са много лесно достъпни, за да може хора с понижена мобилност да могат самостоятелно да готвят в кухнята. Тези кухни могат да са наистина пълноценни и удобни за хора в инвалидна количка,  както и за хора с други увреждания. Целта на този кухненски дизайн е да направи всички кухненски уреди , мебели и предмети за обзавеждането в кухнята използваеми за човека, без той да зависи от чужда помощ, и без значение на степента на неговата подвижност.  Всички елементи и мерки  трябва да допринесат за оптимизиране на ергономията и да се напасне кухнята на потребностите на човека, и излишно напрежение и инциденти в кухнята да се избегнат. Кухнята е едно от местата, където човек най-често търпи битови контузии( порязване, изгаряне, падане и пр.) Но когато човек в количка или с друго увреждане се налагат допълнителни мерки за сигурност.


Някои производители дори предлагат кухня, където всичко от-до е с регулируема височина. Автоматично, чрез натискане на копче могат горните и висящите шкафове да се спуснат на височината на тялото. Някои модели дори да бъдат леко наклонени напред, за да гарантират още по-добра достъпност от самата количка. Тук ключовата дума е подвижност. Абсолютно задължително е работният плот и полето за готвене  да са  пригодени на височината на човека, който ще ги ползва.  Липсващите долни шкафове се заменят от търкалящи се контейнери, който също предлагат много място за съхранение и са гъвкаво решение. Съдомиялната е килната лека напред, за да улесни изваждането на тенджери, пълни с вода от човека, който е в количка. Фурна, пералня, автомат за кафе и др. уреди се вграждат в  индивидуално подходяща височина. Допълнително, за да има къде да се остави горещата тава или тенджера често има друга плоскост, която се изтегля под печката и тя е точно на нивото на седащия.


Също охлаждащите и замразяващите уреди могат да бъдат изготвени така, че да са отново на височината на седящия и са с чекмеджета, а не с врати. Абсорбаторът може да бъде управляван дистанционно. Плотът може да и индукционен,  тъй като той  предлагат по-висока сигурност. Т.нар сензор, който предпазва от изваждане на чекмеджета и шкафове също е много важен за сигурността. Той се слага на работния плот, чиято височина може да се регулира. Дизайнът на кухнята може изобщо да не страда, предвид на всички специфики на останалите мебели и уреди. Кухните се предлагат във всякакви вариации и дизайн, а оборудването с маркови имена не е никакъв проблем днес. Има и възможност стандартна кухня 

+1
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари