Кулата в Пиза – архитектурна грешка, превърната в триумф

Забележителната сграда е укрепена за още 300 години.
15.05.2017
Лилия Лозанова
697
кулата в Пиза, туризъм, Пиза, реставрация
Наклонената кулата в Пиза е укрепена за още 300 години
Източник: фотограф: Димитър Шиклев

Италия има много символи, но за туристите наклонената кула в Пиза е един от най-привлекателните. В католическия свят има много катедрали и кули – по-внушителни или по-богато украсени, но точно тази постройка се възприема като архитектурно чудо.
Фактът, че е наклонена и столетия не се е срутила, днес привлича милиони посетители. Така, сградата от архитектурна грешка в миналото, днес се възприема като атракция. Посещението на обекта е не само приключение, но и среща с уникален образец на средновековното строително изкуство.
Пиза е един от главните градове на област Тоскана, известна с прекрасното си вино и градински центрове. Районът преди входа на Кулата е завзет от сергии за сувенири всевъзможни предмети, върху които е изобразен топ туристическия обект. Обаче след като преминеш под каменната арка, се разкрива невероятна гледка – Площада на чудесата. Тук са разположени три внушителни сгради – Наклонената кула, Катедралата и Баптистерия, където се извършват кръщенета. Те могат да се посетят с един билет. Наоколо има зелени поляни, на които седят или лежат туристи от различни националности и раси. Стълпотворението е невероятно и трябва 20 минути преди часа за посещение, да се наредиш на дългата опашка пред към архитектурната забележителност.
На входа й пазят четирима военни, двама от които проверяват с детектор групите, които влизат в обекта. Обикновено се пускат желаещи през 15-20 минути. Личните вещи, освен фотоапарати и телефони, се оставят на гардероб.
Наклонената кула е с височина 55,86 м. от най-ниската страна и 56,70 м. от другата страна. Ширината на стените в основата е 4,09 м., а най-отгоре 2,48 м. Теглото й се оценява на 14500 метрични тона (16000 къси тона). До върха водят 295 стъпала, които в средата си имат вдлъбнатина. Разминаването на слизащите и изкачващите се е изключително трудно. На едното ниво има малка площадка, защитена от мрежи, от където се разкрива прекрасна гледка към Площада на чудесата.
Впечатляващата панорама обаче, е в най-високата й точка, където се намират четирите огромни камбани. Посетителите забравят, че наклонената кула всъщност е камбанарията към катедралата.
Причината за изграждането на внушителния комплекс е резултат от съперничеството между Пиза, Флоренция и съседни градове, които са се надпреварвали да демонстрират власт, престиж и богатство. През Средновековието градът е център на държава с търговски интереси в цялото Средиземноморие.
Кулата е започната през 1174 г.  и е изграждана поетапно близо 199 г. 
Първият архитект е заложил основите на кулата  на дълбочина 3 метра върху каменна „възглавница”. Десет години след въвеждането на третия етаж станало ясно, че сградата се накланя на юг. Причината била, че земните маси се оказали неустойчиви и фундаментът пропаднал с 30-40 см. Това предизвикало отклонение на кулата.
Виновникът бил позорно изгонен от града.
След близо сто години строителството продължил Джовани Пизанти (ди Симоне), който се опитал да изправи оста на сградата. Използвал обратен наклон и успял временно да я стабилизира.
Височината на камбанарията се увеличила с още три етажа и достигнала 48 м. През 1284 г. били завършени шест етажа. Отклонението на кулата продължило да се увеличава и достигнало 90 см, затова строителството било отново спряно. В началото на ХІV век на шестия етаж са поставени камбани, а над шестото ниво се появила галерия със звънарна. През 1350 г. кулата вече имала 1,43 м. отклонение.
Днес уникалнто архитектурто творение е на осем етажа.  Представлява цилиндричен корпус, ограден от аркади с арки и колони, които лежат върху основата. Централната част на постройката е кух цилиндър, който включва външна стена с облицовка от дялан камък и от бял и сив варовик. Между двете облицовки има кръгово пространство, в което е вписана спираловидната стълба с 295-те стъпала, които водят до шестата аркада.
Така наклонената кула от грешка, започнала да привлича всеобщо внимание още в Средновековието. 
Възникнали множество предания. Понеже не е категорично известно името на първия архитект, има предположения, че наклонът е умишлено търсен от майстора, за да порази жителите на Пиза със своите умения. Съгласно законите на физиката, кулата и в сегашното си състояние не може да падне, защото отвесната линия, прокарана през центъра на тежестта, не излиза извън основата на сградата. Равновесието ще се наруши, ако отклонението на върха достигне 14 метра.
Съществува легенда, че някакъв архитект се осмелил да напомни на инвеститорите от католическата църква, че няма да е лошо да заплатят труда му. Стиснатите църковници казали, че най-добрата му награда е, че с делото си е прославил християнството. Майсторът с досада махнал с ръка и заповядал на кулата:”Върви след мен!”. И станало чудо: пред очите на изумената тълпа камбанарията направил крачка и се наклонила към създателя си. Има и още една версия: архитектът на кулата бил гърбав и с творението си искал да докаже, че и некрасивото може да е достойно за възхищение.
Каквато и да е истината, кулата в Пиза още през Средновековието допринесла за развитието на науката.
На върха й роденият в Пиза Галилео Галилей провел един от своите експерименти.
По време на градушка забелязал, че големите и малките зърна падат с еднаква скорост на земята, въпреки различното си тегло. За да провери предположението си, той се изкачил на Пизанската кула. От горния етаж ученият хвърлил едновременно оръдейно ядро с тегло 80 кг и куршум за мускет с тежест 200 гр. Двете тела паднали едновременно. Така доказал, че скоростта на падане не зависи от теглото на телата.
Две са основните реставрации на наклонената кула през последните години. Едната приключва през 2001 г., а втората – през 2008 г. При последната година се събират архитекти и инженери от различни части на света, за да решат как да запазят туристическата атракция.
Успяват да я укрепят и гарантират, че наклонената кула в Пиза няма да падне през следващите 300 години.
Катедралата и Баптистерията са изключително впечатляващи както отвън, така и вътре. Смята се, че при полагане на основите на светата сграда е вложена тайна формула на арамейски език. Днес е много труден точния превод, защото смисълът на думите й днес са вече с различно не само звучене, но и значение.
Обаче са съхранени и някои предания, свързани с храма. Под върха й има прозорче с тайнствена сила. Ако омъжена дама го съзерцава дори един ден от изгрев до залез, нейният съпруг ще й остане вечно верен.
Трудно човек асимилира всички сцени, изобразени на външните колони. Една от фреските е мъж, който вади от кошница плодове, които се смятат за символ на познанието. В съседство е представена сцена от гръцкия театър с маски.
На практика почеркът на майсторите и скулпторите от Пиза, е открит и в съседните градове – Лука, Флоренция и др.
Заслужава си посещението на гробището с пръст, докарана с кораби от Йерусалим.
Обаче за да се стъпи на тази свещена територия, е нужно да се плати отделен билет.
Който и от обектите да посетите на Площада на чудесата, ще останете с незабравими спомени. Въпреки стълпотворението от хора под наклонената кула, ще усетите невероятната атмосфера на това свето място, което е сред топ туристическите дестинации в света.

+5
Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари