Комфорт, постигнат с чувство за естетика

Тенденцията за използването на топли, меки и земни цветове и нюанси, съчетани с удобни и създаващи уют пространства и обеми, остава водеща и през тази година.
15.08.2006
ВЕСЕЛА МАРКОВА
242
архитект, кухненско обзавеждан, поцинковани тръби
Комфорт, постигнат с чувство за естетика
Източник: Още за къщата

Идеи
Тенденцията за използването на топли, меки и земни цветове и нюанси, съчетани с удобни и създаващи уют пространства и обеми, остава водеща и през тази година. Екстравагантните и показни интериори отстъпват за сметка на семплия и максимално сливащ се с естествените цветове и материали дизайн, който излъчва спокойствие и домашен уют. Тази тенденция е доста силна през последните няколко години и причината за така успешното ґ лансиране се корени в глобалното настроение, което кара хората да предпочитат в домашната си обстановка да откриват спокойствието и топлотата, която им липсва в напрегнатото ежедневие.


Човешкото същество съвсем естествено търси баланс в собственото си жилище, който да противопостави на връхлитащата от всички посоки информация за природни бедствия и световни катаклизми. Нашите домове сега повече отвсякога са и убежище от суровата реалност. Прекарваме в дома си все по-дълги часове, заети с работа или просто релаксирайки.
И така, съвсем закономерно интериорният дизайн се превърща от лукс в нещо естествено и необходимо, начин на живот, който все повече хора търсят и могат да си позволят.


Комфортът, постигнат с чувство за естетика, обособяването на индивидуални кътчета, декорирани със сантиментални спомени и вещи, топлото чуство за дом с история. Такива са чертите на съвременния интериор.


Форми
В последно време все повече хора започнаха да се обръщат към дизайнерите за идея как да реорганизират пространството в дома си, без да инвестират в изцяло ново обзавеждане. Дизайнерите от своя страна използват своето креативно мислене за да пресъздадат нова атмосфера, използвайки конкретните дадености и придавайки на старите мебели ново и модерно звучене.


Наред с това течение се забелязва и влечение към цялостно реновиране - модерни мебели с изчистени линии, без излишни елементи и натруфени детайли, класически по структура, удобни и функционални.


Най-успешният избор за мебели е съчетание от съвременни идеи и технологии, класическа елегантност, с възможности за преадаптиране. Днес качеството на изработката на мебели е издигнато в култ, детайлът е изискан, орнаменталните мотиви и пищни украси отстъпват на заден план.


Съвременната концепция за семейна къща се доближава до идеята за отворено пространство с много светлина и характер в духа на модерна ферма. Природата е максимално интегрирана чрез изобилие от широки стъклени панели. Акцентите са важен елемент от жилищната декорация, антики и ретро елементи придават специфичен облик на пространството.


Фонът от семпли, неутрални мебели е с красиво допълнение от възглавници в богати натурални нюанси и текстури.
Естествените материали са за предпочитане не само защото допринасят за комфорта на обитателите, но и поради голямото разнообразие на текстури, които обогатяват интериора. Тенденцията е за приобщаване и превъплъщаване на природата в жилищната обстановка като форма, цвят и материал.


Цветове
Органичните цветове са изключително предпочитани – топлите нюанси на слънчевия залез, всичките разновидности на натуралното зелено от сиво-зелено до жълто-зелено. Цветове, които естествено преливат от заобикалящата среда и превръщат дома в неразделна част от нея. Съчетанията са многобройни и създават възможности за различни интерпретации. Като най-актуални се очертават натуралните но силно наситени нюанси на богатото шоколаденокафяво, цветовете на пустинята, злато, прегоряло оранжево и ръждиво, маслиненозелено, oпушеното синьо-зелено на евкалипта, богатите нюанси на сиво-синьото. Червеното се използва в нюанси на китайско оранжево-червено.


Продължават да са популярни и неутралните сиви и металик, но те не бива да изпъкват с блясък, а трябва да седят приглушени и матирани.


Комбинациите на цветовете е също съществен елемент при създаването на актуален интериор. Цветовите схеми, подходящи за тазгодишните тенденции в интериора, често включват един или повече натурални тонове, а акцентите са в по-тъмни цветове. Шоколаденокафяво в комбинация с бледо леденосиньо е гаранция за неотразим съвременен дизайн, за по-традиционно излъчване цветовете са злато и цвят на зелен мъх.


В интериорните текстили тенденцията към натурални цветове и материали се запазва. Семпла, неангажираща линия, избягват се помпозните фигури, щампи и форми.


Лен, памук и коприна, съчетани с материали като кожа, велур и метал, органза и муселин се използват щедро, изкуствените фибри са незабележими. Носталгията по отминалите времена се пренася в ръчно изработените текстили с елегантни бродерии и щампи с етнически мотиви.


Прозорците се покриват с леки и ефирни материи понякога в интересни комбинации между два или повече цветни нюанса, които да пропускат щедро светлината. Усещането е за свежест и лекота, никакви натруфени елементи. Ретро щорите отново са на мода.


Важен елемент в моделирането на съвременният интериор е съпоставянето на различни текстури, семпли или напластени, едноцветни или изградени от преплетени разнобагрени нишки или слоеве. Изразителни сами по себе си те се използват за да придадат на повърхностите уникален облик като отново природата е основният източник и вдъхновител. Ще ги откриете навсякъде, в текстилите, мебелните покрития и подовите настилки.


Ново третиране на стените с необичайни материали и текстури, някои от които създават 3D ефект, набира голяма популярност. За целта се използват различни техники и материали като например стъклени мъниста, дървени облицовки, кожа във вид на плочки или пана, ръчно рисувана и накъсана на парчета хартия.


Набляга се най-вече на цвета и структурата, мотивите са приглушени или едва забележими.
Плюш и луксозни платове, кадифе, съшити мъниста, ръчни бродерии и тъкани, платове с преплетени нишки – това са елементите на модерният интериор. 
 
И ако намерите време и моментът е подходящ - запретнете ръкави, открийте позабравените мебели и аксесоари, малко реставрация и оригинално мислене, и те ще се превърнат в нов акцент във вашият интериор. Подберете идеалното им място сред модерните елементи на съвременния стил и не забравяйте, еклектиката е красив, но и доста труден за хармонизиране стил. Доверете се на вътрешното си усещане и ако сме успели да ви вдъхновим – успех в пресъздаването на вашата индивидуалност.

Автор: ВЕСЕЛА МАРКОВА
Закони Нормативна база Коментари