Какво още трябва да знаем за дограмата от дърво.

Има много ключови въпроси, на които трябва да се отговори, при избора на дограма.
15.09.2012
Още за къщата
429
дограма, доррама от дърво, прозорци, дървесина, дървена дограма
Прозорците са основен елемент в една сграда.
Източник: Канбера и син БГ

Има много ключови въпроси, на които трябва да се отговори, при избора на дограма. Независимо дали ще строим нова къща или старата се нужда от подмяна на дограмата, прозорците са основен елемент, който е от значение за топлината, светлината и естетиката на всеки дом.

Поради различните материали, технологии на производство и дизайн, препоръчително е клиента да се запознае с плюсовете и минусите на всеки един тип дограма. За дървото в интериора едва ли има две мнения - то е естетичен природен материал. Но има въпроси, които възникват относно дървената дограма и нейните параметри, в сравнение с останалите възможности за избор на дограма. Отговорите на тези въпроси ни дават специалисти, които се занимават с производството на дървена дограма и познават съвременните технологии.   

1. Какво отличава съвременната дървена дограма от нейните предшественици?
Старата дървена дограма най-често е била двукатна с обикновени стъкла, но независимо от това, ако е изработена от суха дървесина и ако е поддържана добре, тя може да издържи повече от 100 години. Много къщи, които са паметници на културата от нашето Възраждане, всъщност са със запазена дървена дограма. Тук е моментът да споменем, че е недопустимо паметник на архитектурата да се реновира или реставрира и да се сложи PVC дограма.

В момента се предлагат дървесини много по-различни от иглолистната и дъбовата. Разнообразието е голямо, както по отношение на дървесината, така и по отношение на видовете стъклопакети, които определят конфигурацията дърво-стъкло с най-добри топлоизолиращи качества, в сравнение с всички останали видове дограми (алуминиева и PVC). 

2. Красотата на дървената дограма е неоспорима, но алуминиевата и PVC дограмата не са ли по-трайни и по-здрави?
Определено не. Основно физично свойство на полимерите е стареене, а химично – тлеене със задушлив газ. Алуминиевата дограма, като изработена от нискокорозионен метал се предполага, че е по-трайна, но практически не дава необходимите показатели за изолация на жилището, тъй като е метал на границата на топло и студено и често пъти се получава конденз (както и при PVC – конструктивно кухият профил се издържа от метална шина, т.е. пак присъства метал на границата между топло и студено. Профилът трябва да се напълни с полипропилен, за да достигне качествата на дървото, което е много скъпо мероприятие). Освен това цената на алуминиевият материал е доста висока и често пъти тази дограма надскача цената на дървената, без да съответства на нейните топло- и шумо- изолационни качества и безспорно уникална визия.    

3. Как може да се гарантира по-дълъг живот на дървената дограма?
Има разработени лосиони за поддръжка от различни концерни, които произвеждат лакови покрития с UV филтри. Дървената дограма трябва да се поддържа поне веднъж годишно със съответната козметика, така както поддържаме колите си, кожата си и дървените мебели, защото дървената дограма е от естествен природен материал. 

4. Когато избираме дървена дограма има ли нещо, което трябва да знаем за нейната поддръжка – например, не трябва ли да отделяме много време, за да подновяваме лакиращите и импрегниращи покрития?
Стандартно поддръжката на дървената дограма изисква сериозна грижа веднъж годишно: да се измие със сапун и вода,  да се пастира с лосион с UV филтър, който е безцветен. Поддръжката на дървената дограма не изисква нищо по-трудоемко в сравнение с поддръжката на останалите видове дограма. За съжаление българите сме доста мързеливи и очакваме веднъж сложена дограмата да е вечна, без да полагаме никави грижи на добър стопанин. 

За разлика от останалите видове дограма, дървената може да се китоса и пастира в случай, че се нарани и да добие първоначалния си вид, докато възстановяването на PVC и алуминиевия профил е невъзможно. PVC дограмата задължително се сменя на 10 всеки години, тъй като поддръжката не може да я съхрани в годините.

5. Какво представлява системата дървената дограма, защитена с алуминий? 
Има различни системи, разработени от немски инженери. Най-добрата от тях е запазване на 100 % на дървения профил като ширина и дебелина, като отвън се добавя на клипсове алуминиева бленда, която може да бъде боядисана по RAL, защитава дървената дограма от слънчевите лъчи и тогава не се налага поддръжка с UV козметика. Практически този вариант е най-скъпият, но и най-устойчив в годините. Този вариант обаче не е препоръчителен за ценителите на красотата, тъй като се губи изискания вид на дървената дограма от външната страна, заради алуминиевите профили, които нямат естетечески издържан вид.

6. Изборът на дървена дограма не е ли ограничителен от гледна точка на цвят и дизайн?
В никакъв случай. Напротив, възможни са над 20 000 цвята по RAL и над 50 варианта на трансперантни (прозрачни) нюанси на бои и грундове, като отдолу се вижда фладера на дървото. Особено атрактивен е вариантът на двуцветна дограма с два различни цвята лак - отвън и отвътре, което дава възможност да се запази архитектурния стил на сградата отвън, а всяка стая отвътре да бъде боядисана различно и да се запази интериорния баланс на помещението.Това важи и по отношение на разнообразието от дървени профили, както и форми и растери на различни прозоречни конфигурации по желание на клента или за запазване на архитектурните особености. Само при дървената дограма са възможни огромни плъзгания и фиксове, тъй като дървото е конструктивен профил в строителството за разлика от другите профили – PVC и алуминий, които са кухи.

7. Как клиентът да се ориентира при избора на дървесина за дървената дограма? Какви са предимствата и недостатъците на различните видове дървесина?
Ламбда на дървото е физичен показател, който е критерий за сравнение на изолационните качества на всички материали. Това е  показател на топлоизолация и важи за всички видове дървесина. Изборът на дървесина по-скоро се определя от  визията на фладера на различните видове дърво – бразилско босе, дарк ред меранти (dark red meranti), сипо сапели (sipo sapeli), американски светъл дъб, смърч, бял бор. При избора на дървесина е добре да се ползват услугите на фирми, които работят само по препоръките на „Розенхайм” – научен институт по прозорчено строителство. 

8. Какво представлява трислойно слепеният профил за изработка на дървена дограма и не е ли по-добре все пак дограмата да е изработена от компактен материал?
Трислойно слепеният профил се изработва по конкретен немски стандарт DIN. Трите слоя на профила представляват редуване на тангенциално и радиално разположени и слепени ламели от дървен материал и клинозъбно снаждане, където е необходимо (където има концентратори на напрежение). Така този стандарт предполага ползване на дограмата във времето, без да се измята, в следствие на това, че е изработена от естествен материал.

9. Какви са другите параметри, които предопределят здравината и надежността на дървената дограма? ( изходния материал, обков, импрегнанти, уплътнители и т.н.)
Здравината и надеждността на дървената дограма зависи в най-голяма степен от вложения материал. За да сме сигурни в качеството на изходния материал, е задължително той да бъде от сертифициран производител. Най-добрият материал, който може да се използва е немският, тъй като, както знаем немските производители, с типичната си прецизност, не отстъпват на изискванията на стандартите и спазват изцяло необходимата технология. 

Качественият обков също е от голямо значение за здравината и издръжливостта във времето на дървената дограма. От обковът зависи дали дограмата ще се отваря без усилие, дали ще провисне или не. Затова в никакъв случай не трябва да се прави компромис с използвания материал. Производителят трябва да ни даде гаранция от над 20 000 оборота, за да сме сигурни в качеството. 

Много е важно и използването на безвредни и екологични бои и лакове с UV филтри от надеждни производители, които допълнително предпазват дограмата, както от влага и слънчево лъчение, така и от дървоядни насекоми.

Материалът е подготвен с любезното съдействие на фирма "Канбера и син БГ"

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари