Как интериорните врати „говорят“ за стопаните на дома

Съществува ли мода при интериорните врати? Отговорът е да!
15.09.2015
Румяна Бонева
2899
интериор, дизайн, врати, интериорни врати
Комбинацията от дървесина и стъкло е впечатляваща.
Източник: www.mygazeta.com

В днешно време изборът на интериорни врати е начин да се подчертае индивидуалния стил на жилището и характерните предпочитания на стопаните. Този въпрос е също толкова важен, колкото и мебелировката в общата идея на интериора, затова е за предпочитане да вземем това решение още на ниво проект. Разбира се, дори и вече да сме започнали реконструкция на дома си, възможностите за подбор на вътрешни врати са необятни. 
 


Съществува ли мода при интериорните врати?
Отговорът е да! Подобно на постоянно обновяващите се идеи за всички останали елементи от интериорния план, дизайнът на интериорните врати е силно повлиян от съвременните технологии и иновативни дизайнерски концепции – било то по отношение на форма, материали или аксесоари. В продължение на много години у нас властваше безлично боядисаната в бяло интериорна врата.

Днес дизайнерското изкуство очертава специфични тенденции, продиктувани от желанието за създаване на уникална визия с възможно най-качествените материали и аксесоари. Казано накратко, в тази област все по-често се търсят нестандартни решения. Съвременно проектираните интериорни врати са стилно украсени със стъкло, дърво и метал, а шаблонните кръгли и квадратни остъкления отстъпват пред модерните очертания на разнообразни фигури, плод на въображението на дизайнери и клиенти. Редом с утвърдения градски стил в характерните строги и изчистени линии се оформя и ретро концепия за помещения с арки, сводести прозорци и ниши.

Съвети при избора на врати
Ако тепърва ни предстои да избираме интериорни врати, ето някои детайли, коите е редно да вземем превдид:


Добре да преценим обекта, който ще затворим – дали става въпрос за стая, мокро помещение, килер или друго пространство, с оглед на това да изберем врата с подходящите качествени характеристики.
Конкретните размери – необходимо е да се уверим, че размерите на отвора, който искаме да затворим е в съответствие със стандарта, тъй като повечето от предлаганите на пазара врати се изработват в стандартни размери.
Вид на отваряне – дали ще е подходяща едностранно или двустранно отваряща се врата, или да заложим на ролетни, сгъваеми или плъзгащи врати, в случай че искаме да пестим пространство.
Какъв материал да предпочетем – в този случай от определящо значение е добре да преценим предназначението на вратата. Дали са по-важни високата устойчивост при влажност и температурни амплитуди, осигуряването на добра топло- и шумоизолация или декоративните качества на вратата.
Да погледнем в перспектива – добре би било да преценим пространството, с което разполагаме.  Да се съобразим с цвета на стените, да помислим дали ще подменяме мебелите или ще извършваме по-грандиозен ремонт в близко бъдеще. Всички тези фактори ще спомогнат за правилния ни избор и ще спестят от разходите ни за качествена врата с желания дизайн.
Да се запознаем с необходимата информация – В случай че не разполагаме с време за обикаляне по магазините, интернет пространството е изключително богато по отношение на разнообразни модели, цени, дизайн и качествени характеристики на подобни продукти, където информацията е представена по ясен и достъпен начин.


        
Фурнирова МДФ врата. Източник: intext.bg

Материалите, които се използват за направата на интериорни врати са ПДЧ, МДФ, шперплат, фурнир и масивна дървесина. Съобразно конкретния модел плоскостите могат да се лакират, боядисват или ламинират. Използваният ламинат може да бъде хартиен или PVC фолио, като трябва да се има предвид, че въпреки по-ниската цена хартиеният е много по-неустойчив на влага, одрасквания и удари. Интериорни врати може да се изработват и от алуминий, в комбинация с други материали. Характерно за тях е дългият живот, високата устойчивост на натиск и задържането на топлина. Вратите, направени от масивна дървесина, които са преминали през специална обработка естествено са най-надеждни. И както може да се предположи цената им съответно е най-висока. Стойността им се формира от вида дървесина, от която са произведени, а също така марката и фирмата-производител.

Дизайн и стилова насоченост
Възможните варианти в дизайна на интериорните врати са почти неограничени. В зависимост от идеята на интериора можем да изберем такива в традиционен, съвременен, рустикален или еклектичен стил. В многообразието от модели ще открием остъклени и фрезовани варианти, екзотични фурнири, рисувани варианти и врати с избелени и състарени ефекти. Изработката от естествен фурнир позволява фрезоване и оформяне на различни фигури и шарки. Вратите от масивно дърво могат да бъдат пищно декорирани с дърворезби и апликации. Стъклените врати също се предлагат в разнообразни декориращи ефекти като изящни релефи, артистични рисунки и стъклописи. Изключително впечатляващи са вратите без рамки – те сякаш са едно цяло със стената, а също и стигащите до тавана врати, които оптически издължават пространството. Съобразно конкректната архитектура и желаният дизайнерски акцент, интериорните врати могат да се изработят в разнообразни разчупени и нестандартни форми, например за тавански помещения или такива със сводове. Ефектът от добре подбрани висококачествени материали в комбинация с идеята за атрактивна, стилна визия на интериорните врати в дома може да се окаже наистина поразителен.

Модели интериорни врати
Както вече уточнихме, моделът врати, които ще изберем се определя преди всичко от функционалното им предназначение в дома. 


Съобразно конструкцията интерорните врати биват щитови и таблени. Щитовите се състоят от рамка и вътрешна част, която може да е плътна или избирателно остъклена. Плътната конструкция предлага по-добра звукоизолация пред останалите. Таблените врати имат преди всичко декорираща функция. В повечето случаи се изработват с вътрешни отвори, запълнени със стъкло.
 


Плъзгаща врата в комбинация със стъклен панел. Източник:www.ki-holzhandlung.de


Според механизмите на задвижване вратите за дома се подразделят на летящи и плъзгащи.  Летящите врати се отварят и в двете страни и то с много лек тласък. Често сме виждали подобни да разграничават отделни помещения в заведения и нощни барове. Плъзгащите врати може да се изработят с едно или две крила, които да се изтеглят в ляво или в дясно. При плъзване плоскостите влизат в стената или се движат покрай нея, като спестяват голяма част от пространството. Едно от основните предимства е,  че при отварянето не се създава неудобство в един тесен коридор например, а улеснението при разминаване е много по-голямо.  В повечето случаи вратите се монтират на релса, по която се движат с помощта на ролков механизъм, като по този начин се осигуряват плавни движения при отваряне и затваряне. Плъзгащите врати изглеждат стилно и елегантно и придават усещане за лукс.

            
Врата тип Крафт Мастер. Източник: www.intext.bg


Врати тип Крафт Мастер
За да не ни обърква наименованието трябва да поясним, че това са типичните врати, които сме виждали по филмите в американските домове. Характерно за тях е създаването на една по-аристократична атмосфера в помещенията на дома или офиса. 


Как интериорните врати говорят за стопаните на дома. Източник: www.maistorplus.com


Стъклените врати са оригинално и интересно решение за модерно проектирания интериор. С ефирната си визия те създават усещане за простор и светлина в помещението, а вратите изработени от цветно стъкло може да се превърнат в основен дизайнерски ацент на интериора.Уникален ефект на счупена врата. Източник: www.monstercasserole.com

Фурнированите врати се изработват от естествени фурнири с най-високо качество. Може да ги открием в голямо разнообразие от цветове и дървесни декори. Реденето на фурнира може да бъде хоризонтално, вертикално и диагонално. В изработването на тези врати има възможност да се комбинират различни материали, което превръща готовия продукт в уникално изделие в постигането на различни дизайнерски ефекти. Остъкленията също може да варират от стандартни правоъгълни до сложни асиметрични фигури с плавни извивки.Врата тип "хармоника". Източник:www.decorangela.com

Друго интересно решение са сгъваемите врати – най-често срещани под наименованието “хармоника”. Този тип врати са изключително практични за отделяне на кухнята от трапезарията или домашния офис от хола. Идеална опция за помещения, където всеки спестен квадратен метър е от голямо значение. Тези врати осигуряват добра топло- и шумоизолация, като могат да играят ролята и на стена, в разпънато състояние. При желание плоскостите биха могли да се изрисуват, като това цялостно ще промени атмосферата в стаята. 

Интериорните врати не са просто прищявка или поредната глезотия, която купуваме за дома. Редно е да отделим необходимите средства,  за да се подсигурим в добро качество, което ще се отплаща дълги години.

+1
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари