Какво щяхме да видим на изложението в Милано, ако не беше пандемията

Този месец в Милано трябваше да се проведе 59-тото изданиe на най-важното световно изложение за дизайн – Salone del Mobile. Вместо да събере производители, дизайнери и любители на дизайна от целия свят, както всяка година през април, днес Милано и всички ние сме съсредоточени в усилията си да се преборим с пандемия, непозната от столетия.
14.04.2020
Теменужка Захариева
2612
дизайн, изложение, Salone del Mobile 2020
Универсално послание за надежда и солидарност - ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД.
Източник: Marcel Wanders

След едно отлагане на изложението за месец юни тази година, в края на март организаторите обявиха неговото пълно отменяне и насрочване на 60-тото юбилейно издание за април 2021 г.
 

Източник: Salone del Mobile

„Въпреки че бяхме решени да спазваме датата на юни, за да позволим на годишното събитие да се проведе по план, настоящите, безпрецедентни обстоятелства и средносрочна несигурност сега означават, че тази година Salone del Mobile не може да се проведе.

Изданието за 2021 г., което ще отбележи шестдесетата годишнина на Salone, ще бъде специално събитие за целия сектор. За първи път всички двугодишни изложби ще се провеждат съвместно със Salone Internazionale del Mobile: Международното изложение за аксесоари за обзавеждане, Workplace3.0, S.Project и SaloneSatellite. Това означава, че EuroCucina, FTK (Технологии за кухнята) и Международното изложение за баня също ще се проведат през следващата година, заедно с Euroluce (изложението за осветление), което вече беше насрочено за 2021 година.

Този единствен, голям търговски панаир за целия сектор ще представи нова възможност за съживяване на нашия бизнес, цялата верига за доставки, която работи в синхрон със Salone и Милано.“
 

LAGO - маса Janeiro с плот от принтирано устойчиво стъкло, имитиращо мрамор и основа от бетон. Източник: Lago


Но дизайнерите и производителите на обзавеждане бяха подготвили новите си продукти за интериора и една не малка част от тях ни беше представена на предварителната пресконференция в Милано на 12 февруари. Някои от тях вече показах в публикацията ми Поглед към Salone del Mobile 2020. Би било жалко да не видим повече от новия дизайн за дома, който пропускаме с отмяната на Salone 2020. Ето защо в предица от няколко публикации ще представя най-интересното от новите продукти, които трябваше да бъде показани този месец в Милано.

 

Кухня Fenix на LAGO със специален материал на вратичките, устойчив на надраскване. Източник:Lago


Започвам с новите кухни на Lago – както и всички мебели на компанията, кухните са модулни и позволяват пълно индивидуализиране – възможни са най-различни комбинации в завсимост от пространството и предпочитанията. Клиентите могат да избират също между набор от екологични материали – метал, стъкло със специално покритие, имитиращо мед, бронз, злато или красиви цветни десени, както за самите шкафове, така и за работните повърхности.  Всички те са създадени така, че да отговарят на най-силно изразената тенденция в момента – за кръгова икономика.
 

Кухня LAGO - стъкло със специално покритие, имитиращо бронз. Източник: Lago


Интересна идея сподели по време на презентацията маркетинговият мениджър на Lago, Алесандро Чекон: компанията планира да предоставя под наем висок дизайн мебели за домове, офиси и хотели. Той каза, че моделът на собственост в Италия се „измества“ и че Lago търси система, която би позволила на клиентите да наемат продукти. „Печалбата и договарянето за дилъри ще бъдат по-трудни, но това е ход към по-устойчив бизнес модел. Артикулите няма да се губят толкова много и биха могли да намерят живот сред набор от собственици.
 

Materia - шкаф на LAGO със стъклени вратички със специално покритие. Източник: Lago
 


Освен това, заради специалното положение, компанията въвежда безплатна телефонна и видео-консултация за клиентите си с дизайнерите на компанията.  Потребителите могат да планират интериора си с подкрепата на професионалисти от LAGO само в три прости стъпки. Използвайки видеообаждания и чрез видеоразговор, потребителите могат да се възползват от безплатна консултантска услуга  и след това всички идеи могат да бъдат създадени в един от магазините на LAGO в Италия и по целия свят.Такива услуги въвеждат все повече производители в Италия, а вероятно и по целия свят, за да може да продължи работата им дори и при тези необичайни условия. Интериорният дизайн става все повече on-line услуга – поне до определен етап.

 

 


 

 

 


 


При тези изключително необичайни условия за всички ни дизайнери и производители от много страни споделят своята подкрепа и изпращат послания за всеобща солидарност и уверения, че въпреки кризата, ще продължат да създават красотата, от която имаме нужда, за да съществуваме. Текстът по-долу е от посланието на Marcel Wanders.

Универсално послание за надежда и солидарност - ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД

Докато светът е изправен пред невидим враг, през тези несигурни времена ние оценяваме още повече нуждата да сме близо един до друг. Копнеем да бъдем отново в нашето студио, в офисите на нашите клиенти и на изложби като Salone del Mobile, където се подчертава силата на творчеството и където сме мотивирани и вдъхновени година след година. Може да сте сами, но всички ние сме заедно в това.
 Дизайнът не знае граници.

Докато оставаме вкъщи и работим от вкъщи, ние се ангажираме дигитално чрез използването на приложения за виртуални срещи, за да се свържем с нашите клиенти, колеги и приятели. Дори разделени, ние сме не по-малко ангажирани да създадем дизайн, който да повдигне човешкия дух, фокусираме се и върху положителните резултати като намалени въглеродни емисии. Урок, който искаме да вземем със себе си и в бъдещето.

Няма съмнение, че това е възможност да се съсредоточим върху най-важното. Като дизайнерско студио ние признаваме нашата отговорност. Желанието да дадем принос ни кара да продължим да работим по хуманистични проекти и обмисляме как можем да направим това по-добре. За всички нас този момент изглежда предлага шанс за ново начало.

Сега, повече от всякога, ние отстояваме необходимостта от съвременен ренесанс на хуманизма. Когато сме принудени да се изолираме и да бъдем най-отдалечени един от друг, най-необходимо е да заменим студа на индустриализма с поезия, фантазия и романтика от различни епохи. Нашата мисия е да внесем майсторство във всеки проект и да работим от нов тип съзнание.

Всички имаме история за разказване. Хуманизирането на дизайнерските концепции и процеси носи единствената перспектива за дизайна, която има значение. Той създава връзка между материали, хора, процеси и място - точно това, от което винаги ще се нуждаем най-много. Ние сме благодарни да споделим тези ценности със съмишленици, които си партнират с нас, за да създадем дизайн, който насърчава човешките постижения и увеличава съвместните иновации. Това, което всички с нетърпение очакваме да правим заедно, е да направим предмети, които хората ценят и искат да запазят завинаги.

Бъдете добре.
Marcel Wanders
 
Закони Нормативна база Коментари