Историята на апартамента, който няма да забравим

Става въпрос за пълната реновация на жилище, с прекрасна локация в София, но неподдържано и доста западнало.
01.10.2018
Вяра Алексиева
3436
интериор, дизайн, апартамент, интериорен дизайн, irchitect
Дневната - стилна и модерна
Източник: IRchitect, www.irchitect.com, Снимка: арх. Цветомир Джерманов - ABCDSpace

“Историята на апартамента, който няма да забравим”- така започва разказът на арх. Бранимир Брозиг за поредното предизвикателствто, което посреща заедно със своя екип от млади и креативни дизайнери. Става въпрос за пълната реновация на жилище, с прекрасна локация в София, но неподдържано и доста западнало, което прави управлението на подобен проект още по-трудно от гледна точка на срокове и бюджет. Въпреки подводните камъни, екипът на арх. Брозиг се справя безупречно със задачата, вкарвайки в апартамента много свеж, младежки дух, който освен в енергията, която апартаментът вече излъчва, се вижда и във всеки един детайл.На входа на апартамента ни посреща изобилие от дневна светлина, която насища дневната както благодарение на големите френски прозорци, характерни за подобен тип строителство, така и поради обединяването на дневната и кухнята, така че да няма преградни стени, които да спират светлината и заедно с нея добрата циркулация на свеж въздух. Предверието при входната врата разполага с всичко необходимо, въпреки скромните си размери и предлага нужното удобство. В него е предвидено място за сядане, рафт за поставяне на дребните неща, които винаги носим в джобовете си, както и складиране на връхни дрехи и обувки, и всичко това без да се компрометира визията и усещането за простор.Веднага след това, вниманието се насочва към основния акцент в дневната, а именно стилна и модерна камина, придружена от етажерка в същите нюанси на сивото. И двата елемента са вградени в бяла стена, която е достатъчно голяма, за да отдели и достатъчно къса, за да обедини тази зона и кухнята. Интересен е и изборът на мека мебел, която представлява един модерен прочит на ретро елементи, като дървените крачета и възглавниците с капитонаж в скандинавски стил, които внасят допълнителен уют в помещението.Дневната изцяло се отваря към просторна тераса със страхотна гледка към Витоша, а в допълнение на усещането за релакс, архитектите анкерират в покрива на терасата люлка тип "хамак", така че собствениците да могат напълно да се „потопят“ в своето райско кътче.Усещането за непринудена красота и уют се пренася и в кухнята, в която изключително интересно са съчетани всички видими елементи от шперплат, като страници на шкафове, рафтове и кухненски плот с перпендикулярните на тях бели повърхности. Друг интересен елемент е кухненският гръб в жълто, който благодарение на свежия си цвят изглежда „светнат“, дори и когато осветлението под горния ред шкафове е изключено. Добре обмисленото разпределение на дневното пространство внася комфорт във всяко едно от ежедневните дейности на семейството, което значително подобрява както качеството на живот, така и настроението на тези, които го използват.

 

Пренасяме се в родителската спалня, която също впечатлява с нестандартни, но изключително удобни решени. Тук преобладават меките, пастелни тонове. Дървен корниз преминава над широките прозорци и завива пред пространството, в което се помещават едновременно банята и гардеробната. Така, една завеса служи както за преграда пред прозорците, така и за отделяне на това помещение от спалнята и създава усещането, че зад нея навсякъде са скрити прозорци.

Банята е разделена на няколко елемента, които буквално са разпределени в гардеробната, което от своя страна прави използването и на двете много по-лесно. Първият елемент на границата със спалнята представлява душ кабина, отделена с матирано стъкло, която по думите на арх. Брозиг „осветява спалнята с нежна светлина подобно китайски фенер“. Зад нея е разположена мивката, поставена на стоманена рамка като и при нея, както и в кухнята, е използван шперплат за направата на корпуса на шкафа, върху който е поставен плот от врачански варовик. Срещу мивката, в отделно помещение е тоалетната и по този начин визуално тези два елемента остават напълно отделени от спалнята, но същевременно са много лесно достъпни. Зад стената срещу леглото се разполага гардеробната, като допълнение на банята, така че намирането на дрехи след душ да става лесно и бързо.

 

Пренасяме се в детската стая, намираща се по диагонал на спалнята, или на задната стена на кухнята. Стаята е изключително изчистена от излишни елементи и декорации, тъй като архитектите смятат, че в такъв тип помещение, това което ще обзавежда и ще носи разнообразие са именно играчките, разпръснати навсякъде по детски. И тук обаче, те са оставили неподправения си почерк, като са избрали за цвят на тавана и горната част на стените тъмно синьо, така че да се създаде усещане за дълбочина или едно истинско синьо небе, което да кара всеки, който се взира в него да фантазира и мечтае. Уют в детската стая създава и ръчно изработения плъстен килим, по поръчка на българска фирма.


 „Апартамент над града“, както Irchitect са нарекли своето произведение, впечатлява със смелите си решения както в разпределението, така и в избора на материали. Елегантност, функционалност и непринуденост намираме във всяко едно помещение и проектантско решение, както и в цялостната визия на това прекрасно място, а това може да се постигне само тогава, когато в работата е вложено много желание, професионализъм и положителна енергия. Апартаментът е един чудесен пример за това, как границите между различните зони вече не са статични и утвърдени и как модерната архитектура прави живота ни по-добър и по-подреден.Проект: IRchitect
IRchitect е проект на екип млади архитекти.
"Вярваме, че средата възпитава и че всеки човек има право да живее и работи във вдъхновяващи и добре направени пространства. Качественият дизайн за нас решава не само естетически, но и функционални проблеми. Работим в екип с клиентите си и вярваме, че съществува правилно решение за всеки бюджет. Основната цел на работата ни е чрез пространство, светлина и материал да създадем емоция. Да създадем радост".


Снимки: арх. Цветомир Джерманов - ABCDSpace

Мебели по поръчка: Мебели МИА 
Всеки има право да мечтае, ние сбъдваме Вашите мечти!

Дограма Бравис и Ко ООД - В жилището е монтирана алуминиева дограма системи ETEM E45 и Алумил - S560.
"Бравис и Ко" ООД е фирма с над 25-годишен опит в областта на производството и монтажа на PVC и алуминиева дограма. Компанията е изградила собствена производствена база в Асеновград, на площ 2200 кв.м, оборудвана с модерна техника и технологии, отговарящи на европейските стандарти. "Бравис и Ко"ООД разполага и с два собствени шоурума - в Пловдив и Асеновград.

 

Автор: Вяра Алексиева
Закони Нормативна база Коментари