Колко е важна замазката в пространството, което обитаваме

Баумит предлага редица продукти, които лесно биха могли да бъдат пречислени към категорията здравословни: специалната серия за мазане Клима, продуктите от серията Санова, перфектните топлоизолационни системи.
01.06.2020
Баумит България ЕООД
1198
замазка, Баумит, замазките Баумит Солидо
Източник: www.baumit.bg

Прекарваме толкова много часове в своя дом, а напоследък във връзка с пандемията и по 24 часа. Дали всичко, което ни заобикаля обаче, спомага или вреди на нашето здраве. Защото ние от Баумит: „желаем всички хора да живеят здравословно, енергоспестяващо и красиво!“ И е важно, че това не са само думи. Още преди 2 години заложихме на първо място във визията на компанията думичката „здравословно“!

Здравословното, енергоспестяващо и комфортно обитаване повишава качестото на нашия живот и така успяваме да си почиваме по-добре, да се зареждаме с повече положителна енергия и да се преборваме по-лесно с предизвикателствата на ежедневието, включително и с вирусите, били те с корона или без!

Баумит предлага редица продукти, които лесно биха могли да бъдат пречислени към категорията здравословни: специалната серия за мазане Клима, продуктите от серията Санова, перфектните топлоизолационни системи. Но разсъждавайки нататък, решихме да обърнем внимание на една група продукти, която на пръв поглед няма нищо общо с въпроса за здравословния начин на обитаване, а именно групата на подовите замазки – Солидо.
 


 

Циментова замазка за вътрешно и външно приложение Солидо Е160    Източник: www.baumit.bg

Какво е характерно за замазките Баумит Солидо?
Те са материали с относително голямо обемно тегло и създават твърд и тежък слой по подовете на сградата. А голямата маса означава редукция на шумовото въздействие и по-специално на въздушния шум. Означава стабилизиране на температурата в помещенията и липса на вредни емисии. Всичко това освен теоретично се доказва в експерименталните сгради на най-големия в Европа, създаден от Баумит, изследователски парк за строителни материали – Вива парк, вижте видеото:




В националните наредби на отделните държави са заложени стойности за максимално допустимото натоварване от шум за отделните конструктивни елементи на сградата. Ако сравним стойностите на въздушния шум на тавански плочи при различните начини на изграждането им, ще открием, че в максимална степен той се редуцира именно, когато в градежа е включен слой от стандартна замазка с голямо обемно тегло. За да бъде ефектът още по-значим, трябва да увеличим и дебелината на слоя. Така по-плътната и с по-голяма дебелина Баумит Солидо води до по-голямо тегло на пода – оттам до по-добра шумоизолация – и до по-здравословен климат в помещението.

И още. Колкото един материал е с по-висока плътност, толкова по-голям топлинен капацитет притежава той. Този показател представлява обемът топлина, който материалът може да поеме, да погълне при нагряване. Когато околната температура се понижи и стане по-ниска от тази на материала, тогава той е готов да отдаде обратно съхранената в себе си топлина до момента на изравняване на температурите. Ако едно помещение е твърде прегрято, тежките конструктивни елементи (стени, подове, тавани) поемат част от топлината на въздуха и така да поддържат по-здравословния климат в помещенията. А когато температурата на въздуха се понижи, стените и плочите отдават обратно съхранената топлина към помещението и то изстива доста по-бавно. Разказаното дотук означава едно - тежките, плътни замазки Баумит Солидо буферират и спомагат да се компенсират колебанията на температурата в помещенията и така се грижат в по-висока степен за нашето здраве и нашия комфорт. Това важи не само през зимния период, а е особено изразено през лятото, кагато намалява честотата на прегряване на помещенията и колебанията на температурата в тях.


Циментова замазка за вътрешно и външно приложение Солидо Е 225      Източник: www.baumit.bg

Замазките Баумит Солидо са на цименто - пясъчна основа. Това са безвредни природни материали с много ниски, от хигиенна гледна точка, емисии. Летливите органични съединения тук практически отсъстват. Затова те са идеални както по време на строителството, така и непосредствено след завършването му и в по-късните етапи от експлоатацията. Баумит сертифицира продуктите Солидо по така наречения EmiCode (европейски сертификат за свободни или с ниско съдържание на емисии продукти) и получи за тях най-високата степен ЕС 1 плюс, което отново означава най-здравословни!

И така когато си седим у дома, вече имаме една положителна мисъл в главата си, когато знаем, че подът ни е направен със замазка Солидо. А една положителна мисъл в главата във време на криза, е нещо доста голямо.

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари