Как да постигнем рустик стил в градината с настилките на Semmelrock?

Ключова роля имат настилките, както и допълнителни елементи като подпорни стени и стълбища.
11.07.2023
Лилия Лозанова
5468
wienerberger, настилки за двора, Semmelrock
Източник: Semmlerock

Рустик стилът е едно пътешествие едновременно към природата и към миналото. Постигането на такъв дизайн в градината на селската къща или вилата е едновременно внимание към детайла и създаване на въздействаща обща визия. Ключова роля имат настилките на Semmelrock, както и допълнителни елементи от тяхната продуктова гама като подпорни стени и стълбища.

 

 

 

 

 

Самото понятие „рустик” идва чак от древния Рим, като така се е наричала грубата каменна облицовка на долните етажи на сградите. 


Думата rustic в английския език е заемка от латински и означава „провинциален, селски груб, прост“. Като стил в ландшафта обаче пресъздава очарованието, вдъхновено от природата и самобитната красота на използваните материали. В цялостното излъчване на рустик градината присъства и лека нотка носталгия към миналото.    

 

Паваж Castello Antico на Semmelrock. Снимка: Semmelrock stein + design EOOD
 

Паваж Castello Antico. Снимка: © Semmelrock stein + design EOOD


Текстурите са реплика на естествени елементи като дърво и камък, а в палитрите преобладават  пастелни и топли цветове.

   
Настилки с плочи Bradstone Travero (лява снимка) и паваж Castello Аntico volcanic mist (дясна снимка).
Снимка: © Semmelrock stein + design EOOD

 

   
Настилки с плочи Bradstone Log траверса (лява снимка) и Bradstone Old Town (дясна снимка).
Снимки: © Semmelrock stein und design EOOD


За да бъде постигната рустик визията на двора, ключова роля играе настилката
 

Комбинирана настилка на плочи Bradstone Travero с паваж Castello Аntico. Снимка: © Semmelrock stein + design EOOD


Тя е фона в картината на Вашата градина. За да се впишете в  този „жанр“, можете да избирате между паваж или плочи, или пък да приложите и двата материала в отделни зони и пространства. Миксът от различни формати е съществен компонент при оформлението на пътеките, верандата, зоната с барбекюто, или край басейна.
 

Настилка с паваж Castello Аntico.  Снимка:© Semmelrock stein + design EOOD 
 

Какъвто и избор да направите, цветовете и повърхностите на тези материали ще придадат автентичност на двора. Топлина и уют създават земните тонове, сред които преобладават кафявите, сивите и оранжевите.
 

Настилка с паваж Castello Аntico. Източник: © Semmelrock stein + design EOOD 


За да останете в границите на рустик стила, заложете на естествени материали с нарочно състарена повърхност. Алеите и пътеките в градината, в които се усещат следите на времето, са истинска класика. Текстурите трябва да наподобяват суровостта на камъка и топлината на дървото. Грубо обработените покрития придават сурова красота на настилките в двора.
 

Настилка с плочи Bradstone Log траверса. Снимка:© Semmelrock stein + design EOOD


Специални ефекти върху плочите и паветата са надрасквания и очукани ръбчета, които навяват спомени. Това  им придава самобитен и автентичен вид и вървейки по тях, сякаш отново се връщаме в детството.

Настилка с паваж Castello Аntico. Снимка: © Semmelrock stein + design EOOD

 

Паважът по алеи и пътеки в рустик градината води сякаш към спомените за летните ваканции
 

Настилка с плочи Bradstone Old Town. Снимка: © Semmelrock stein + design EOOD


Добър избор за настилка на алеи и пътеки в двора е „Castello Antico“ паваж. Паветата са изработени сякаш ръчно, като всяко е с уникален вид и излъчване. Цветовете им са земни и топли, като създават уют и спокойствие. 

 

Настилка с паваж Castello Аntico. Снимка: © Semmelrock stein + design EOOD 


Естественото им излъчване се съчетава хармонично със зеленината в градината, независимо какво кътче е покрито с тях - дали веранда или барбекю зоната. 

Настилка с паваж Castello Аntico, pumpkin shake.  Снимка: © Semmelrock stein+design EOOD 

 

Можете да избирате от няколко цвята от продукта „Castello Antico“ - volcanic mist, smokey brown, pumpkin shake.


Техните очукани повърхности с неравномерни кантове излъчват скрито очарование. Сякаш носят белезите от стъпките на няколко поколения стопани на дома. Отличават се с изключителна здравина и устойчивост и създават усещане за вечност. Стъпвайки по „Castello Antico“ паваж можеш да си представиш как по него ще тичат децата и внуците, като той ще съхрани автентичната си визия.

 

Настилка с паваж Castello Аntico.  Снимка: © Semmelrock stein+design EOOD 
 

Тези павета са особено здрави и устойчиви на износване. Същевременно са неподатливи на UV лъчи, замръзване и луга. Особено предимство е възможността за лесен монтаж и поддръжка. Разнообразието от формати и трите предлагани цвята позволяват различни комбинации.


Разчупена рустик визия в градината се създава ако заложите на плочите 

 

 

 

Тяхната цветова гама от естествени нюанси е подходяща за различни зони в градината и  позволява да развихрите фантазията си.


Интересно решение са плочите в антично кафяво, чийто вид наподобява стара железопътна траверса. Плочите оформят пространство, което може да се асоциира като стар път между тучна зеленина. Изключителната имитация на старо дърво внася носталгична нотка, но се съчетава с всякаква растителност.


Ако предпочитате естествените каменни настилки, можете да изберете  плоча с облик на натурално дърво. Цветовите решения на плочите са огромен брой, като може да правите всевъзможни комбинации и да изберете най-подходящия цвят за съответната зона в  градината.


Дори можете да избирате нюанси според цветовете на съответния кът – между сив или светъл гранит, платинено, сапфирено сиво, антрацит, кремаво, сиво-зелен, пепеляв, бежов меланж и много други.


Градинска пътека с плочи Bradstone Log траверса. 
Снимка:© Semmelrock stein + design EOOD

 


Рустик стила в градината се допълва декоративни елементи


Ако следвате ландшафтен проект, своя роля в оформлението играят декоративните бордюри, стъпалата, подпорните стени. Декоративните бордюри придават завършек не само на пътеките и алеите, но с тях може да се придаде ефектен финал на различни зони в градината. Това е завършващ елемент, който позволява различни креативни решения.
 

Настилка с плочи  и бордюр Bradston Travero. Снимка: © Semmelrock stein + design EOOD


Независимо каква цветова гама на бордюрите ще изберете, те имат едни и  същи положителни характеристики – структурна повърхност, устойчивост, многофункционалност.
 

Подпорна стена със ситема за огради Bradstone Moiuntain block.  Снимка:© Semmelrock Stein+Design EOOD
 

Близостта до природния пейзаж се постига и със системи за прегради. Те са идеална възможност да се създаде хармонична визия на цялата градина. Естествената им структурна повърхност в земни цветове позволява богата „палитра“ от творчески идеи.

    

   
Подпорна стена със ситема за огради Bradstone Moiuntain block (лява снимка) и комбинация с паваж Castello Аntico и система за ограда Bradstone Travero (дясна снимка). Снимки:© Semmelrock Stein+Design EOOD

Отделните елементи са изработени по специална технология с ръчна обработка на повърхностния слой, за да изглеждат като истински камъни. Устойчиви са на замръзване и се отличават с изключителна здравина.


Комбинация от Bradstone Old Town стъпала и подпорни стени с Bradstone Mountain block. Снимка: © Semmelrock stein + design EOOD
 

Стъпалата  наподобяват на бял водопад или  на светли морски вълни сред свежата зеленина. Те се изграждат с широка гама от паважи и плочи. Какъвто и цвят да изберете, може да се сигурни, че са устойчиви на замръзване и луга.
 

   
Настилки с паваж Castello Аntico. Снимки: © Semmelrock stein + design EOOD


Настилките при рустик дизайна създават основните контури, границите и фона на градината. Богатите възможности от елементи, естествената визия на материалите  придават на градината автентичен и неповторим облик.


 


За повече информация си запишете час за Мострена градина Semmelrockкъдето може да разгледате описаните настилки, както и да получите професионална консултация от специалистите на фирмата.
 
Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари